KediCAD

6 min read
0
3
4,394

KediCAD Nedir?

KediCAD ı tanıtmadan önce gelin tarihçesini biraz inceleyelim.KediCAD Makine Mühendisi olan Abdurrahman ULUSOY tarafından geliştirilmiştir.KediCad ın hikâyesi biraz ilginç aslında kendi kendine çözüm bulmuş Abdurrahman Ulusoy 7-8 yıl önce Linux kullanmaya başlayan Abdurrahman Ulusoy haliyle AutoCAD gibi bir yazılım arıyor ama bulamıyor şimdi diyebilirsiniz neden Wine kullanmamış açıklaması şöyle ‘Wine gibi öykündürücülerle de sistem hem yetersiz kalıyor, hem de her yeni Wine sürümü ile bir yerler düzelirken başka yerler bozuluyordu.’ diyor. Bunun üstüne Abdurrahman Ulusoy bir CAD yazılımı geliştirmeye karar veriyor ve KediCAD ortaya çıkıyor kısaca açıklaması ile ‘ Kedicad ile dxf dosya açabilir, kaydedebilir, tüm CAD çizimlerinizi rahatlıkla yapabilir, cncrouter‘lar için g-code Üretebilir, bir çok mühendislik hesabınızda yardım alabilir, çizimlerinizden direk sonlu eleman analizi yapabilirsiniz.Hazır parça kütüphanesi yardımıyla standart çizimler her zaman elinizin altındadır.’

kedicad1

Şimdi gelin programı tanıyalım.

KediCAD Türk mühendislerinin geliştirdiği 2 boyutlu CAD yazılımıdır KediCAD normal bir CAD yazılımından beklenen genel çizim ve değişiklik yapma özelliklerine sahiptir. Bunların dışında CAM g-code üretimi, FEA Sonlu eleman analizi, dxf dosya açma kaydetme, standart malzeme kütüphaneleri. ( hidrolik mlz.vestandart profil’ler) Simülasyon özelliği, macro yazma-çalıştırma özelliği gibi daha onlarca özelliği bulunuyor.

kedicadcae

Mühendislik hesaplarında, çizimden atalet momenti hesabı, Gerilme ,eğilme, burkulma  – güç hesabı, hidrolik hesapları, dişli redüktör hesapları, rulman , conta , kama seçimi gibi mühendislik uygulamalarında kullanılan alt programları bulunmaktadır. KediCad ın yapılma ve geliştirilme amacı Linux tabanlı sistemlerde çizim yapılması içindir bazı yapılan çizim programları Linux e destek vermiyordu bildiğiniz üzere bu yüzden Türk Yazılımcılar, Geliştiriciler KediCAD adlı bir CAD yazılımı ürettiler. İlk olarak Linux tabanlı olarak çıkarıldı biraz zaman sonra 2. Sürümde Windows ’ada destek verildi. Aşağı da KediCAD ın görüntülerine hep beraber bakacağız ama öncelik ile CAD nedir kısaca tanımlayalım:

CAD: CAD veya Bilgisayar Destekli Tasarım İngilizce de bu işi yapmak için yazılan programlara verilen genel bir ad olan “Computer Aided Design” sözcüklerinin baş harflerinden oluşan CAD terimi ile ifade edilir. Üç boyutlu ve iki boyutlu tasarımlar için farklı programlar kullanılabilir.

 

kedicad2

Şimdi de CAD programımızın hangi işletim sistemlerinde çalıştıklarını söyleyeyim bildiğiniz üzere ilk önce Linux için çıkan bu sistem daha sonra Windows a uyarlandı.

  1. Windows
  2. Linux tabanlı sistemler;
  • Arch Linux
  • CentOS
  • Debian
  • Fedora
  • Linux Mint
  • Mageia
  • Manjora Linux
  • OpenSUSE
  • Red Hat Enterprise Linux
  • Ubuntu

Yukarıda Linux tarafından dağıtılan sistemler var KediCAD bu sistemlere kurulabilir. Hepiniz merak ediyorsunuzdur peki ben bu CAD yazılımını bilgisayarıma nasıl kurabilirim. Size vereceğim linkte KediCAD ın resmi sayfası ordan bakarak yapabilirsiniz ilk başta biraz karışık gelebilir biraz araştırarak yapabilirsiniz.

NOT: Pardus Topluluk 3.0 KDE Sürümü’nde KediCAD varsayılan olarak kurulu gelmektedir.

Link:  http://kedicad.com/kedicad-kurulumu/

Şimdilik bu kadar arkadaşlar diğer makalem de görüşmek üzere.

Yararlanılan Kaynaklar:

1.  kedicad.com

2. tr.wikipedia.org

 

 

 

  • KediCAD’te G-CODE

    Öncelikle G-Code nedir onu tanıyalım. G-Code: G-Code birçok çeşidi olan nümerik kontrol am…
  • KediCAD’te Çizim ve CAE

    Merhaba arkadaşlar bugün ki makalemin konusu başlıkta da gördüğünüz gibi KediCAD’te …
Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Konuk Yazar
Daha Fazla Göster -  Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Lazer İşleme Makinesi Yapımı

Merhaba arkadaşlar,bu projemizde sizlerle birlikte lazer işleme makinesi yapımını göreceği…