Ana Sayfa Genel Düşen Notlarınızı Yükseltmenin 9 Yolu

Düşen Notlarınızı Yükseltmenin 9 Yolu

13 min read
1
11
26,295

En parlak öğrenciler bile bazen hata kendilerinde olmasa bile notlarında düşüler gösterebiliyor. Öğrenciler kendilerini bu durumda bulduklarında ne yapacaklarını bilmiyorlar. Sizde de durum böyle ise ilk adım, performansınızın düşük olmasının nedenlerini araştırmaktır ve bir sonraki adım, sorunun nasıl çözüleceğinin belirlenmesidir. Bununla ilgili nasıl bir çözüme ulaşabileceğinizi bilmiyorsanız, bu makalede hedeflediğiniz notları elde etmenize yardımcı olacak bir iyileştirme planı oluşturarak neler yapabileceğinizi görebilirsiniz.

1. Olumlu Düşüncelere Sahip Olun

Beklediğinizden düşük notlar aldığınızda ister istemez hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz ve bu çok normal bir durumdur. Bu durum karşısında kendinizi yenilmiş hissedebilir ve depresyon ortaya çıkabilir. Notlarınızı iyileştirme yolundaki ilk adım, bu olumsuzluğu kafanızdan atmaktır. İyileştirme şansına sahip olmanız için durum hakkında olumlu düşünmeniz gereklidir. Notlarınızın, hedeflediğiniz düzeyde olmadığını kabul edin ancak bununla ilgili bir şeyler yapabileceğinizi düşünün. Durumun kontrolünü zihinsel olarak ele alarak başlayın: “Ben başarısızım” düşüncesini düşünmek yerine, “Bundan daha iyisini yapabilirim ve yapacağım” diye düşünün. Vazgeçmeyin ve başarı yolunda olumlu adımlar atmaya devam edin.

Olumlu düşünme öncesi ve sonrası beynimiz

2. Düşük Performans Gösterdiğiniz Alanlara Odaklanın

Bir eylem planı hazırlayabilmeniz için hangi alanların onarılmaya ihtiyaç duyduğunu öğrenmelisiniz bu yüzden bir sonraki adım, düşük performans gösterdiğiniz alanları ve nedenini belirlemektir. Son birkaç aydaki notlarınıza bir göz atın ve bağlantı kurun. Akademik başarıda genel bir düşüş yaşandı mı, yoksa belirli alanlarda notlarınız her zaman umduğunuzdan daha mı düşük oldu? Notlarınız aynı alanlarda mı düşük geldi? Muhtemelen bu soruların cevapları hakkında bir fikriniz olacaktır ancak notlarınızı kağıda yazarak – hatta belki de grafik biçiminde görmek – işleri daha net görmenize yardımcı olabilir.

Ardından, tanımladığınız alanlarda iyi notlara sahip olmamanızın nedenlerini düşünün. Okulda bir aile sorunu ya da sosyal bir durum hakkında endişe gibi notlarınızı olumsuz yönde etkileyebilecek dış faktörler var mı? Dersi dinlemiyor veya sıkıcı mı buluyorsunuz? Dersi veren öğretmeni sevmiyor musunuz? Bunlar, akademik performansınızı etkileyebilecek bazı faktörlerdir. Bununla başa çıkmaya başlayabilirsiniz. Sorunlar dışsal ise, onları çalışmalarınızı olumsuz etkilemeyecekleri bir noktaya yönlendirmek için adımlar atmanız gerekir; Örneğin bir danışmanı görmek yardımcı olabilir.

3. Öğretmenlerinizle İletişim Kurun

Bir plan hazırlarken öğretmenlerinizle konuşmayı asla es geçmemelisiniz. Onlara nerede ve nasıl kendimizi geliştirmeniz gerektiğini düşündüklerini sorun ve muhtemelen bu konuda nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda tavsiyelerde bulunacaklardır. Bu tavsiyeleri de göz önünde bulundurarak ve makalenin geri kalanının da yardımıyla kendinize güzel bir plan oluşturabilirsiniz.

4. Sınıfta İyi Bir Dinleyici Olun ve Derste Soru Sorun

Sınıfta ders dışında bir şeyle ilgileniyor ve hayal kuruyorsanız artık derse odaklanmanın zamanı geldi. Arkadaşlarla konuşmaktan veya aklınızın dolaşmasına izin vermekten ziyade öğretmeninizin ne anlattığına kulak verin. Anladığınızdan emin olun, temiz notlar alın, böylece onlara geri döndüğünüzde onları anlayabilirsiniz (daha sonra bunun üzerine) ve anlamadığınız ya da açıklığa kavuşturmadığınız bir şey varsa sormaktan çekinmeyin. Öğretmeninizin size yapacak olduğu açıklama kitapta arayıp bulacağınız herhangi bir açıklamada daha anlaşılır olacaktır.

