Ana Sayfa PIC Assembly - PIC C PIC Programlamaya Giriş

PIC Programlamaya Giriş

4 min read
0
1
3,297

Arkadaşlar bu yazımızla birlikte Pic Programlamaya giriş yapmaktayız.Programlamaya geçmeden önce bazı temel kavramlar hakkında bilgi verilmesi gerekiyor.İlk önce mikroişlemci,mikrodenetleyici,işlemci mimarileri hakkında bilgiler vereceğiz ki yapılan uygulamalarda donanım hakkında haberdar olalım.

MİKROBİLGİSAYAR

Genel bir bilgisayar sistemi, aşağıdaki blok şemadaki görülen mikroişlemci, bellekler ve giriş-çıkış birimleri ile her bir birimi birbirine bağlayan yollardan oluşur. Ancak bu birimler mikrobilgisayarlar için farklı donanımlarla gerçekleştirilebilir. Örneğin bir mikrobilgisayar sisteminde genellikle geleneksel bir klavyeden daha çok tuş takımları, bir ekrandan daha çok LED veya bir kaç satırlık LCD göstergeler bulunur. Giriş ve çıkışları da PCI, PCI-E, SATA gibi gelişmiş portlardan ziyade 8-bitlik paralel portlar, USB veya RS232 gibi seri portlardır.

Günümüzde de kullandığımız kişisel bilgisayarların  mikro bir modeli olan mikrobilgisayarlar; tek bir çip içerisinde bilgisayar yeteneklerinin düşük performanslı olarak bir araya getirilmesini ifade eder.

Doğal olarak bir bilgisayarın bir çipe sığdırılmasında bazı parametrelerden feragat etmek zorunludur. Bu parametrelerin başında da kapasite ve hız gelir. Bu yüzden mikrobilgisayarlar, sadece bir veya bir kaç belirlenmiş görev için tasarlanan gömülü sistemlerde (Embedded Systems) kullanılır. Mikrobilgisayarlardan mikroişlemcili genel bir bilgisayarın (PC) yeteneklerini beklemek mantıklı değildir. Ancak özellikle cep telefonu ve avuç-içi bilgisayar alanındaki teknolojik gelişmeler mikro bilgisayarların kullanım alanlarını süratle arttırmaktadır.

MİKRODENETLEYİCİ

Mikrodenetleyici kavramı hem MİB hemde mikrobilgisayar kavramı ile örtüşmektedir, çünkü mikrodenetleyici çevresel birimleri de içeren bir mikrobilgisayardır.

Mikrodenetleyiciler yukarıdan da görüldüğü gibi temel bir bilgisayar sisteminde bulunması gereken mikroişlemci, RAM (veri belleği), ROM (program belleği) birimleri yanında Giriş/Çıkış portları, osilatör ve zamanlayıcı/sayıcı birimlerinin tek bir entegre devresine yerleştirilmesi ile elde edilen bir elektronik elemandır.Mikrodenetleyiciler; MCU,Microcontroller,μC olarak da karşımıza çıkabilir.

MİKRODENETLEYİCİNİN BİLEŞENLERİ

 Bir mikro denetleyici genel olarak aşağıdaki birimlerden oluşur:

1.Mikroişlemci

2.Bellek

3.Giriş/çıkış birimi

4.Saat darbe üretici

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Konuk Yazar
Daha Fazla Göster -  PIC Assembly - PIC C

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Lazer İşleme Makinesi Yapımı

Merhaba arkadaşlar,bu projemizde sizlerle birlikte lazer işleme makinesi yapımını göreceği…