Ana Sayfa Matlab MATLAB’a Giriş

MATLAB’a Giriş

7 min read
0
0
5,270

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımızda sizlere MATLAB’ı tanıtacağım.Birçok mühendislik bölümde sıkça kullanılan özellikle denetim sistemleri,makine dinamiği,güç elektroniği veya görüntü işleme gibi temel derslerde sıklıkla kullanılan MATLAB’la neler yapabiliriz, hangi alanlarda sıklıkla kullanılır konularına değineceğiz.

MATLAB mühendislik uygulamalarının, hesaplamalarının ve simülasyonlarının çoğunun gerçekleştirildiği matris(diziler) ve matematik tabanlı kompleks bir programdır. MATLAB temel olarak nümerik hesaplama, grafiksel veri gösterimi ve programlamayı içeren teknik ve bilimsel hesaplamalar için yazılmış yüksek performansa sahip bir yazılımdır.

MATLAB, MATrix LABoratory (Matrix Laboratuarı) kelimelerinden gelmektedir. MATLAB,ilk olarak 1970’lerin sonunda Cleve Moler tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. C,C++,Java,Fortran dilleri kullanılmıştır.

MATLAB dünya çapında mühendis ve bilim adamlarının milyonlarca insan tarafından kullanılan yüksek seviyeli dil ve etkileşimli bir ortamdır.Sinyal ve Görüntü işleme, Haberleşme, Kontrol Sistemleri ve Hesaplama Finans dahil olmak birçok disiplinler arası alanda işbirliği sağlar.[1]

   UYGULAMA ALANLARI

  • Gömülü Sistemler
  • Görüntü ve Video İşleme
  • Hesaplamalı Biyoloji
  • Hesaplamalı Finans
  • Haberleşme Sistemleri
  • Kontrol Sistemleri
  • Mekatronik
  • Sayısal İşaret İşleme
  • Test ve Ölçüm[2]

imagespp indir

Geliştirilen kütüphanesi ve programlama özellikleri ile üniversite ortamlarında başta mühendislik problemlerinin çözümünde, sanayi ortamlarında ise yüksek verimli araştırma geliştirme aracı olarak kullanıcılarına kolaylıklar sağlamaktadır.

TOOLBOX adı verilen yardımcı alt programlarla kolaylaştırılmıştır. Bu eklentileri yeri geldiği zaman kurarak kullanmamıza olanak sağlamıştır .Aşağıda MATLAB’da bulunan kütüphaneler ile neler yapabileceğimiz hakkında bilgiler verelim.

Matlab Simulink

Simulink bize karmaşık sistemleri tasarlama ve simülasyon yapma olanağı vermektedir. Mühendislik sistemlerinin maliyet açısından önceden test imkanı sağlayan simülasyon programlarının kullanılması MATLAB gibi simülasyon programlarının önemini gün geçtikçe arttırmaktadır.Simulink MATLAB ile birlikte bütünleşik olarak çalışan bir simülasyon ortamıdır.

 

untitled3

MATLAB GUI

MATLAB GUI(Graphical user interface) grafiksel arayüz yapma olanığı sağlamaktadır.MATLAB’ta komut satırına guide yazarak GUI penceresini açaıp istediğimiz arayüzü hazırlayabiliriz.

gui

SimMechanics Eklentisi

SimMechanics mekanik sistemlerin üç boyutlu modellenmesini sağlayan bir simülasyon paketidir. Simulink ortamında çalışan bu paket, geniş kapsamlı fonksiyon kitaplığıyla Simulink ortamını çoklu gövdeli mekanik modelleme olanağıyla genişletmektedir. Yaratılan modellerin otomatik olarak 3 boyutlu şekli görülebilmekte ve benzetim sırasında hareketler canlı olarak izlenebilmektedir. Çeşitli CAD yazılımlarındaki üç boyutlu dosyaları, kütle, eylemsizlik, kısıtlar ve üç boyutlu geometrileri dahil olmak üzere bütün halinde okuyabilmekte olup, böylece yeniden tasarım yapmaya gerek kalmamaktadır.SimMechanics, Simulink altında çalıştığı için, MATLAB ve Simulink yazılımlarının tüm olanaklarını bütünleşik olarak kullanma şansı vermektedir. Örneğin, SimMechanics ile tasarlanan mekanik sistemin, hidrolik, elektriksel, pnömatik modellerle de birleştirilmesi hatta denetleme sisteminin de yapıya eklenmesi Simulink sayesinde mümkün olmaktadır.[2]

SimMechanics

Simulink Support Package for Arduino Eklentisi

Bu eklentiyi yüklediğimiz zaman arduino bloklarına Matlab Simulink kütüphanesi içerisinden ulaşabiliriz. Arduino blokları içinden “[Examples]” bloğuna tıkladığımızda Matlab Simulink örnekleri açılmaktadır. Arduino uygulamalarımızı Matlab Simulink kullanılarak yapabiliriz.

Adsız

Kısaca bu yazımızda MATLAB’la neler yapılabileceğinden bahsettik. Sonraki yazılarımızda bu konuları tek tek ele alarak daha ayrıntılı bilgiler vermeye çalışacağız.

 

[1] http://www.mathworks.com/products/matlab/

[2] http://figes.com.tr/matlab/index.php

[3] https://tr.wikipedia.org/wiki/MATLAB

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Muhammet Özcan
Daha Fazla Göster -  Matlab

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

IEEE YTÜ 16. İLTEK Günleri

“Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz!” sloganı ile yıllardır profesyonel işle…