Ana Sayfa Bitirme Projeleri Can Kurtaran Drone Projesi – Bölüm 2

Can Kurtaran Drone Projesi – Bölüm 2

7 min read
0
0
360

Tekrar Merhabalar,

İlk bölümdeki yazımızda Can Kurtaran Drone projemizin elemanlarını tanıtmıştık. Bu yazıda da parçaları bir araya getirip test işlemlerini gerçekleştireceğiz.

MEKANİZMA YAPIMI

Projeye Can kurtaran simidin tutucu/atıcı mekanizmasını yaparak başladık. Öncelikle mekanizma için mengeneye sıkıştırdığımız kelepçeyi kesmek için sabitledik. Mengeneye sıkıştırdığımız kelepçeyi amacımıza uygun şekilde kestik ve eğeledik. Hurdadan bulduğumuz plastik malzemeyi mekanizma yatağı olarak kullandık ve servo motorumuzun ucuna metal telimizi montajladık.

Servo Motor ve Yatağı

Daha önceden kestiğimiz plastik kelepçe deliğini metal tele uygun olduğuna baktık ve uygun hale getirdik. Mekanizma yatağına sabitleyeceğimiz parçaları sabitlemek için matkap yardımı ile uygun delikler oluşturduk. Silikonla yapıştırma ve vida ile sabitleme işlemlerini bitirdikten sonra mekanizmamız hazır hale geldi.

Mekanizmanın Son Hali

QUADCOPTER’İN TOPLANMA AŞAMASI

İşe öncelikle motor kollarını  Upper Plate’e  montajlamakla başlandı. Fatih, motor kablolarının bağlantılarını yaparken, Buğra ise ana gövdeye , kolun bağlantılarını yapmak için planlama yaptı. Gövdeye bağlanmaya hazır kollara takılan motor ve kabloları düzenlendi. Alyan anahtar yardımı ile motor kolları gövdeye bağlandı. Kolların gövdeye montajlandıktan sonra kart tutucu mount’un montajı yapıldı.

Kart tutucu mount montajı

ESC‘ler yerleştirildikten sonra kablolarının düzenli durabilmesi ve uçuşta engel yaratmaması için klipsleme – bantlama yapıldı. Daha sonra Motor ve ESC kablolarının karta lehimlenme aşamasına geçildi. Lehimleme işlemleri bittikten sonra koruyucu kapak montajı yapıldı. Üst kısımdaki işler bittikten sonra , Quadcopter’in yere inerken sistemin zarar görmesini engelleyen ayak takımının montajı yapıldı. Sarkan kablolar toparlandı ve ekstra klips takıldı.

Tüm bu işlemler bittikten sonra taşıyıcı mekanizmanın Drone’a montajı yapıldı ve kumanda ile bağlantısı sağlanıp , çalışması test edildi. Uçuş öncesi gerekli programlama, kalibrasyon ve denge ayarları yapıldı.

PROJE TEST ÇALIŞMALARI

Prototip ve tutucu mekanizması tamamlandıktan sonra deneme uçuşları için uygun alan bulundu. Uçuşa hazır olan prototipin son kontrolleri yapıldı ve tutucu mekanizmanın taşıyacağı, geçici olarak can simidi yerine kullandığımız küçük bir fırça kullanıldı.İlk uçuşta  yerden 2 metre sadece yükselebilindi. Prototip dengesizdi.

Prototip bilgisayara bağlanıp kontrol kartının denge ayarları tekrar yapıldı. Kumanda ile kontrol kartının haberleşmesi için gerekli komutlar verildi. Prototip dengeli bir uçuş için daha stabilize hale getirildi. Son olarak Prototip sağlıklı bir şekilde uçuşu gerçekleştirdi ve taşıdığı ağırlığı istenilen konum ve yükseklikten başarıyla bıraktı.

Çalışmayla ilgili video’yu aşağıdaki bölümde izleyebilirsiniz.

SONUÇ

Bu çalışma kapsamında drone kavramı, drone uygulamaları, drone teknolojisi drone mekanizmaları hakkında geniş bir araştırma yapılmış ve bu araştırmalara göre bir  cankurtaran drone gerçekleştirilmiştir.

Bu projedeki amaç, tasarladığımız drone’un denizde boğulan kişiye en kısa sürede ulaşıp ona yardım etmesidir. Yapılan çalışmalar sonucunda istenilen ürün ortaya çıkmıştır.

Proje aşamasında bazı aksaklıklar ve problemler olmuştur. Gyro ayarları ilk denemede eksik yapılmıştır ve pervane dönüş yönlerinde hata yapıldığı için sağlıklı uçuş gerçekleştirilememiştir. Bu durum programsal ve mekanik  olarak düzeltilmeye çalışılmıştır.

ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU

A.Buğrahan ELMACI

Fatih KIVRAK

Fatih ŞİT

 

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Konuk Yazar
Daha Fazla Göster -  Bitirme Projeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Lazer İşleme Makinesi Yapımı

Merhaba arkadaşlar,bu projemizde sizlerle birlikte lazer işleme makinesi yapımını göreceği…