Ana Sayfa Arduino Arduino ile Buton Kullanımı

Arduino ile Buton Kullanımı

8 min read
0
0
17,771

Bu uygulama da buton kullanarak led yakmayı anlatmaya çalışacağım.Zaten led yaktık buton ile yakmak da ne oluyo gibi sorular öğretmen oldugum için sıkca bana soruluyor.Ama basit oldugunu düşünsenizde ilerleme için , arduino nun mantıgını iyice anlamanız açısından güzel bir uygulama olacağını düşünüyorum.
İlk olarak devre de kullanılan elemanlar hakkında bir kaç bilgi vereyim daha sonra da adım adım anlatıyım.Sıkılmazsınız inşallah:))

Kullanılan Malzemeler
1-Led
2-Buton
3-2 adet 330 ohm direnç
4-Arduino uno r3

Led nedir?
Aydınlatma dünyasının geleceği olarak gelişimine hızla devam eden LED, kelime olarak Light Emitting Diode – Işık Yayan Diyot’un baş harflerinden oluşmaktadır. LED, elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken bir devre elemanıdır.Led lambaların bağlantı yönü önemlidir. Led lambalar aynı zamanda birer diyot oldukları için elektriği tek yönde geçirirler. Eğer tersi yönde geçirmeye kalkarsanız ledi yakarsınız.(http://www.lamp83.com.tr/led-dunyasi/)

Normal şartlarda Led lambaların bacaklarının uzunlukları birbirlerinden farklıdır. Uzun bacak (+) yani anod, kısa bacak ise (-) , yani katod dur.(http://www.kendinyapsitesi.com/kendin-yap/led_lambalarin_ozellikleri-2648.html)

Buton Nedir?
Elektronik butonlar, basıldığı zaman devreye bağlantı durumlarına göre lojik 1 veya lojik 0 verirler. Yapısal olarak çok basit olmalarına rağmen devrelerde açma – kapama gibi kritik bir rolleri olduğu için kullanımları çok basit değildir. Butona basıldığında belirli bir süre devam eden elektrik arkları oluşmaktadır. Özellikle hassas elektronik devrelerde bu arklar sorun yaratabilmektedir. Örneğin, bir süre boyunca ark söndürülmezse mikrodenetleyideki lojik 1 algılayan program rutini ikinci bir baskı algılayacaktır.

Direnç Nedir?
Devreye uygulanan gerilim ve akım bir uçtan diğer uca ulaşıncaya kadar izlediği yolda birtakım zorluklarla karşılaşır. Bu zorluklar elektronların geçişin etkileyen veya geçiktiren kuvvetlerdir. İşte bu kuvvetlere DİRENÇ denebilir. Kısaca ohm ile gösterilir.Devremiz de akım bölmek , istediğimiz oranda ayarlamak için dirençlere sıkca başvurulur.

UYGULAMAMIN YAPILIŞI
1-Devre Kurulumu

Fritzing programını kullanarak devreyi çizmeye çalıştım.Nette gorduklerime göre daha basite indirgemeye çalıştım ama buton ve led için kullandıgım dirençler biraz olayı karışık hale getirdi.Şemayı vermeden önce yazıyla da anlatayım istiyorum. ben buton için 2.pini led için ise 10.pin i kullandım.bunu istediğiniz şekil de ayarlayabilirsiniz.Tabi pinleri değiştirdikten sonra kodlardada 2 satır değiştirmeniz gerekiyor.
Şöyleki ;
butonun sol bacağını + uca yani 5v a bağladım
butonun sağ bacağını direncin bir ucunu ve 2.pini bağladım
led in bir bacağına direncin bir ucunu bağladım.
led in diğer bacağına 10.pini bağladım
dirençlerin boşta kalan bacaklarını GND e yani toprağa bağladım.
arduino dan gelen 5v ve topraği da şekildeki gibi bağlarsınız artık…
İşte bu kadarr:)) Bi de görsel olarak bir bakalaım
devre_2

2-Arduino ile kod yazma

int butonPin= 2;
int ledPin = 10;
int butonDurum= 0;
void setup() {
pinMode(ledPin, OUTPUT);
pinMode(butonPin, INPUT);
}
void loop(){
butonDurum= digitalRead(butonPin);
if (butonDurum== HIGH) {
digitalWrite(ledPin, HIGH);
}
else {
digitalWrite(ledPin, LOW);
}
}

Açıklama:Burada yapılan işlem çok basit aslında.İlk önce buton ve led e pin atama işlemi yaptık.10 ve 2 diye.Daha sonra butonun durumunu kontrol etmesi için bir değişken tanımladık(butondurum).
if ile de kontrolu sağladık.Butona basıldıgında butondurum lojik 1 olacak ve led aktif olacak.Bunu da Led in pinine Hihg komutu uygulayarak yapmış olduk.Butona basılmadıgın da ise Low yani sönme işlemi gerçekleşecek

3.Çalıştırma ve yükleme

En güzel yeri de bu olsa gerek.Derleme işlemi ilk uygulama da anlattıım gibi programın sol üste (tik) şeklinde olan butona tıklayıp derledikten sonra yükleme işlemini gerçekleştirilir.
HADE afiyet olsun:)) artık robot yapmaya ne kaldı ki

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Konuk Yazar
Daha Fazla Göster -  Arduino

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Lazer İşleme Makinesi Yapımı

Merhaba arkadaşlar,bu projemizde sizlerle birlikte lazer işleme makinesi yapımını göreceği…