Ana Sayfa 3D Yazıcı Vazo Tasarlayıp,3d Printer’dan Çıktısını Almak !

Vazo Tasarlayıp,3d Printer’dan Çıktısını Almak !

5 min read
0
0
3,628

Merhaba arkadaşlar,

Bu projede 3d tasarımlar yapıp,21. yüzyılın sanayi devrimi olarak da adlandırılan 3d printer ile parçaları basmayı umuyoruz. Açıkça konuşmak gerekirse thingverse , treeding gibi sitelerde birçok 3 boyutlu tasarımları stl formatında bulabiliyoruz.Fakat bunları indirdiğimizde üstünde bir değişiklik yapamıyoruz. Bu da hem farklı bakış açısı kazanmamızın hemde tasarım ruhumuzun gelişmesinin önünde bir engel.Bu sebeple kendimiz tasarlayıp basacağız.

Bu tasarımları yaparken Solidworks programını kullanacağız.Gerek yüzey modelleme ,gerek analiz,gerek CAM(computer aided manufacturing) gibi alanlarda çokta başarılı olmasa da orta seviye bir program diyebiliriz.Size tavsiyem Solidworks’ün yanında Siemens nx ya da Catia öğrenmeniz.

Çizdiğimiz ürünleri de Simplify 3d programında dilimliyoruz.Katman kalınlığı,basılan parçanın doluluk oranı,ters açılı parçalarda kaliteli yüzey çıkarması için destek atıyoruz.3d printerda daha yeni olduğum için bu dilimleme programı hakkında çokta bilgim yok.Ama ilk başlayanlar için cura öneriliyor.Simplify 3d profesyonel bir program diyebiliriz.

Yaptığımız vazo tasarımından bahsedecek olursak;

Öncelikle Solidworks’te yüzey komutları kullanarak 3 boyutlu düzlemde eğriler oluşturduk. Eğrilerin formu bir vazo kesiti şeklinde olmalıydı ve bu eğrilere kalınlık verip dairesel çoğaltmayla çoğalttığımızda da vazonun son halini vermiş olduk.

Dilimleme programlarında(Printer’ın step motorları için G kodları çıkartıcı) daha çok stl formatında dosyalar destekleniyor.Bu sebeple Solidworks’de çizdiğimiz parçayı stl formatına çevirmemiz gerekir.Stl’ye dönüştürürken bir tecrübemden bahsetmek istiyorum.Printer’ı ilk yaptığımızda printerın hassasiyeti ölçmek için içi boş bir silindir çıkarmak istedik.Solidworks’de çizip stlye dönüştürdük ve bastık ama bir sıkıntı vardı.O da içi boş silindirin 100 gen gibi çıkmasıydı.Sonuna anladım ki Solidworks stlye çevirirken parçayı meshleyip çeviriyormuş. Bizim programın mesh ayarları düşük olduğu için kaliteli parça basamadık.Fakat  mesh yoğunluğu artırığımızda makine biraz zorlandı ama kaliteli yüzeyler elde etmeye başladık…

Stl dosyasını da Simplify 3d programına aktarıp geometriyi dilimlediğimizde örneğin ;part1.gcode uzantısında bir dosya oluşturuyor.Onu sd karta aktardıktan sonra bilgisayarda işimiz bitmiş oluyor.

Bundan sonra sıra basım öncesi hazırlık olan printerın tablasının ve extruderinin ısıtılmasındadır.Attığımız dosyayı çalıştırdığmız takdirde parçanın basımı başlamış olacaktır.Buradaki sıkıntı parça basma sürelerinin uzun olmasıdır.Sonuçta amaç protipleme olduğu için çokta sorun teşkil etmemektedir.

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Konuk Yazar
Daha Fazla Göster -  3D Yazıcı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Lazer İşleme Makinesi Yapımı

Merhaba arkadaşlar,bu projemizde sizlerle birlikte lazer işleme makinesi yapımını göreceği…