Ana Sayfa GMT PLC GMT PLC İle Kapasitif Sensör Kullanarak Step Motor Kontrolü

GMT PLC İle Kapasitif Sensör Kullanarak Step Motor Kontrolü

4 min read
0
1
5,374

 

Giriş

Step(adım) motorlar sargılarına belli bir sıra dahilinde uygulanacak darbelerle çalışan motorlardır. Bu darbeleri uygulamak için PLC’nin çıkışlarını kullanacağız. PLC’nin çıkışı röleli olması adım motorların sürülmesi için uygun olmayabilir. Çünkü kontaklar sargılara enerji vermek için açılıp kapanacaktır. Bunun için transistör çıkışlı GMT endüstryel elektronik firmasının GLC-296T Modülünü kullandık. Transistör çıkışlı PLC’lerin mekanik kontağı olmadığı için aşınma ve gürültü olmamakta, böylece çıkış ünitesi çok daha uzun ömürlü olmakta ve sessiz çalışmaktadır.

Step Motor Sürülmesi

Adım motorları istenilen yönde ve hızda çalıştırmak istendiğinde sargılarına belli bir sırada darbeler uygulanmalıdır. Adım motorun kaç adım atacağı uygulanan darbelere bağlıdır. Fazlara uygulanacak darbeler (palsler-gerilimler) basit olarak bir anahtarlama sistemi ile yapılabilir. Bu işlemi yapan devrelere sürücü devresi veya kontrolör denir. Günümüzde elektronik devreler ile bu işlem çok kolay bir şekilde yapılmaktadır. Bir adım motor sürücü devresinin blok diyagramı Şekil 1. ‘de verilmiştir.

Şekil 1. Adım motor sürücü devresinin blok diyagramı

Sistemin Çalışması

Projenin çalışması manuel ve otomatik olarak kontrol edilmektedir. PLC girişine bağlanan butonla sistemin manuel mi otomatik mi çalışacağı kontrol edilebilmektedir. Sistem manuel çalıştığında butonlarla istediğimiz yönde sistem çalışacaktır kapasitif sensor ladder diyagramında devreden çıkartılmakta ve böylece mesafe kontrolü yapılmaksızın sistem kontrol edilmektedir. Eğer sistem otomatik olarak çalıştırılacaksa kapasitif sensor veri okuduğunda veya okumadığında sistem otomatik olarak çalışacaktır. Sistemin blok şeması ve çalışma algoritması Şekil 2. ve Şekil 3.’de verilmektedir.

Şekil 2.Sistemin blok diyagramı

Şekil 3.Sistemin çalışma algoritması

Sistemin Ladder Diyagramı ve Elektronik Bağlantı Şeması

Manuel Çalışma

Otomatik Çalışma

Bağlantı Şeması

 

Plc Step Motor Kontrolü videosuna bakabilirsiniz.

Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle..

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Ekrem Keleş
Daha Fazla Göster -  GMT PLC

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Matlab Simulink ile STM32F4 Servo Motor Kontrolü

Bu uygulamada STM32F4 ve MATLAB & Simulink kullanılarak Servo Motor kontrolü gerçekleş…