Ana Sayfa Genel Uzaktan Eğitimde Son Nokta : Youtube

Uzaktan Eğitimde Son Nokta : Youtube

13 min read
0
0
2,060

Her şey CERN bilim merkezindeki bilim adamlarının birbiri arasındaki iletişimi kolaylaştırma girişimi sonucu oldu. Youtube icat olunuşuyla alakası olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak şu an birçok uygulamanın sebebi CERN. İletişim için oluşturdukları icadın adını duymayanınız yoktur ki namı değer ‘İNTERNET’.

İnternetin icat olmasıyla beraber ilk sıralarda ciyaklayan bir bağlanmayla telefonları meşgul ederek bağlansak da ADSL teknolojisinin gelmesiyle hızları konusunda çığır açıcı bir gelişmeye taban oluşturdu. Bu gelişimin içindeki birçok web sitesiyle beraber youtube da bu kafileyle hayatımızın vazgeçilmezleri oldu. Resmi olarak 3 eski paypal çalışanı tarafından 15 Şubat 2005 yılında kuruldu. Kasım 2006 yılında Google tarafından satın alındı (1). Medya paylaşım sitesi mantığıyla kurulan youtube. İlk zamanlar sadece video izleme amaçlı olsa da zaman içinde canlı yayın paylaşımına kadar ulaştı.

Televizyon kanallarının kazanç sağlamak amacıyla reyting uğruna basit içerikler sunması youtube yayıncılarını bir alternatif haline gelmesine ortam sağladı ki iyi ki de oldu diyenlerdenim. 2 yıldır youtube kanalları takip eden biri olarak evimdeki televizyonu sadece playstation bağlamak amacıyla kullanıyorum.

Google hesabınızla erişim özgürlüğü sunan youtube birçok Youtuber (2) oluşumuna da ön ayak oldu. Tam Türkçe karşılığı youtube ünlüsü olan youtuberlık, kişisel kanallarından yayın yapan kişi olarak bilinmektedir. Youtuber olmak için birden çok seçenek şansı mevcut, isterseniz yüksek teknolojili yayın yapandan tutunda cep telefonuyla çekim yapan kişiler de yer almaktadır. Bu işi profesyonelce yapmayı seçen youtube ünlüleriyse seri yayın yapma, her hafta yeni bölüm çekme hatta her hafta sonu canlı yapmaya kadar ilerlediler. Son nokta olarak 24 saat canlı yapan yayıncılar bile var. Tabi ki de bu emekleri sonucunda izlenme sayısına göre belli bir kazanç sağlıyorlar (3).

Televizyonun basit içeriğine karşın youtube da zengin içerik olarak düşündüğüm size 5 kanaldan bahsetmek istiyorum. Bahsedeceğim kanallar içerik olarak eğitici olanlardan derlediğimi belirtmek isterim. Bunlar sırasıyla Barış Özcan (Kişisel gelişim), Nejdat Delioğlu (Bilgisayar Teknolojisi), Altın Elbiseli Adam (Motosiklet), Otomobilin Mesut Abisi (Otomobil) ve Japonic (Japonya’da Yaşam)’dir.

İlk olarak Barış Özcan kanalıyla başlamak istiyorum (4). Kanalının açıklama kısmında ‘Sanat, tasarım ve teknoloji konularına ” hikaye anlatıcılığı” (storytelling) perspektifinden bakış’ olarak belirtmiştir. 07 Ocak 2007 yılında kanalını açan bir youtube yayıncısı. Kendisini daha çok teknoloji üzerine yazdığını ifade etse de ben kendisinin daha çok motivasyon konuşmacısı, kişisel gelişim hakkında eğitici biri olarak nitelendiriyorum. Videolarının altındaki yorumlara bakacak olursanız kendisinin youtube Türkiye olarak en iyi içerikli ve kaliteli kanal olduğu iddia ediliyor ki benim de düşünce aynı doğrultuda. İnsanı düşündüren bir yapısı var. Benim yazarlığa başlama sebeplerimden biri de onun bu videoları. En çok da ‘Zinciri Kırma’ (5) videosunun izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.

İkinci Youtube yayıncımız ‘Nejdat Delioğlu’ kendisi aşçı olan bu abimiz bilgisayarların yavaş yavaş yayılmaya başlaması ve kendi merakı ile başlayan bir bilgisayar teknolojisi hakkında eğitici serüveni var (6). Kanalını 16 Kasım 2012 yılında açmıştır. Aşçılıktan emekli olduktan sonra bir bilgisayarcı dükkanı açıp, tamir vb. işleri yapan sonrasında da dükkanını kapatıp, youtube üzerinden ihtiyacı olan insanlara öğretici yayın yapan abimizdir. Kendi hayatıyla ilgili de bir video paylaşmışlığı da mevcuttur (7).

