Ana Sayfa 3D Yazıcı 3D Yazıcı – Elektronik Parçaları

3D Yazıcı – Elektronik Parçaları

14 min read
1
0
9,388

Bir önceki yazımızda,3d yazıcımızda kullanılan malzeme listesini vermiştik.Bu yazımızda,3d yazıcımızı montaj yaparken kullandığımız elektronik parçaları detaylı olarak anlattık.Elektronik kısmında kullandığımız malzemeler aşağıda verilmiştir.

  • Arduino Mega 2560
  • RAMPS
  • Güç Kaynağı
  • Sınır Anahtarı(End Stop)
  • Fan
  • Step Motorlar
  • Isıtıcı Tabla
  • Nozzle
  • A4988 Step Motor Sürücüsü
  • SD Kart
  • Lcd Ekran

Arduino Mega 2560

arduino_mega_2560

 

Arduino Mega 2560,Atmega2560 tabanlı bir mikrodenetleyici kartıdır.14 tanesi PWM olmak üzere 54 adet giriş/çıkış pini bulunmaktadır.16 adet de analog girişi bulunan board zengin giriş/çıkış pinlerine sahiptir.Usb kablosu üzerinden kolayca bilgisayara bağlanabilir.Beslemek için özel adaptörler de satılmaktadır.9 Voltluk piller ile de enerji sağlanabilir.

Arduino IDE ile programlanabilen kart,makerların vazgeçilmezlerinden biri olmayı başarmıştır.Temel programlama bilgisi olan biri için öğrenmesi gayet basittir.

Arduino Mega 2560 8 KB kadarı bootloader tarafından kullanılan toplam 256 KB belleğe sahiptir.Ayrıca 8 KB SRAM ve 4 KB EEPROM’u da bulunmaktadır.

RAMPS

ramps

Arduino kontrol kartlarının motor,sensör vb.gibi bileşenleri kontrol edebilmesi için kart üzerinde pinlere oturtulan,shield olarak adlandırılan  ek genişletme modulleri üretilmektedir. 3 boyutlu yazıcı için de elektronik bileşenleri kontrol etmek için Arduino Mega ile uyumlu RAMPS(Reprap Arduino Mega Pololu Shield)bulunmaktadır.RAMPS,3 boyutlu yazıcımızın step motorlarını,sınır anahtarlarını,SD kart ve LCD ekranını,termistörlerini vb. bağlantılarını kolayca yapmamıza olanak sağlar.

Güç Kaynağı

guc_kaynagı

 

Elektronik cihazların çoğunda olduğu gibi prusa i3 yazıcımız için de bir güç kaynağına ihtiyaç vardır.Yazıcı motorları için genelde 12 volt gerilime ihtiyaç duyulmaktadır.12 volt üzeri motorlar içinde ayrı bir güç kaynağı gerekir.Arduino Mega 2560,5 volt ile çalışmaktadır.(Bu 5 voltluk enerjiyi bilgisayara bağladığımız usb kablosu ile de sağlayabiliriz.En kısa yoldan,eski bilgisayarların güç kaynağını sökerek de 3 boyutlu yazıcınızın  enerji ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Sınır Anahtarı(End Stop)

endstop

 

Mekanik bir sistemde sistemin kendi hareketi ile itilerek basıldığında hareketi durdurmaya yarayan anahtardır.3 boyutlu yazıcılarda,minumum,maksimum noktalarına ya da her ikisine de konulabilir.Minumum deyince,o eksenin başlangıç noktası olarak düşünebilirsiniz.Maksimum deyince,o eksende gidilebilecek son nokta olarak düşünebilirsiniz.X,Y ve Z olmak üzere genellikle her eksende birer adet olarak kullanılır.Yazıcının baskıya başlamadan önce,sınır anahtarlarından yardım alarak baslangıç konumuna geçerler.Sınır anahtarlarında Common,NormallyOpen,NormallyClose olarak üç bacak bulunur.

Fan

fan

 

Nozzle kısmından gidecek filament ısıtılıyor ve bu ısı ister istemez extruder kısmında filamentin olduğu yani yukarı doğru yoğunlaşarak yükseliyor.Biz ise fazla ısıyı istemiyoruz.Çünkü filament yumuşuyor,hatta hamurlaşarak düzgün bir şekilde motor tarafından itilemez hale geliyor.Bu ısıyı dışarı atmak için bu fanı kullanıyoruz.

 

Step Motorlar

NEMA17_Step_Motor

Yazıcıdaki eksen hareketleri ve filamenti itmek için ihtiyac duyulan step motorlar,X ve Y ekseni için birer adet Z ekseni için 2 adet motor kullanırken extruder için bir adet yeterlidir. Motor tipi olarak NEMA17 kullanılmıştır.

Isıtıcı Tabla

ısıtıcı_tabla

Baskı alacağımız tabla ısınabilme özelliğine sahiptir ve bu sıcaklığı ölçmek için üzerinde bir adet termistör(ortadaki beyaz kablo ile bantlanmış olan) bağlantısı şekilde görüldüğü gibi yapılmalıdır(önerilen) .Tabla üzerinde de tablayı ısıtmak için beslenilen voltaj değerine göre bağlantı kısımları bulunmaktadır. Biz 12 volta besleme yapacağımız için tablamızın 2 ve 3 numaralı uçlarını kısa devre yaparak bu uçları (-) uca bağlamalıyız, 1 numaralı ucu ise (+) uca bağlamamız gereklidir. Buradan giden uçlar ise Ramps üzerinden “D8” olan girişe bağlamalıyız.Ayrıca,termistörümüzü  “T1” ucuna bağlamalıyız.(Termistörün bacak bağlantıları farketmez.Fakat,tablanınkine dikkat etmeliyiz.)

