Ana Sayfa Arduino Arduino !

Arduino !

7 min read
0
0
2,649

Merhabalar,

roboturka.com içerisinde Arduino ile ilgili de yazı dizisi yazmayı planlıyoruz,bu yazı ile birlikte giriş yapmış bulunmaktayız. Öncelikle bu yazı içerisinde Arduino nedir, ne değildir, kim ve ne için böyle bir elektronik prototipleme kartı yapmış, nerelerde kullanabiliriz, yapabileceklerimizin sınırları neler hakkında biraz bilgi vereceğiz.

Yazımın girişine öncelikle şununla başlamak istiyorum.

Arduino kesinlikle bir mikrodenetleyici ve mikroişlemci değildir !
Arduino, bir elektronik prototipleme aracıdır.

Bunu bir yere not edelim.

Arduino, genellikle ATMEL firmasının üretmiş olduğu mikrodenetleyicileri kullanarak,geliştiricilerin daha rahat,daha hızlı,daha ekonomik elektronik ürün geliştirmesi amacıyla oluşturulmuş bir platformdur.

Atmega sersinin 8-32 bit arası mikrodenetleyicilerini bünyesinde barındırır.

Açık kaynak bir platforma sahiptir. Yani size al-geliştir-paylaş(paylaşıp paylaşmaman senin insiyatifinde) gibi bir felsefeyle yaklaşıyor,Arduino.

Bol bol kütüphanesi bulunmaktadır. PIC Assembly’de yazdığınız bir zilyon kod, Arduino’da birkaç satırda halledilebilecek düzeydedir.

Bir sürü çeşidi vardır. Biz derslerimizde Arduino UNO R3 kullanacağız. Zaman zaman da arduino nano veya arduino pro mini üzerinden de örnekler vereceğiz.

Dijital-Analog I/O(Input-Output(Giriş-Çıkış))’lara sahiptir. Yani projemiz bir robot kol olsun. Bu robot kolda 4 adet servo motor kullanalım. Her servo motorumuzun 1’er tane sinyal ucu vardır. Toplam 4 tane sinyal ucumuz bulunmakta. Bunları Arduino’muzun dijital girişlerine bağlayarak,Arduino’muzdan servo motorlarımıza istenilen açıda dönmesi için veri yollayabiliriz.

Ya da bir tane analog sıcaklık sensörümüz olsun. Bu sıcaklık sensörü ile de ortamın sıcaklık değişimini her an LCD’de görmek istiyoruz. İşte analog sıcaklık sensörümüzü Arduino’muzun analog girişine bağlayıp,LCD’mizin data uçlarınıda ilgili yerlere bağladıktan sonra istenilen veriyi işleyebilme olanağımız bulunmaktadır.

Arduino üzerine çeşitli modüller bağlanarak ( bunlara shield’de dendiğini duyabilirsiniz ), projemiz içerisinde kullanacağımız elemanlara göre spesifik özellikler kazanılması sağlanıyor. Bu da ne demek oluyor dediğinizi duyar gibiyim.

Yani eğer projeniz bir telefon ile iletişime geçecekse ve siz de bluetooth üzerinden iletişime geçmesini istiyorsanız bir bluetooth modül’ü alarak bunu arduino’nuza bağlayıp telefonunuzla iletişime geçebilirsiniz. Başka bir örnek, Arduino ethernet shield’i alıp internet üzerinden kontrol edilen akıllı ev sistemleri tasarlayabilirsiniz, evinize habersiz biri girince, ya da herhangi bir elektronik alet sizden habersiz çalıştırıldığında size tweet ya da kısa mesaj atan(bunun için GSM shield gereklidir) bir sistem geliştirebilirsiniz.
GSM Playground - stackable
Bu resimde hem Ethernet modülünü, hem de GSM modülünü görmektesiniz.

Tamam buraya kadar hep yapabildiklerimizden bahsettik. Bunun ile ne yapamayız( yapamayabiliriz ) ?

Öncelikle görüntü işlemenin gerektiği yerlerde Arduino kullanmanızı pek tavsiye etmem.Arduino bünyesinde barındırdığı mikrodenetleyicinin gereklerinden dolayı oldukça hantal kalmaktadır bu konuda. Yeni çıkan versiyonlarıyla birlikte bu durum daha mümkün hale geleceğine inanıyorum.Görüntü işlemenin tadını alacağınız raspberry pi,beaglebone,banana pi gibi platformlara yönelmenizi öneririm.

Şimdilik Arduino’nun genel versiyonları için işletim sistemi yükleyemeseniz de RTOS gibi uygulamalar ile bu iştahınızı biraz giderebilirsiniz.

Arduino için Elektroniğin LEGO’su diye tanımlama yaparsak,yanlış bir tanımlama olmaz sanırım :>

Bir sonraki yazıya görüşmek üzere,
Esenle kalın.

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Yücel Yılmaz
Daha Fazla Göster -  Arduino

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

EcubMaker TOYDIY 4in1 3D Yazıcı İncelemesi

Merhabalar, Bugün sizlerle beraber EcubMaker firmasının üretmiş olduğu 4’ü 1 arada (…