Ana Sayfa Gömülü Sistem Internet Of Things(Nesnelerin İnterneti)

Internet Of Things(Nesnelerin İnterneti)

4 min read
0
0
4,388

Nesnelerin interneti(Internet Of Things), algılama (sense), haberleşme (communication),adreslenebilme (ağ, network) ve veri işleme (data processing) yeteneklerine sahip cihazların/nesnelerin oluşturduğu küresel bir ağdır. IoT, değişik iletişim protokolleri aracılığıyla birbirleri haberleşebilen, algılama yeteneğine sahip akıllı cihazların oluşturduğu ağ sistemidir.Nesnelerin İnterneti,Nesnelerin her yerden,her zaman, herkesle bağlantısını hedefler.

2010’lara kadar internet kullanıcısı (veri üreten ve alan) çoğunlukla insanlar olmasına karşın günümüzde internet trafiğinin büyük bir kısmını akıllı nesneler ve makinalar oluşturmaktadır. 2020’de 50 milyardan fazla nesnenin internete bağlanacağı öngörülmektedir.

Nesnelerin internetinin başlangıcı (ilk uygulaması) olarak 1991 yılında Cambridge Üniversitesindeki yaklaşık 15 akademisyenin ortak kullandıkları kahve makinesini görebilmek/izleyebilmek amacıyla kurdukları kameralı sistem kabul edilmektedir.Kahve makinasının görüntüsü dakikada 3 defa bilgisayar ekranına gönderiliyordu.İnternet bağlantısı olmamasına karşın çevrimiçi ve gerçek zamanlı haberleşme özelliklerinden dolayı ilk uygulama olarak kabul edilir. Nesnelerin interneti kavramı ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından Procter & Gamble (P&G) firması için hazırlamış olduğu sunumda geçmiştir.P&G firmasının tedarik zincirinde Radyo Frekansı ile Tanımlama (Radio Frequency Identification, RFID) teknolojisinin faydaları ve kullanımı önerilmektedir.

Nesnelerin İnterneti Kullanım Alanları

Akıllı Şehir Uygulamaları : Güvenlik,Trafik Kontrol,Akıllı Park,Hava ve Su Kirliliği Ölçümü,Enerji Verimliliği.

Bina ve Akıllı Ev Uygulamaları : Güvenlik ,Enerji Verimliliği ,Kapı,Isı,Işık Kontrolü

Otomotiv ve Ulaşım Sistemleri : Yolcu Güvenliği , Yakıt Kontrolü , Rota Optimizasyonu , Çarpışma Önleme , Ulaşım Takibi.

Sağlık Hizmetleri : Uzaktan Hasta İzleme , İlaç Takibi , Hastane Varlıklarının Takibi ,Giyilebilir Teknoloji .

Askeri Uygulamalar : Sınır Gözetleme , Hedef Tesbiti ,Saldırı Tesbiti , Lojistik Takibi.

Tarım Uygulamaları : Hayvancılık Takibi , Hasat Gelişiminin Takibi

Akıllı Nesneler/Cihazlar

Kaynak:

Sakarya Üniversitesi Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Ders Notları

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Muhammet Özcan
Daha Fazla Göster -  Gömülü Sistem

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

IEEE YTÜ 16. İLTEK Günleri

“Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz!” sloganı ile yıllardır profesyonel işle…