5. Hayatınızı Planlamaya Başlayın

Her türden dağınıklık verimli çalışma yeteneğimizi engeller ve bu nedenle akademik performansınız düşebilir. Çalışma alanınızı düzenli, tüm notlarınızı ve ders kitaplarınızı her şeyin nerede olduğunu bildiğiniz şekilde düzenleyin. Zaman yönetiminiz hakkında daha fazla düşünmeye başlayın; çünkü bu, zamanınızı etkili bir şekilde kullanmanızı ve eksik konular için zaman ayırmanıza olanak tanır. Kendinize okul programınızı dahil eden, gününüzü zaman dilimlerine ayıran ve ders çalışmak için bolca zaman ayıran günlük bir zaman çizelgesi oluşturun. Zorluk çektiğiniz konulara fazladan zaman ayırın; Bu konularda düşük performansınızın sebebi, onlara yeterince zaman ayırmamanız olabilir.

6. Not Alma Becerilerinizi Geliştirin

Düşük performans için belirlemiş olabileceğiniz nedenlerden biri, yeterince iyi not almamanız olabilir. Kötü bir şekilde yazılmış olan notlar, sınıftan çıktığınızda temize geçerken bile anlam vermeniz zor olabilir. Kendi notlarınızı yanlış anlamak dersi yanlış anlamak anlamına da gelir. Bu nedenle derste ve kullandığınız kitaplardan iyi notlar çıkarmanız gerekir – okuyabileceğiniz, faydalı olan ve mantıksal olarak organize edilen notlar. Örneğin, not aldığınızda, bunları günün sonunda yazmaya çalışın. Etkili not alma konusunda kendinizi geliştirin.

7. Sizin İçin Doğru Öğrenme Stilini Bulun

Akademik olarak düşük performans gösteriyorsanız, başka bir olası neden ise doğru öğrenme stilini bulamadığınız için olabilir. Hepimiz farklıyız ve her birimizin en iyi sonuçları veren kendi çalışma yöntemimiz var. Belki de en etkili çalışma tarzınızı henüz bulamadınız. Örneğin, kendi başınıza çalışmaya çalışıyorsanız, bir veya iki arkadaşınızla çalışmayı daha kolay bulabilirsiniz, böylece sizi motive edecek başka birilerini de bulabilirsiniz. Belki de grup halinde çalışıyorsanız artık tek başına çalışmayı da deneyebilirsiniz.  Sizin için en iyi öğrenme stilini bulmak için araştırma yapın ve deneyimleyerek bulabilirsiniz.

8. Hafızanızı Güçlendirin

Birçok öğrenci sınav için ihtiyaç duydukları tüm bilgileri hatırlamakta zorlanmaktadır ve bu da notlarını düşürmektedir. Bazı  konularda öğrenecek o kadar çok şey vardır ki rakamları ve argümanları hatırlamak oldukça zor hale bürünüyor. Bazı etkili hafıza yöntemleriı ile kendinize yardımcı olmanız gerekir. Hafıza yöntemlerini araştırabilir ve ipucu bulabilirsiniz.

9. Ertelemekten Vazgeçin

Düşük performans göstermeninizin başka  nedenlerinden biri de, yapmanız gereken işi erteleyerek onun yerine  sosyal medyada vakit geçirmeniz olabilir. Bir işi yapmak yerine onu ertelemek ve geciktirmek size bir kaçış yolu gibi geliyor.  Sorun şu ki, kaçınılmaz olanı geciktirmenin yanı sıra, üretken olabileceğiniz zamanı boşa geçirerek kendinize zarar veriyorsunuz. Eğer erteleme suçluluğunuz varsa – ve hepimizin bu noktada sıkıntıları var- bir danışmandan yardım almanızı öneririm.

Buğra UNUTMAZ

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Buğra Unutmaz
Daha Fazla Göster -  Genel

1 Yorum

  1. Yasin

    15 Aralık 2020 at 22:20

    Sağ olun. Kendime göre olan ders çalışma stilimi buldum. Yıllardır aradığım cevap buydu, teşekkür ederim…

    Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Elektrik Enerjisi İle Gül Yapraklarının Renk Değişimi

Herkese merhaba yapılmış bir araştırmanın detaylarını paylaşmak istedim. Keyifli okumalar&…