Ana Sayfa Arduino Scratch ile Arduino Programlama

Scratch ile Arduino Programlama

4 min read
0
0
27,622

Scratch , MIT Media Lab tarafından geliştiren kod yazmaya gerek kalmadan çek sürükle mantığı ile program yazmamıza olanak sağlayan göresel bir programlama dilidir.9-16 yaş grubu öğrencileri için geliştirelen bu programlama dilinin yazımı ve arayüzü oldukça kolaydır. Scratch programlama da her bir komut bir bloğu temsil eder.Bu blokları aynı  Lego gibi birleştirerek programımızı yazabiliriz.Scratch ile animasyon,oyun,simulasyon ve daha bir çok uygulama yapmamız mümkündür.Ayrıca Matematik,Fen ve Sosyal bilimler derslerinde konu ile ilgili projeler yapabiliriz.

scratch_eğitim

 

Scratch ile programlama yaparken SA4 isimli programı kullanmamız gerekmektedir.Programı http://s4a.cat/ sayfasından ücretsiz olarak indirebilirsiniz.SA4 programının Türkçe dil desteği olması program yazarken bize ayrı bir kolaylık sağlamaktadır.

Scratch ile Arduinoyu programlarken , Arduino’nun içinde  S4AFirmware16.ino isimli program olması gerekmektedir.SA4 ile Arduino arasındaki iletişimi bu program sayesinde kurabiliyoruz.Program sayesinde SA4 programı Arduinoyu tanımaktadır. S4AFirmware16.ino isimli programa buradan http://bit.ly/2hDprsH ulaşabilirsiniz. SA4 programını çalıştırdığımız Arduino’nun Analog pinlerinden değerler okunacaktır.Bu değerleri gördüğümüz zaman herşeyi doğru yaptığımızı anlarız ve yazmış olduğumuz programı Arduino ‘da çalıştırabiliriz.Aşağıdaki resimde programımızı yapacağımız arayüz,kullanacak olan komutlar ve analog pinlerden okunan değerler görülmektedir.

sa4_yazı

 

Programın arayüzünü inceleyecek olursak sol tarafta bir çok farklı kategoride kullanabileceğimiz komutlar mevcuttur.Bunları tutup ekrana sürükleyerek programımızı yazabiliriz.

Hareket, segmesinde bulunan komutlar lacivert renkle gösterilmiştir.Bunlar sayesinde dijital ve analog sensör kontrolü,motor yön kontrolü,Çıkışları aktif pasif yapma gibi konularda bu komutları kullanırız. Konrol segmesinde bulunan komutlar turuncu ile gösterilmiş bunlar ile programımızı çalıştırabilir , zamanlama ayarı yapabilir veya döngüler kurabiliriz.

sa4_komut_2 sa4_komut_3

 

Operatörler segmesinde bulunan komutlar yeşil ile gösterilmiştir.Bu komutlar ile matematiksel ve lojik işlemler yapabiliriz.Ses segmesinde bulunan komutlar mor ile gösterilmiştir ve bu komutlar ile bir çok enstrümandan ses çıkartabiliriz.

sa4_komut_4sa4_komut_17

Bu yazımızda Scratch ile Arduino programlamak için neler yaparız konusuna değindik.Bir sonraki yazımızda ilk uygulamamız olan LED yakma uygulamasını yapacağız.

Görüşmek üzere ,

  • Scratch : Arduino İle Servo Motor Kontrolü

    Merhaba arkadaşlar bu yazımızda scratch programındaki kod bloklarını kullanarak arduino ka…
  • Scratch : Arduino ile Led Yakma

    Merhaba arkadaşlar bu yazımızda Scratch ile Arduino’da ilk uygulamamızı yapacağız.Geçen ya…
Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Muhammet Özcan
Daha Fazla Göster -  Arduino

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

IEEE YTÜ 16. İLTEK Günleri

“Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz!” sloganı ile yıllardır profesyonel işle…