Ana Sayfa PLC PLC Programlama Dilleri
PLC

PLC Programlama Dilleri

3 min read
0
0
34,287

Merhaba Arkadaşlar , Geçen yazımızda PLC’ler hakkında genel olarak bir bilgi sahibi olmuştuk.Bu yazımızda ise PLC Programlama yaparken kullanacağımız diller hakkında bilgi sahibi olacağız.Hadi gelin bunlardan kısaca bahsedelim.

LD(Merdiven) Programlama Dili

PLC Programlama yapılırken  en yaygın kullanılan dillerden biridir.Elektrik devrelerini temel alan programlama dilidir.Kısaca LD(Ladder Diagram) olarak bilinmektedir.Programlama yapılırken yazılan komutlar alt alta yazıldığı için merdiven görünümü oluşturmaktadır.Bu yüzden Ladder(Merdiven) programlama dili denir.

ladder

 

FBD(Function Block Diagram)

Sinyal ve veri akışını fonksiyon blokları üzerinden anlatmak için kullanılan grafiksel bir dildir.FBD,Kontrol sistemleri algoritmaları ile Mantık kapıları arasındaki ara bağlantıyı ifade etmek için çok kullanılışlıdır.

FBD(Function Block Diagram)

 

ST(Structured Text)

Yapısal programlamayı teşvik eden üst düzey bir programlama dilidir.PASCAL’a çok benzer bir yapısı(sözdizimi) vardır.Yani daha çok programlamayı bilenleri hedef almaktadır.

ST(Structured Text)

 

IL (Instruction list)

Benzer talimatlara dayanan assembler benzeri düşük seviyeli bir plc programlama dilidir.

IL (Instruction list)

 

SFC (Sequential function)

Yüksek seviyede yapılandırılmış kompleks kontrol sistemlerinde kullanılan bir programlama dilidir.SFC programının temel yapıtaşı , tüm program dosyalarının  bir arada olduğu genel bir bakış sağlamasıdır.Her program dosyası diğer programlama dillerinden kullanılarak oluşturulmuştur.SFC yaklaşımı , karmaşık programlama görevlerini daha küçük daha yönetilebillir görevler arasında koordine etmektir.Ardışık sıralı işlemlerin yapıldığı  yazılımlar daha uygun olucak ve takibini kolaylaştıracak grafik bir arayüze sahip  programlama dilidir.

SFC (Sequential function)

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Muhammet Özcan
Daha Fazla Göster -  PLC

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

IEEE YTÜ 16. İLTEK Günleri

“Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz!” sloganı ile yıllardır profesyonel işle…