Ana Sayfa Bilişim BİLMÖK: Türkiye’nin En Büyük Öğrenci Kongresi

BİLMÖK: Türkiye’nin En Büyük Öğrenci Kongresi

13 min read
0
0
2,473

13. Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi’ne (BİLMÖK) Konya Selçuk Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Selçuk Bilişim Topluluğu öğrencileri tarafından organize edilen kongre Konya Rixos Otel’de 3-4-5 Mart tarihlerinde gerçekleştirildi.

Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi, her yıl seçimlerle belirlenen üniversite tarafından organize edilen Türkiye’nin en büyük öğrenci kongresidir. Kongre, Türkiye’deki Yüksek Öğretim Kuruluna bağlı devlet ve vakıf üniversitelerinin, “Bilgisayar Mühendisliği”, “Yazılım Mühendisliği”, “Bilişim Sistemleri Mühendisliği” ve “Bilgisayar ve Enformasyon Mühendisliği” bölümlerindeki öğrenciler tarafından düzenlenir.

BİLMÖK’ün öncelikli amacı geleceğin mühendis adaylarını bir araya getirerek mesleki ve sosyal bir platform oluşturmak, fikir alışverişi ve alanında uzman kişilerin tavsiye ve tecrübelerini yeni nesle aktarmalarını sağlamaktır. Kongre sayesinde öğrenciler organizasyon düzenleme tecrübesi edinirken, farklı üniversitelerden mühendis adaylarıyla ve sektörden insanlarla tanışma fırsatı yakalıyor. Aynı zamanda da farklı şehirler görmüş gezmiş oluyor.

Üniversiteler, bölüm başkanlıklarınca seçilen 2 öğrenci tarafından temsil edilir. Bu 2 öğrenci kongreye “resmi katılımcı” olarak katılır ve bir sonraki BİLMÖK için oy kullanma hakkına sahip olur. Kongreyi izlemeye gelen diğer katılımcılar ise “özel katılımcı”dır ve herhangi bir seçme hakkına sahip değildirler. BİLMÖK herhangi bir kişi ve kurumdan bağımsızdır. Tamamen öğrenciler tarafından yürütülen ve organize edilen bir öğrenci toplantısıdır. Kongre Yürütme Kurulu, Danışma Kurulu ve Organizasyon Komitesi tarafından idare edilir.

Selçuk Üniversitesi’nin organizasyonu olan 13. BİLMÖK’e teknoloji ve iş dünyasından birçok isim katıldı, birbirinden faydalı bilgi ve tecrübeler paylaşıldı.

 

Kongrenin ilk günü açılış konuşmalarından sonra Kuveyt Türk IT Grup Müdürü Mücahit Gündebahar sunumunu yaptı. Sonrasında Denizbank A.Ş. Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Dilek Duman “Hayallerinin Peşinden Koş” adlı sunumuyla kongredeydi. Kadir Erkan ise robotik hakkında yaptığı konuşmada gelecekte robotiğin öneminden bahsetti. Katılımcılar ile sohbet havasında yaptıkları sunumda, Atıf Ceylan ve Hüseyin Mert‘in konusu geleceğin iş modeli SaaS yazılımlardı. Kongrenin ilk gününe, Tolun Pulak KOP Veri Merkezi tanıtımını ve bu projede neler yapıldığını anlattıktan sonra etkinliğe son verildi.

 

 

Kongrenin ilk günü konukların inceleyebileceği yapay zeka ürünü Genibo Robot Dog bilim merkezi standındaydı. Robot Köpek ses tanıma, yüz tanıma yapabiliyor ve dokunma sensörleri sayesinde dokunulduğunda algılayabiliyor. Akınsoft robotları ise kongre boyunca sergilendi.

 

Kongrenin 2. gününün ilk sunumunu yapan Burak Özen, Büyük Veri ve Akıllı Tahmin Sistemlerinde matemetiğin önemi hakkında konuştu. Sunumda veri madenciliği, büyük veri ve veri işlemenin her geçen gün daha çok önem kazandığı hakkında konuşuldu. Sonra İbrahim Kıvanç Microsoft’un Yeni Nesil Teknolojileri isimli sunumunu yaptı. Sunumda en çok dikkat çeken ise Microsoft’un görme engelliler için yaptığı Seeing AI projesi oldu. Takılan bu gözlük etrafta olup bitenleri görüntüleyip sesli bir şekilde söylüyor, bu sayede görme engelli biri çevresinde neler olup bittiğini öğrenebiliyor. Gözlük, çevredeki insanların yaşını, cinsiyetini ve yüz ifadelerini de söyleyebiliyor.

Ardından Doruk Fişek Linux Sistem Yöneticisi Olmak sunumuyla kimlere sistem yöneticisi denir, nasıl sistem yöneticisi olunur ve Linux kullanmanın önemini anlattı. Doruk Fişek de yaptığı sunumda İngilizce bilmenin, en azından makale okuyabilecek kadar İngilizce bilmenin önemini vurguladı.

