Ana Sayfa Labview Labview : Nesneler

Labview : Nesneler

6 min read
0
0
2,633

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda Labview nesneleri konusunu anlatmaya çalışacağım.

Labview’de program yazarken ön panelde ve blok diyagramda bulunan nesneleri kullanırız.Ön panelde ve blok diyagramda bir nesne eklemek istediğimiz zaman sayfada boş bir noktaya sağ tıklanarak açılan menüden eklemek istenilen öğe bulunarak üzerine tıklanır. Öğeye tıklanmasının ardından  fare ile programda yerleştirilmek istenilen noktaya hareket edilerek bir kez daha tıklanmasıyla öğe programa eklenmiş olacaktır.Bu menülerde gruplanmış birçok nesne bulunmaktadır. Labview’de üç tür nesne bulunmaktadır.

1-Kontroller: Ön panelde bulunurlar.Programımızı oluştururken kullanıcının programı, seçim yaparark veya değer girerek yönlendirmesini sağlar.Kısaca kullanıcının programa bilgi girmesini mümkün kılmaktadır.Kontrollere örnek olarak, topuzlu düğmeler,basmalı butonlar,kadran ve diğer sürücülerdir.Blok diyagramda veri bağlantı noktaları yer almaktadır.

2-Göstergeler: Ön panelde bulunurlar. Programımızı oluştururken kullanıcının programda elde edilen,hesaplanan değerleri ve sonuçları ekranda görsel olarak takip edilmesine olanak sağlarlar.Göstergelere örnek olarak, grafik , LED ve diğer gösterim elemanlarıdır. Blok diyagramda veri bağlantı noktaları yer almaktadır.

ön_kontrol_panel

3-Fonksiyonlar:Blok diyagramda yer alırlar. Çalışma esnasında bütün işlemleri ve hesaplamaları gerçekleştirirler.Fonksiyonlara örnek olarak, Diziler,matematiksel işlemler,karşılaştırma işlemleri ve döngüler örnek verilebilir.Fonksiyonların,Ön panel ile doğrudan bir bağlantıları yoktur.

fonksiyonlarÖn panelde bir kontrol veya gösterge eklediğimiz zaman blok diyagramda veri bağlantı noktası kendiliğinden oluşturulacaktır. Kontrol ve göstergelerin veri bağlantı noktası görünümü birbirinden farklıdır.

  • Kontroller: çerçevesinde içi dolu kalın bir sembol bulunur ve bilgi bağlantı okları sağ tarafta yer alır. Kontroller, önce ön panelden kullanıcı giriş yapar sonra blok diyagrama aktarılır.
  • Göstergeler : çerçevesinde içi boş  ince bir sembol bulunur ve bilgi bağlantı okları sol tarafta yer alır.Göstergeler, önce blok diyagramda değer üretilir sonra ön panelde gösterilir.

labview_cerceve

 

Bir kontrol göstergeye çevrilmek isteniyorsa ön panelde ve blok diyagramda üzerine sağ tıklanarak ”Change to Indicator” komutu seçilir.Bir gösterge kontrole çevrilmek isteniyorsa ön panelde ve blok diyagramda üzerine sağ tıklanarak ”Change to Control” komutu seçilir.

change_to_ındicator


change_to_control

Kontrol ve göstergeler yukarıda bahsedildiği gibi önce ön panelden eklenerek fonksiyonlara ve göstergelere bağlanabilirler. Eğer istenirse blok diyagramda yer alan noktalara direkt olarak kontrol veya gösterge eklenebilir. Bu işlemi gerçekleştirmek için eklenecek noktaya sağ tıklanarak “Create” alt menüsü kullanılmalıdır.

creata

Constant: Sabit ,Blok diyagrama bir sabit bilgi giriş noktası oluşturulacaktır.

Control: Kontrol ,Ön panele tıklatılan noktanın türüne uygun bir kontrol eklenecektir.

Indicator: Gösterge ,Tıklatılan nokta için uygun bir gösterge ön panele eklenecektir.

Bu yazımızda bu kadar bi dahaki yazıda görümek üzere:)

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Muhammet Özcan
Daha Fazla Göster -  Labview

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

IEEE YTÜ 16. İLTEK Günleri

“Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz!” sloganı ile yıllardır profesyonel işle…