Ana Sayfa Arduino Android/Bluetooth ile Arduino Cihazların Kontrolü

Android/Bluetooth ile Arduino Cihazların Kontrolü

6 min read
16
0
14,510

Merhaba!

Gelişen ve hızla ilerleyen mekatronik dünyasında çok küçük bir yeri olsa da programcılığın ve “physical computing” in kavranması adına Arduino harika bir platform.

Arduino’nun açık kaynak kodları ve paylaşım ruhu,bu basit programlanabilir ünitenin sürekli gelişmesine ve kolay kullanımına neden oluyor. Büyük yatırımcıların da dikkatinden kaçmayan bu durum Samsung ve Intel gibi devlerin de Arduino ortaklı gömülü sistemler kurma çabalarına neden oluyor. Bu bağlamda Arduino gömülü sistemlerimizin kolay yönetimi ve kullanışlılığı artırması açısından başarılı bir çözüm olarak Android OS’i görmekteyiz.

Android’in sesli komut, dokunma, ekran kullanımı, butonlar vs. her türlü yazılım aracına imkan veriyor olması, neredeyse elimizdeki her cihaza yüklenebiliyor olması, bizlere erişim kolaylığı sağlıyor. Bu da daha iyi programlama, yönetim ve arayüz anlamına geliyor.

Bu yazıda Android OS yüklü cihazlarımızdaki bluetooth bağlantı ile Arduino’yu etkileşime sokup, Android arayüzdeki kumanda ekranından gömülü sistemimizi yönetmeyi gösterelim.

Kodumuzu da vermeyi unutmayalım. Sonuçta Arduino shareware bir yazılım.

Kodumuza buradan ulaşabilirsiniz.

Arduino Bluetooth Modülü Kullanımı:

Arduino Bluetooth module (master ya da slave bu proje için farketmiyor) standard olarak slave şeklinde davranıyor ama bize de serial haberleşme üzerinden verileri aktarabiliyor.Bu konuda Arduino’nun kendi sitesi ve Youtube’da tonlarca örnek görebilirsiniz.Zengin kütüphane seçeneği var ve Arduino 1.6.4 ile gelen yeniliklerden biri de bu kütüphanenin seçip yüklenebilir olması.

hc-05 BT modül ve HC-04 ultrasonik mesae sensörü
hc-05 BT modül ve HC-04 ultrasonik mesae sensörü

Arduino Ultrasonik sensör Kullanımı:

Ultrasonik mesafe sensörü HC-SR04 çok başarılı bir araç.Basit bir temel üzerine kurulu. Arduino’dan herhangibir pini trigger olarak seçiyoruz.Ancak ∼simgeli pinlere echo pinini bağlıyoruz.Bu sayede triggerdan gönderilen ses dalgası belli bir zaman sonra echo’dan işitiliyor ve gidiş dönüş süresi/2 ve bölü ses hızı(m/sn) =>  distance = duration/58.2; denklemi ortaya çıkıyor.Ne dediğimi Arduino kodunu görenler anlayacak.Gerisi mesafe şu kadarsa şu işi yap diye Arduinoyu görevlendirmek….

Arduino Motor Shield Yapımı:

Fritzing programında çizmeye çalıştım sizler için.Bunu bir shielda dönüştürmek için ise uygun boyutta bir pcb kesip,pinleri Arduino’ya uyacak şekilde lehimlediğimiz zaman işlem tamamlanacaktır. L239D nin datasheetini dikkatli incelemeniz yararınıza olacaktır.

Android Programın Tasarımı ve Kodlama:

Mühendislik öğrencilerine tavsiyem tabii ki Android Studio kullanmaktır. Ancak hobicilerin kolayca kullanabileceği bir site var. MIT App Inventor diye google da aratınca çıkıyor.Bu siteyi kullanmak için vidyoma bakabilirsiniz.

Bu Android uygulamada amaç;forward, reverse, farları yak gibi “string”leri BT serial portuna göndermek.Kodlamanın mantığı da Android arayüzdeki buton5’e bastığımda mesela sağa dön demek.

Son olarak işte ürün:

2

motor shield L293D ultrasonik sensör ve BT modül aynı kartta
motor shield L293D ultrasonik sensör ve BT modül aynı kartta
android arayüz
android arayüz
Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Konuk Yazar
Daha Fazla Göster -  Arduino

16 Yorumlar

  1. Güven

    11 Haziran 2015 at 22:14

    Merhaba çok başarılı bir proje olmuş elinize sağlık,ben sizden birşey rica edicem, android programı yazmak benim için zor bu programı bulabileceğim bir site var mı,yada siz paylaşabilirmisiniz ?