Bir sonraki sunumda Nebi Şenol Yılmaz Siber Güvenlikte Kariyer isimli sunumunu gerçekleştirdi. Ardından Güngör Kaymak Endüstri 4.0 hakkında konuştu ve o da güvenliğin öneminden bahsetti. Barış Büyükakyol Özgür Yazılım ve GNU/Linux isimli sunumuyla yanlış bilinen terimlerden, özgür yazılımdan ve açık kaynak yazılımın öneminden, insanların nasıl yardımlaştığından bahsetti. Gökhan Akın‘ın Ağ Yönetimi adlı sunumundan sonra 3. gün olması beklenen Nasa’da Robot Teknolojileri Uzmanı Oktay Arslan‘ın sunumu Facebook üzerinden canlı yayınla devam etti. Sunumda robotik teknolojilerden bahsedildi.

Kongre 14. BİLMÖK aday üniversitelerin sunumlarıyla devam etti. İlk olarak Cumhuriyet Üniversitesi sunumunu yaptı. Cumhuriyet Üniversitesi, ağırlıklı olarak Sivas’ta gezilip görülmesi gereken yerleri ve kulübün daha önce gerçekleştirdiği etkinlikleri içeren bir sunum yaptı. İkinci aday üniversite ise Karabük Üniversitesi‘ydi ve ağırlıklı olarak üniversite tanıtımı yapıldı. Üçüncü sırada Sakarya Üniversitesi sunumunu yaptı. Sakarya tanıtım videosunun ardından, üniversite öğrencilerinin hazırladığı hareketli ve eğlenceli video ile kampüs tanıtıldı. Videolarda Rock şarkıcısı Haluk Levent ve milli basketbolcu Kerem Gönlüm de #bilmökSakaryadaOlmalı dedi. Sunumun sonunda ise salonda çoğunluğu oluşturan Sakarya Üniversitesi öğrencileri üzerlerindeki üniversite tişörtleriyle ayağa kalkıp topluca #bilmökSakaryadaOlmalı şeklinde bağırarak sunumda görselliği ön plana çıkardı. Son olarak Yeditepe Üniversitesi sunumunu yapmak üzere sahneye çıktı. Yeditepe Üniversitesi de üniversite tanıtım videosu ve 2011’de Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleşen 7. BİLMÖK videolarından oluşan #7senesonra7tepede sloganıyla sunum yaptı.

Sunumlardan sonra kongrenin 2. gününün son etkinliği olarak Süleyman Demirel Kongre Merkezinde Grup Birileri’nin konseri vardı.

Kongrenin 3. gününde ilk olarak Ömer Çıtak Web Servislerinin Güvenliği ve Hacklenmesi adlı sunumunda web servislerinin çalışma mantığından ve bulunabilecek açıkların nasıl taratılacağından bahsetti.

Veysi İşler Oyun Programlama ve Simülasyon sunumunu yaptı. Tecrübe ve bilgilerini mühendis adaylarıyla paylaştı. Yönetim kurulu üyesi olduğu Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) hakkında konuştu.

Son olarak VR teknolojileri sunumuyla Seyfullah Yabanoğlu kongredeydi. Çok yakın tarihlerdeki teknolojiyle şu anki güncel teknolojiyi kıyasladığımızda teknolojinin ne kadar çabuk bir gelişim gösterdiğini, geçmişte hayal bile edemediğimiz teknolojik ürünleri şimdilerde rahatça kullanabildiğimizi ve bundan sonrası için de büyük gelişimler gösterebileceğinden bahsetti.

Kongrenin son gününde sıra BİLMÖK seçimlerine gelmişti ve ilk olarak Yürütme Kurulu (YK) ve Danışma Kurulu (DK) seçimleri yapıldı ve seçimler sonrası yeni üyeler belirlendi. Sonrasında oy hakkı bulunan 24 üniversitenin resmi katılımcıları oy kullandı. Oylama sonucunda ise Yeditepe Üniversitesi 13 oy, Sakarya Üniversitesi 7 oy, Cumhuriyet Üniversitesi 2 oy, Karabük Üniversitesi 1 oy ve kullanılan 1 oy geçersiz olmak üzere oy çokluğu Yeditepe Üniversitesi’nde olduğundan dolayı 14. BİLMÖK İstanbul Yeditepe Üniversitesi tarafından düzenlenecek.

Elif Aytaç

Sakarya Üniversitesi  – Bilgisayar Mühendisliği, Reutlingen University – Informatik

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Konuk Yazar
Daha Fazla Göster -  Bilişim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Lazer İşleme Makinesi Yapımı

Merhaba arkadaşlar,bu projemizde sizlerle birlikte lazer işleme makinesi yapımını göreceği…