Ana Sayfa GMT PLC GMTSoft : Kontak ve Bobin Kullanımı

GMTSoft : Kontak ve Bobin Kullanımı

4 min read
0
0
1,637

Merhaba Arkadaşlar bu yazımızda GMT PLC’yi programlarken giriş ve çıkış elemanlarını temsil eden kontak ve bobinlerden bahsedeceğim. Konuyu anlatırken GMTSoft programından yararlanacağım. PLC’de programlama yaparken en sık kullanacağımız elemanlar kontak ve bobinlerdir. Program satırında onlarca kontak ve bobin kullanabilirsiniz. Kontaklar PLC’nin girişlerinden gelen bilgilere göre durumunu değiştirirken, Bobinler ise mevcut durumlarını çıkış olarak aktarırlar.

Normalde Açık Kontak (NO) :

Normalde Açık Kontak adında anlaşıldığı üzere açıktır(Lojik 0) ve enerji geçişine izin vermez.  Girişlerden gelen Lojik duruma göre kendini kapatır ve enerji geçişine izin verir. Böylece hat tamamlanır ve kendisinden sonraki komutun çalışmasını olanak sağlar. Taşıyabileceği Operand’lar ise IP, QP, MB, SB, TM, CN.

Grafik üzerinde gösterecek olursak ;

Normalde Kapalı Kontak (NC) :

Normalde Kapalı Kontak adında anlaşıldığı üzere kapalıdır (Lojik 1) ve enerji geçişine direkt izin verir.  Girişlerden gelen Lojik duruma göre kendini açar ve enerji geçişine izin vermez. Böylece hat açılır ve kendisinden sonraki komutun çalışmamasını olanak sağlar. Taşıyabileceği Operand’lar ise IP, QP, MB, SB, TM, CN.

Grafik üzerinde gösterecek olursak ;

Direk Çıkış (OUT) :

Giriş değerinin göre durumu değişen elemanlardır. Giriş değeri 0 (sıfır) olduğunda  taşıdığı  değeri 0’a eşitler. Giriş değeri 1 (bir) olduğunda ise taşıdığı değeri 1’e eşitler. Taşıyabileceği Operand’lar ise QP, MB, SB.

Grafik üzerinde gösterecek olursak ;

Değil Çıkış (NOT) :

Giriş değerinin göre durumu değişen elemanlardır. Giriş değeri 0 (sıfır) olduğunda  taşıdığı  değeri 1’e eşitler. Giriş değeri 0 (sıfır) olduğunda ise taşıdığı değeri 0’a eşitler. Taşıyabileceği Operand’lar ise QP, MB, SB.

Grafik üzerinde gösterecek olursak ;

Örnek1: IP0 Butonuna basılınca, QP0 Lambasını yakan programı yazalım.

Örnek2: IP0 ve IP1 Butonuna aynı anda basılınca, QP0 Lambasını yakan programı yazalım.

(VE MANTIĞI)

Örnek3: IP0 veya IP1 Butonundan birine  basılınca, QP0 Lambasını yakan programı yazalım.

(VEYA MANTIĞI)

Örnek4: IP0 (Start) Butonuna basıldığı zaman QP0 Motorunu sürekli çalıştıran, IP1 (Stop) Butonuna basıldığı zaman QP0 Motorunu durduran programı  yazalım. (Mühürleme Devresi )

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Muhammet Özcan
Daha Fazla Göster -  GMT PLC

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

IEEE YTÜ 16. İLTEK Günleri

“Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz!” sloganı ile yıllardır profesyonel işle…