Ana Sayfa Arduino Mustafa Hoca’dan Arduino Tavsiyeleri

Mustafa Hoca’dan Arduino Tavsiyeleri

8 min read
5
1
6,934

Son zamanlarda,Arduino’ya yeni başlayacak arkadaşlardan;

-Hocam Arduino’ya başlayacağım ne önerirsin?

-Hocam Arduinoda neler yapabilirim?.

-Arduino ya başlayıp başlamamak konusunda karasızım

gibi cümlelerle çok sık karşılaşıyorum.Arduino genel itibari ile profesyonel yaklaşım tarzı içermez. En fazla yarı profesyonel olabilecek bir platformdur.Elektronikte çok hızlı ilerleyebilmeniz ,konu ile çok fazla bilgi sahibi olmayan fakat meraklı kimseler için geliştirilmiş platformdur. Alternatif sistemlere göre (pic vs.) çok daha kolay devre kurulup sonuca daha hızlı gitmenizi sağlar. Arduino’nun geniş bir çalışma alanı vardır, fakat bunları kabaca 4 ana başlık altında toplanabiliriz.

  1. grup olarak düşündüğüm grup sensörlerdir. Analog ve dijital gibi ayırım yapabileceğimiz gibi kullanım alanlarına göre de tasnif yapılabilir. Örneğin; sıcaklık, nem, gaz, ses vs.bunlarla çalışmak,bilgi birikiminize hem sensörlerin çalışması hem Arduino’yu kullanmak açısından önemli katkılar sağlayacaktır.
  2. grup ise görüntü elemanlarıdır. Bunlar LCD ler şeklinde tarif edilebilir. Yaplan çalışmanın görsel olarak bilgilendirme işini üstlenirler. Çeşitleri şu an piyasada çok fazla vardır. Örneğin 2x16LCD, Nokia5110 Ekranı, Renkli ekranlar Vs. vs. şeklinde örneklendirilebilir. Asıl eleman değillerdir. Kullanıcıyı bilgilendirmek için vardırlar.
  3. grup motorlar grubu diyebiliriz. Motorlar gelen itibariyle step, servo ve dc motor diye üç grupda topayabiliriz.Arduino’nun bu elektrik elemanlarını (yüksek akım çeken bobinli elemanları) kumanda edebilmesi için genellikle sürücü dediğimiz yardımcı/tampon elemanlara ihtiyaç duyar. Hemen her türlü mekanik hareket motorlar tarafından gerçekleştirilir. (Elektrik ve elektronik alan ayrımı burada karşımıza çıkar.Elektronik alanı genelde kumanda sitemlerini ifade ederken elektrik alanı kumanda edilen ekipmanı ifade eder.) Kumanda edenin kullandığı düşük güç kumanda edilenin kulladığı yüksek güçle muhatap olmaması için ara/tampon (sürücü) devre kullanılır.
  4. grup ise haberleşme grubudur. Kablosuz ya da kablolu bilgi alışverişinin incelendiği gruptur.Türleri rf, ır,ses vs. gibi türleri vardır. Bu türde en çok kullanılan yöntem seri bilgi aktarımıdır. Mesela wireles. (NRF24L01) bluetooth (HC-06) vs. gibi örnekleri piyasada bol bol bulunur.
    Belki bu saydığım gruplara görüntü ve ses işleme için kullanılan elemanlar da eklenebilir. Fakat özellikle görüntü işleme için Arduino önerilmez. O yüzden görüntü elemanlarını tasnif dışı bırakıyorum.Fakat bu konu da yavaş yavaş aşıldı gibi.
    İyi bir Arduinocu olmak istersek,yukarıda anlattığım 4 grup için ayrı ayrı çalışarak hepsiyle ilgili fikir edinmek gereklidir. Yeni başlayanlar için elektronik mesleğinin püf nokatalarından birisi de devreler tek başına anlamlı değildir. İki ya da daha fazla devreyi bir arada kullanmak çok daha anlamlı işlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu kuraldan yola çıkarak bu dişe dokunur işler yapmak için bu gruplardan 2 ya da daha fazlasını kullandığımız projeler ortaya koymak gerekir.Mesela bir yerden aldığımız analog sensör bilgisini işleyip,başka bir Arduino’ya iletip o Arduino ile görsel hale getirebiliriz. Arduino hakkında söz sahibi olduğumuzun kanıtıdır.

Arduino’nun yazılımı konusunda herkesçe malum olan dil “C” dilidir. Piyasada ilgili çok fazla kitap, kaynak ve internet dokümanı vardır. Hatta konu ile ilgi videoları izlemeye kalktığınız da sonuna ulaşmak mümkün değil. (tecrübe ile sabit 🙂 ) Var olmasına vardır ama en çok zamanınız alacak ve sizi yoracak olan yazılım kısmıdır.

Yazını en başında gelen sorulara kısaca cevap vermek gerekirse madde madde şöyle ifade edeyim.

-Arduino meraklılar için hazırlanmış şu ana kadarki en basit platformdur.

-Arduino diğer platformlara (pic vs.) göre daha zahmetsizdir.

-Arduino da daha hızlı ilerlersiniz daha hızlı sonuç alırsınız.

-Arduino sizden çok şey istemez.(mesela bilgisayar kablosu ile bile beslenebilir)

-Arduino elastik değildir. Yani istediğiniz şekilde devreler üretemezsiniz.

Daha eklenebilecek çok madde bulunabilir fakat kabaca bu minvaldedir özeti.

Sonuç olarak Arduino için ayrılan zaman ve kaynak size fazlasıyla geri dönüşü olacaktır. Bu yüzden yeni başlayacaklar için şiddetle tavsiye ediyorum.

İlk yazımızda sürç-i lisan ettiysek affola…

Mustafa Karakaş Elektronik Öğretmeni.

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Konuk Yazar
Daha Fazla Göster -  Arduino

5 Yorumlar

  1. Hakan Müştak

    10 Temmuz 2015 at 05:41

    Eşsiz bir örnek, ilham verici bir çalışma olmuş.

    Reply

    • Mustafa Karakaş

      10 Temmuz 2015 at 10:53

      Çok teşekkür ederim Hakan Müştak

      Reply

  2. fahrettin

    13 Temmuz 2015 at 01:33

    hocam ellerinize sağlık bu arada hayırlı olsun sizi ve yaptıklarınızı takip ediyorum kolay gelsin.

    Reply

  3. Mustafa Karakaş

    13 Temmuz 2015 at 19:08

    Teşekkür ederim Fahrettin faydalı olmaya çalışıyorum

    Reply

  4. […] ile ilgili yazıma buradan […]

    Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Lazer İşleme Makinesi Yapımı

Merhaba arkadaşlar,bu projemizde sizlerle birlikte lazer işleme makinesi yapımını göreceği…