    Reply

  2. Konuk Yazar

    12 Haziran 2015 at 04:04

    Eğer yazılımla profesyonel olarak ilgilenmek istiyorsak agoogle hesabınızca bir kullanıcı açıp Adroid OS nin orijinal Androis Stüdyosunu indirip (buradan: https://developer.android.com/sdk/index.html) youtube videolarından adım adım öğrenmeliyiz ki aslında hiç zor değil aksine eğlenceli. ama eğer yok ben sadece zevkine uğraşıyorum derseniz o zaman çok kolay bir yöntem olan brick coding kullanan şu siteyi önerebilirim: http://ai2.appinventor.mit.edu/ bunun çok fazla kaynağı yok youtube da ama benim yazılımla ilgili videomu durdura durdura izlerseniz temel kod kalıplarını yakalayabilirsiniz. başarılı çalışmalarınızı merakla bekliyeceğiz.

    Reply

  3. mustafa

    13 Mart 2016 at 12:58

    Hocam öncelikle sizi tebrik ediyorum çok güzel bi çalışma olmuş.
    Benim okuldaki projemde bununla alakalı.. Ben android kontrullü bi rc araba yapmıştım fakat üstüne bide sizin yaptığınız gibi ultrasonik sensör eklemeyi düşünüyorum.. Size sorum şu ki yaptığım projenin üstüne bağlantı olarak sadece yukarıda attığınız sensörün bağlantısını eklesek olur mu ? yani L293D motor sürücüsünün bağlantısında bi değişiklik varmı ? Teşekkürler

    Reply

  4. mustafa

    13 Mart 2016 at 13:10

    Bişey söylemeyi unuttum, RN-42 yerine HC-06 kullansam bi problem olur mu?

    Reply

  5. Kadir

    28 Mart 2016 at 12:55

    Hocam elinize sağlık; proje gayet başarılı. app invertor dosyasını paylaşır mısın rica etsem?
    mail adresim:
    [email protected]

    Reply

    • Bilal Kaya

      28 Mart 2016 at 21:13

      Merhaba Kadir,
      Malesef dosya şu an elimizde yok.Vİdeo’dan gerekli bilgiye ulaşabilrisin.

      Reply

  6. Kadir

    29 Mart 2016 at 12:33

    videodan gerekli bilgiye ulaşamıyorum hocam. hangi butonlara hangi değişkenleri atadınız bilemiyorum. çalışmayı hangi arkadaş yürüttü ise bana ulaşmasını ivedilikle istirham ederim. bu projeye çok yakın bir lisans bitirme projem var kendisinden bilgi almam lazım.

    Reply

  7. Kadir

    30 Mart 2016 at 15:39

    projenin sahibini bilen yok mu arkadaşlar? mutlaka bilgi almam lazım kendisinden…..

    Reply

  8. Kadir

    30 Mart 2016 at 22:22

    proje sahibi arkadaşın [email protected] adresinden bana ulaşmasını yeniden istirham ederim……

    Reply

    • Muhammed Melik Çandar

      31 Mart 2016 at 05:56

      mail attim 🙂

      Reply

  9. Kadir

    31 Mart 2016 at 09:58

    Melik Kardeşim aia dosyasını göremedim gönderdiğin mailde??

    Reply

  10. Kadir

    31 Mart 2016 at 10:14

    ai klasöründe .bky .scm dosyaları var sadece???

    Reply

  11. göknur

    16 Ocak 2017 at 12:50

    merhabalar kolay gelsin uygulamanızın apk dosyasını paylaşabilir misiniz acaba öğrencilerim için proje uygulamaları geliştiriyoruz ama android kısmı eksik yardımcı olabilir misiniz ?

    Reply

  12. Emrah TUNÇ

    19 Mart 2017 at 00:24

    merhabalar öncelikle benimde bunun gibi proje ödevim var merak ettiğim hc-sr04 sensörü nasıl eklediğiniz kodları paylaşabilirmisiniz ?

    Reply

  13. h.kannt

    17 Mayıs 2017 at 16:37

    İyi günler arduinoyu sesle hareket ettireceğim yani bt voice control for arduino uygulamasını yapmaya çalıştım ama yapamadım yardımcı olabilir misiniz

    Reply

  14. Ümit

    23 Mayıs 2018 at 11:30

    videoya ulaşamıyorum yardım edermisiniz

    Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Lazer İşleme Makinesi Yapımı

Merhaba arkadaşlar,bu projemizde sizlerle birlikte lazer işleme makinesi yapımını göreceği…