Ana Sayfa Arduino ISD2590 Ses Kayıt Entegre Kontrolü

ISD2590 Ses Kayıt Entegre Kontrolü

10 min read
0
0
8,514

İnternette yapılan araştırmalar sonucunda birçok ses entegresine rastlanılmaktadır. Bu entegrelerin içlerinden belkide en popüler olanı ISD25– serisi entegreler gelmektedir. Bu entegrelerin popüler ve çok kullanılmalarının başlıca sebebi kolay kontrol edilebilir olması gelmektedir.Entegre ISD sesisi bir ses entegresidir. Bu entegrenin devresini kurup doğru adımları izlediğiniz taktirde size ses kayıt etme ve kayıt ettiğiniz sesi dinletme fırsatı sunmaktadır. Bu entege girişine uygulanan sinyaller ile entegrenizin çeşidine göre kayıt etmiş olduğunuz sesi istenilen saniyeden sonra başlatma işlemi gerçekleştirir. Buda 0.15 ms (ISD2590) periyot ile sesinizi kontrol etmenizin önünü açmaktadır. Piyasada elektronik malzeme satan yerlerde kolaylıkla bulunmamaktadır. Ancak internetten sipariş yoluyla kolaylıkla elde edilebilir bir entegredir. Sipariş edilen entegrelerde herhangi bir sorunla şahsen karşılaşmadım.

ISD25– Serisi entegreler

ISD25– serisi entegreler size ses kayıt etme ve kayıt ettiğiniz sesi dinletme imkanı sunmaktadır. Çeşitlerinden bahsedersek ISD2560-ISD2590-ISD25120 serilerinden oluşan çeşitleri mevcuttur. Bu seriler isimlerinin 25 rakamından sonra bulunan rakamlara göre ses kayıt süreleri belli olan entegrelerdir. ISD2560 Entegresi 60 sn lik bir kayıt alma ve oynatma işlemi gerçekleştirmektedir. ISD2590 entegremizin ise 90 saniyelik kayıt süresi bulunmaktadır. Bu kayıt süresi günümüz şartlarında çok düşük seviyede görünse bile bazı kontrol yerlerinde konuşan robot sistemlerinde , uzaktan kumanda kontrol sistemlerinin sesli hale getirilmesi veya görme engellilere yönelik birçok projelerde kullanılabilmektedir. Elimizde bulunan bu 90 sn lik zamanı entegrenin cinsine göre kontrol kısımlarınına ayırarak ki bununla alakalı bir tablo vereceğim kontrol etmeye çalışacağız.

Kullanılma amacı:

Bu entegrenin kullanılma amacı kontrol edilebilen bir entegre olduğundan dolayı uzun süreli ses kayıtlarını alma üzerine değilde alınan 90 snlik bir ses kaydının kısa kısa partlar halinde kontrolörden gelen sinyaller doğrultusunda istenilen saniyeler arasını çaldırma işlemi yapmaktır. Aynı zamanda tüm ses kaydını dinlemek istiyorsak 10 pinden oluşan kontrol pinlerini GND ye çekmemiz yeterli olacak ve 90 snlik bir ses kaydınıda dinlemiş olacağız. Yani 90 snlik bir kayıt aldım ve kısa partlar halinde bu kayıtlar birbirinden bağımsız olarak düşünelim. Benim istediğim ses 5-10 snler arasında bulunmakta sadece bu sesi vermek istiyorum o zaman vereceğim tablodan 5.sn de başlatacak olan sinyali entegreye yolluyorum ve 5. saniyeden başlamış oluyor. 10. saniyede kesmek istersek kontrolör yardımıyla 5 sn sonra kesme butonu tetiklenirse 5 ile 10. saniyeler arasında sesi dinlemiş olacağız.

DEVRE ŞEMASI:

İlk olarak devre şamasını vermek istiyorum. Burada bulunan A0-A9 arası entegre uçları bizim entegreye kontrolör ile istediğimiz aralıkları dinlemizi sağlayacak olan pinlerdir. Diğer uçlar ise devredeki amacı belli olmaktadır.

