Ana Sayfa Arduino Arduino mu? Pic mi?

Arduino mu? Pic mi?

8 min read
9
1
29,904

Birçok arkadaşın zihninde çalkalanmış bir soru olduğunu düşünüyorum, En azından en az bir defa bu soru kafalarından geçmiştir. Bu yazıda bunu değerlendirmeyi düşünüyorum. yada en azından fikirlerim paylaşmak istedim. Aslında Arduino ve Pic’i karşılaştırmak elma ile armut’u karşılaştırmak gibi abesle iştigaldir. Yani Arduino bişeydir Pic ise başka bişeydir. İsterseniz bunları biraz daha derinlemesine açıklayalım.

Tarihsel açıdan Pic, Arduino’nun babası sayılır yani Pic’ler Arduino’lardan yıllar yıllar önce elektronik sahnesinde boy göstermeye başladılar. Yada başka bir değişle Tüpler, Diyot/Transistörler, Entegreler, Mikroişlemciler derken Mikrodenetleyiciler ile karşı karşıya kaldık. Önceden devrelerin ne yapacağını tasarlardık Mikrodenetleyiciler ile entegrenin ne yapacağını tasarlar olduk. Hatta aynı Mikrodenetleyiciler yi defalarca programlayarak aynı elemanla birçok çeşitli işi yapabilir olduk. Şaka gibi tek bir entegreyi programlayarak yapılan devreler hem maliyeti düşürdü hem yerden tasarrufu sağladı hemde tasarım hızını baş döndürücü bir şekilde hızlandırdı. Özetle Picler elektronik dünyasında yada daha geniş anlamıyla Mikrodenetleyiciler adeta büyücü sihri gibi etki oluşturdular.

Picleri bu haliyle benzetme yapılacak olursak işlenmemiş ham altın gibiydi. Bu altını işlemeniz için birkaç tane gereksiniminiz oluşuyordu. Sırasıyla

1. Metin editörü. (Yüksek seveli dillerde program yazmak için)

2. Compiler dediğimiz editör yani bizim kullandığımız. Yüksek seviyeli dili işlemcinin anlayacağı dile çeviren program. (hex. uzantılı dosya oluşturan program)

3. Oluşturulmuş olan bu .hex uzantılı dosyayı Pic in içine atmak için gerekli yardımcı program (Buraya kadar olan kısım yazılımsal ihtiyaçlardır)

4. .hex uzantılı dosyayı Pic ile buluşturmak için ara aparat (programlayıcı)

5. Pic’in içerisindeki programı icra etmek için hazırlanmış ve tasarlanmış özel devre.

6. Besleme ünitesi. (Bu bahsettiğim sıralayarak yazmaya çalıştığım en basit işlevleri yani mesela 2 tane LED yakmanız için gerekli minimum yazılımısal donanımsal gereksinimdir.) Bu kadar gereksinim mantıksal devre tasarımı yapan nesil için çok basitti yani benimde içinde bulunduğum nesil için bu kadarcık gereksinim “Kadı kızının kusuru” kadardı yani hiç görüldü. Pic’ler kendinden önceki neslin yani Lojik devrelerin hantal yapısını ortadan kaldırdı. Ancak bu da elektronik dünyası için yeterli değildi.

Eğitim dünyasında ve iş dünyasında Pic’in bu göreceli çok gereksinimli nazlı haline çözümler arandı ve bulundu ama bu çözümler hep lokal seviyede kaldı. Yani o işletmeyi yada o eğitim kurumunun sınırlarını çok aşamadı. Bu arayışın sonucu olarak Arduino’nun kapılarının açılmasına neden oldu. Arduino platform olarak çok basit ve çok can alıcı özelliği ile geldiği için çok kısa sürede elektronik dünyasını en temelden sarstı. Firma resmi ifadesi ile “Arduino Açık Kaynaklı bir platformdur.” (OPEN Source) Yani Arduino ile yaptığıunız projeler için ürettiğiniz yazılım ve donanım için kimseye telif hakkı ödemezsiniz. Firmanın aldığu bu karar Arduino platformunun son 2-3 yıl içerisinde çığ gibi büyümesine sebebiyet verdi. Bunun yanında kendince bazı özellikleri de Pic’e göre çok daha cazipti. Arduino karşımıza biraz giyinik çıktı zira Pic Arduinoya göre çok çıplaktı. Yani Arduino kart üzerinde devresi tasarlamış beslemesi verilmiş harici bir programlayıcıya ihtiyaç duymadan daha bağımsız olarak çıktı. Neredeyse Pic’in yarısı kadar yazılım ve donanıma ihtiyaç duyuyordu.

Arduino ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

1. Arduino.ide yazlımı (bu yazılım hem derleyip hem .hex dosyasını oluşturup Arduinoyada gönderiyor)

2.Arduino’nun kendisi.

3.Arduino’nun kontrol edeceği devre.

Türüne göre Pic’ler kadar performans veren fakat Pic’ler kadar gereksinime duymayan Arduinolar dünyada olduğu kadar ülkemizde de yankı buldu. aşağı yukarı 2-3 sene içerisinde Arduinoya duyulan ilgi katlanarak arttı. Hatta mesleği elektrik-elektronik olmayan meslek grubu bile Arduino sayesinde elektronik dünyasına merhaba dediler. Özellikle bilgisayar ve makineciler bunun önemli iş sektörü örnekleridir. Gördüğüm kadarıyla gün geçtikçe Arduino platformuna duyulan ilgi artmaktadır. Artan bu ilgi karşısında Piclerin çok uzun ömürlü olmamayacağını düşünüyorum.