Nozzle

3d_printer_nozzle

 

 

Bizim filamentimiz 1.75 çapla buraya kadar geliyor ve nozzle ucuna göre çıkış çapı değişiyor ki bu da basılan üründeki hassasiyeti belirliyor. Biz 0.4 mm’lik nozzle ucu kullanıyoruz. Genelde piyasada yaygınca ulaşabilirsiniz.Daha iyi hassasiyet için daha küçük uç takabilirsiniz.Ama bununla birlikte bir de yanında bir adet dezavantaj getiriyor ki bu da sizin baskı sürenizi uzatıyor. Nozzle ısıtmak için kırmızı kabloların bulunduğu ısıtıcı fişek ve bu sıcaklığı ölçmek için bir adette termistör bulunuyor. Bu sayede sıcaklık değerini kolaylıkla LCD ekranında anlık görebiliyoruz. Bazen termistör çıktığında sıcaklık değeri alamıyor.Bunun gibi durumlarda Terhmal Runaway gibi hatalar alabilirsiniz ve bu hatayı çözmeden baskı alamazsınız bunun için bu kısımlardaki bağlantılarınızı dikkatlice yapmanızı öneririm.

Isıtıcı fişek bağlantısını Ramps üzerinden “D10” kısmına bağlıyoruz. Termistörü ise “T0” ucuna bağlıyoruz. Burada bacak bağlantılarımızın bir önemi yoktur,gelişi güzel belirlenen kısımlara bağlayabilirsiniz.

A4988 Step Motor Sürücü

a4988_motor_surucu_step

 

Step motorları sürmek için genellikle yaygın olarak kullanılar 2 adet sürücü bulunmaktadır. Birisi A4988 diğeri ise DVR8825 ‘ dir. Biz burada A4988 kullandık ama DVR daha kaliteli ve biraz daha pahalıdır. Sürücüler üzerinde bir adet küçük vida bulunmaktadır. Bu bize sürücü üzerindeki gerilimi ayarlamamıza yarar. Ölçü aletimizle bir ucunu Ramps üzerinden “-” ucuna ölçü aletimizin diğer probunu ise sürücümüzün üzerindeki vidaya temas ettirerek ölçü aletinden voltmetre kademesindeyken gerekli gerilim ayarlamalarını bir adet tornavida kullanarak yapabiliriz. Sürücümüzü Ramps’a monte ederken alt kısmındaki yazılı olan “step”-“GND”… gibi uçlarının doğru yerlere geleceğinden emin olarak takmalıyız yoksa sürücümüz zarar görebilir veya motorlarımız çalışmayacaktır.

SD Kart

SD_kart

 

LCD ekran üzerinde bir adet Sd kart girişi bulunmaktadır. Biz istersek baskımızı pcmize bağlı olarak ya da gcode bir adet resimdeki gibi içerisine atarak pc den hariç olarak baskı alabiliriz. Bize çok yüksek hafıza ve hız gerekli değil bunun için 2 yada 4gb sd kart s6 yada s8 hızında bir adet sd kart işimizi fazlasıyla görecektir.

LCD Ekran

lcd_ekran

Printerın üzerindeki değişikleri hatta printerla bizim iletişime geçmemiz için ihtiyaç duyduğumuz olan olmazsa olmaz LCD ekranlarımız var. Bunların çok farklı modelleri var.Hatta dokunmatik USB girişli olanları bile var. Biz 16×4 ekrana sahip Sd kart girişi bulunan LCD ekran kullandık. Bunun bağlantı şekli ise arkasında 1 ve 2 olarak numaralandırılmış kablo sıralamaları bulunmaktadır. Bu numaralandırmaya göre,ramps için de bir adet giriş portu bulunmaktadır. Bağlantıları dikkatlice bağladıktan sonra herhangi bir problem yaşamadan ekranımızın kontrast ayarlarını bir tornavida yardımıyda ayarladıktan sonra yazıcının arayüzünü görebiliriz. Bazı ekranlarda bu ayarı yapmak için ekran üzerinde bir adet vida bulunurken bazılarında ise arka kısmında bulunmaktadır ve bazılarında ise bu kısım bulunmamaktadır.

  • 3D Yazıcı – Malzeme Listesi

    Bir önceki bölümümüzde 3 boyutlu yazıcılara giriş yapmıştık.Bu bölümümüzde yapacağımız Pru…
  • 3D Yazıcılar – Giriş

    Geçenlerde 3D yazıcı hakkında facebook canlı yayını yaparken bazı takipçilerimiz yazıcı ya…
Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - İsmet Ünallı
Daha Fazla Göster -  3D Yazıcı

1 Yorum

  1. Furkan UNUTUR

    23 Ocak 2018 at 00:39

    Isıtıcı tablayı çalıştırdığım an, ramps a bağlı olan klamens ısınmaya başlıyor. Kısa devre gibi bir sorun yok. Acaba tablanın kablosu mu ince geliyor sizce?

    Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Mikroakışkanlar Nedir?

Mikro ve nano hacimlere sahip tek ya da çok evreli sistemlerdeki sıvıları mikrometre boyut…