Üçüncü sırada ise Altın Elbiseli Adam ile motosiklet hakkında eğitici videolar yapan yayıncımız var (8) . 21 Mart 2007 yılında beri yayın yapan bu abimiz. İlk başta motor tanıtım videosuyla başladığı işe şu an ise kendine ait ekibiyle bunu profesyonel bir iş haline getirmiştir. Yaptığı eğitici videolar için yeri geldi mi yurtdışı tanıtımlarına dahi katılan işi hakkıyla yapan kendimce saygıdeğer bir kişidir. Kendisini tanıdıktan sonra motora daha sempatik bakmama hatta bana ‘bende alacağım bir tane motor ‘ dedirtmiştir. Videolarında en çok sevdiğim her şeyi açık ve net, doğru ne ise onu söyleyen dürüst biri olmasıdır. Eğer bir şey yanlış ise ve bu yanlışlığı söylediğinde sponsorunu kaybetme durumu bile olsa kesinlikle ‘bu yanlıştır’ diyebilen adam gibi adamdır.

Dördüncü sırada Otomobilin Mesut Abisi otomobil dünyasında deneme sürüşleri, çarpışma testlerinin araştırması, ikinci el araç alırken nelere dikkat edilmeli vb. tarzında eğitici yayın yapan abimiz mevcut. Yayın yapmaya 7 Temmuz 2014 yılında başlamış (9). Kendisinden Toyota C-HR yazımda da bahsetmiş hatta Atkinson döngüsü motoru açıklamak için videosundan alıntı dahi yapmıştım. Youtube’da otomobil hakkında birçok kişi bulunsa da dürüstlüğüne en çok inandığım kişi olduğu için benim tercihim kendisinden yanadır.

Son olarak daha çok gezelim görelim tarzında olsa da benim gibi Japonya’ya ilgisi olan kişilerin sevebileceği ‘Japonic’ adlı eğitici bir kanalı mevcut. Yayın yapmaya 11 Mart 2017 yılında başlıyor (10) olarak gözükse de daha önceki kanalını kapatması sebebiyle yeni kanalı biraz genç duruyor. Kanalında Japonya hakkında her türlü sorunuza yanıt olabilecek bir video diyagramı mevcut. Asgari maaş, yaşama şartları, araba nasıl alınır vb. Hatta son videolarından birinde geyik muhabbeti yaparak nasıl Japonya’ ya taşındığını dahi anlatıyor.

En başta söylediğim üzere birden çok youtube kanalı olan yayıncılar mevcut bunlardan kimileri hobi kimleri asıl iş olarak yayın yapıyorlar. Ben sizlere benim de aktif olarak takip ettiğim bir kaçını anlattım. Eminim siz daha da farklı kanallar bulup takip edebilirsiniz. İnternetin icat edilip, eğitim öğretimin dört duvarlardan çıktığı bu dönemde artık bir şeyi öğrenmek değil öğrenmemek imkansız. Bunun için sadece evinizde internet ve ADSL bağlantınız olması yeterli. Yüksek maliyetlere kurslara gitmek yerine düzenli olarak youtube üzerinden kendinizi eğitebilirsiniz. Mesela ben yazılım üzerinden çalışmaya başladım bile.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Saygılarımla

 

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/YouTube
  2. https://tr.wikipedia.org/wiki/YouTube_%C3%BCnl%C3%BCs%C3%BC
  3. https://support.google.com/youtube/answer/97527?hl=tr
  4. https://www.youtube.com/user/b31416/featured
  5. https://www.youtube.com/watch?v=oNmXH2uN0Do
  6. https://www.youtube.com/channel/UCPAD3S_qaC9_nNPcXQXAXQQ/featured
  7. https://www.youtube.com/watch?v=w-w0oF8duG0
  8. https://www.youtube.com/channel/UCef-j9u0IYllBZ955fCfa9A
  9. https://www.youtube.com/channel/UC_IUrN0z7rurfa2DZyPwUXQ
  10. https://www.youtube.com/channel/UC-VAVKtFV_omroUqqrH7-aw
Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Tunc Yenihayat
Daha Fazla Göster -  Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Türkiye’nin İlk Hibrit Aracı Yollarda : Toyota C-HR

Günümüz petrol kaynaklarının hızla tükenmesine bağlı olarak artan fiyatlar insanoğlunu far…