 

DEVRE ŞEMASI
ISD

Devrenin kontrol aşamaları

Yukarıda devre şeması görünen devreyi tam olarak kurduğunuzda sadece devrede görünen START/PAUSE – STOP/RESET – PLAYBACK/RECORD anahtarlarını kullanarak ses kaydı ve dinletme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Yani herhangi bir aralıktaki sesi dinlemek istemiyorsanız kontrolör kullanmanıza gerek yoktur. Sadece yukarıda bulunan devreyi kurup anahtarlar yardımıyla ses kaydı ve dinletme işlemlerini manuel olarak gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi bu anahtarların nasıl kullanılacağından bahsetmek istiyorum.

Butonlar zaten isimlerinden ne yaptıkları anlaşılmaktadır. Ben bunların kullanım sıralamalarından bahsetmek istiyorum.

Kontrol:

İlk olarak PLAYBACK/RECORD anahtarı RECORD konumuna yani kayıt konumuna getirilir. STOP/RESET anahtarı GND de olmalıdır. START/PAUSE butonuna yani START butonuna basılı tutarak ses kaydınızı mikrofona konuşarak alabilirsiniz. Aldığınız sesi dinletmek için ise S3 anahtarı PLAYBACK konumuna getirilir , S2 anahtarı RESET lenip tekrar normal haline getirilir , ve S1 anahtarına yani START butonuna basılarak kaydettiğiniz sesi dinleyebilirsiniz.

A0-A9 Pin kontrolleri:

Entegredeki bu pinler istenilen saniyeden sonraki sesi dinlemek için kontrol pinleridir. Bu pinleri kullanarak 5. veya 15. saniyeden sonraki ses kaydımızı dinlemek istediğimizde doğru sinyalleri bu pinlere göndererek dinletmemizi gerçekleştirebiliriz. Ayrı olarak herhangi iki saniye arasındaki sesi dinlemek istiyorsak bunuda kontrolcü yardımıyla 15. saniyeden başlattığımız ses dinletisini kendimiz programsal olarak bu sinyali durdurmasını ve reset ucunu tetikleyerek dinletiyi o saniyede durdurabilirsiniz. Buda size 15.-25. saniyeler arasını dinlemenize olanak sağlayacaktır.Bu saniyeler tamamen örnek amaçlıdır. İstediğiniz aralıktaki ses kaydını veya belli bir saniyeden sonra sinyali kesip resetleme işlemi yapmazsanız ilk başlatılan saniyedeki ses dinletisinden dinletinin sonuna kadar aktif olmaya devam edecektir. ÖRN: 5. saniyenin sinyalini A0-A9 arasına yollarsam ve başlat butonunu basarsam 5.saniyeden ses kaydının sürdüğü zamana kadar sesi dinletecektir.

A0-A9 arası saniye kontrol şeması:

KONTROL ŞEMASI
KONTROL ŞEMASI

Örnek: 5. saniyeden sonraki sesi dinlemek istediğimizde tablonun ilk olarak sağ tarafına bakacağız. Tablonun sağ tarafından kendimize uygun entegrenin saniyelerine bakacağız. ISD2590 nın 5. saniyedeki sesi dinlemek için tabloda görünen 4.80 saniye yazmakta olan kolondaki sinyalini A0-A9 bandına göndereceğiz. Yani :”000010000 ” sinyalini en sağdan A0 olmak üzere sinyali gönderdiğimizde ve başlat butonuna sinyal gönderildiğinde ses kaydımızın 5. saniyesinden sonuna kadar dinletilmesi sağlanmış olacaktır.Ancak yukarıda KONTROL kısmı altındaki adımları uygulamayı unutmamız gerekmektedir.

Devrenin videosu: 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Burak Ablay
Daha Fazla Göster -  Arduino

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Modbus POLL ile Allen Bradley Motor Sürücüsünün Haberleşmesi

Merhabalar arkadaşlar , Bu yazımızda RS485 yada Modbus haberleşmesi ile ilgilenen arkadaşl…