Mustafa KARAKAŞ 2015

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Konuk Yazar
Daha Fazla Göster -  Arduino

9 Yorumlar

  1. Onur. Unlu

    9 Eylül 2015 at 21:04

    Yazi güzel ancak temel bir seye takildim. Pic vs atmel olsa veya bur yerde atmel gecse daha iyi okurdu zira uno icin konuşursak atmel 328p 2 kond. 1 16mhz xtall dan ibaret ve bir fcti ile kyrabikur ve arduino idesi kullana Bilirsiniz. Ama atmel studio ile direkt atmelin dilini de Kullanabilirsiniz ben atmel vs pic kiyaslamasi da beklerim sizden…. Zira ne atmel be oic tarafina hakim değilim sadece arduini ve 328 le paperduino duyede bikinen yapıyı biliyorum….

    Reply

  2. Özcan

    12 Eylül 2015 at 00:30

    Evet PIC çok zahmet gerektiren birşey. Ama dezavantajlarını da düşünmüyorsunuz hiç arduinonun. Mesela arduinoya programı attın diyelim programı kaybedersen artık geri dönüşü yok. Ayrıca kendi yaptığınız projelerde kolaylık sağlıyor olabilir ama taşınabilirlik ve ticari yönü yok arduinonun. Devreyi tasarladıktan sonra arduinoya bağlayıp veremezsin. Arduinonun kendi başına maliyeti belli. Ama PIC de programlayıcı devresine gereksinim duyuyorsun elbette ama programlayıcı sen de kalıyor sen sadece tasarladığın devreye pici koyup verebilirsin. Picin fiyatları çok makul. Ayrıca derleyici ve metin editörü demişsin. Artık 2 si bir arada. Aynı programda hem kodlarınızı yazıp hem de derlenebiliyor. Sacede atmak için ayrı bir program gerekiyor ama çok kısa süren bir işlem ne de olsa…

    Reply

    • fatih

      15 Ocak 2016 at 06:19

      bende uzun süredir pic ile devreler yapıyorum ve şuana kadar tek çözüm bulamadığım nokta ethernet oldu daha doğrusu ethernet modülünü web server haricinde başka bir aplikasyonla çalıştırmada veri aktarım sorunları oldu bunun üzerine ardiunoya geçtim ama beni hayal kırıklığına uğrattı çok saçma bir şekilde arduinoyu programladığım bilgisayardan beslemesini usb üzerinden aldığı sürece sıkıntı yok fakat harici bir beslemeye taktığımda ethernet modülü kilitleniyor . picte ya çalışır yada çalışmaz böyle saçma bişey görmedim. ve tekrar pic lere geri dönüyorum 32 bitlik işlemcileri ile network ihtiyacımı karşılaycağım.

      Reply

      • Kenan

        31 Ocak 2016 at 17:26

        fatih bey web tabanlı uzaktan kontrol sistemleriyle alakadar bir çok proje geliştirdim ancak hiçbir problem yaşamadım söyledikleriniz enteresan geldi biraz…

        Reply

      • orion

        13 Mart 2016 at 09:09

        bende arduino ile 10 larca web uygulaması yaptm hiç birinde sorun yasamadım. sizin donanımınızda bir problem olabilir

        Reply

  3. Hüseyin KADEROĞLU

    5 Nisan 2016 at 19:14

    Sayın Öğretmenim;
    Elinize sağlık. Aydınlatıcı bir bilgiyi herkesle paylaştığınız için teşekkür ediyorum.
    (Size göndermek için yazdığım bu yazıyı ikinci defa kaleme alıyorum.Önceki yazımı, bitiremeden yanlışlıkla gönderdiğimi sanıyorum.Yani bu yazıyı ikinci defa kaleme alıyorum.) Bu yazıyı, elinize sağlık, demek için yazdım. Ayrıca vaktiniz olur da cevaplayabilirseniz, bir de sorum olacak, sorum şu:
    Diyelim ki, arduino üzerindeki entegreyi (yanıp sönen iki led şeklinde programladık ve çalıştırdık. Sorum çıkmadığını düşünüyoruz) oradan çıkarıp bağımsız başka bir devrede çalıştırmak mümkün olabilir mi? Yani, böyle bir devreden sonra diyelim ki, bir termometre devresi yaptınız ve çalıştırdınız. Her ikisine de ayrı ayrı arduino gerekli midir?
    Başarılar ve güzel günler diliyorum. Sağlıcakla kalın.

    Reply

    • Bilal Kaya

      6 Nisan 2016 at 07:24

      Arduino işlemcileri eğer smd değil ise çıkartılabilir dolayısıyla işlemci olarak kullanılabilir.Bunun yanında bu işlemciler bootloader işlemine tabi tutulup arduino gibi davranabilir.Bunun için için bir kaç donanımsal gereklilik vardır.Son olarak arduinoya bir program gönderip ardından başka bir programı gönderdiğimizdeilk program silinecektir.Dolayısıyla ilk program çalışmayacaktır.
      Mustafa Karakaş

      Reply

  4. hakan

    20 Ocak 2017 at 16:34

    birşeyin temelini anlamadan olacağnı sanmıyorum. pic emeklemek gibidir 🙂 arduino koşmak. elbet pic süzgeçinden geçmeli derim 😉

    Reply

  5. Cemal

    1 Mart 2018 at 01:14

    Merhaba arkadaşlar. Burada pic baya pic muamelesi görmüş. Yanlışım varsa düzeltin ama Arduion’yu çalıştıranda sonucu itibariyle pic değilmidir?
    Bir sorum olacaktı:
    Arduino’nun yaptığı her şeyi pic yapamaz mı? (Belki tek başına değil ama 2 pic ve farklı devre elemanları ama daha az maliyetli)

    Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Lazer İşleme Makinesi Yapımı

Merhaba arkadaşlar,bu projemizde sizlerle birlikte lazer işleme makinesi yapımını göreceği…