Ana Sayfa Temel Elektronik Proteus : Elektronik Devre Tasarımı

Proteus : Elektronik Devre Tasarımı

5 min read
1
0
24,590

Baskı devre kartı (PCB = Printed circuit board), elektronik devre elemanlarımızı monte etmek için yüzeyi iletken  yollar ve adalar ile kaplı, yüzeyler arasında ise içi lehim kaplı delikler içeren değişik yalıtkan materyallerden yapılmış plakalardır.PCB işlemini gerçekleştirmek  için bize yardımcı olabilecek bir çok devre çizim ve simulasyon programı vardır.

pcb

Labcenter Electronic firmasının bir ürünü olan Proteus görsel olarak elektronik devrelerin simülasyonunu yapabilen  devre çizimi, simülasyonu, animasyonu ve PCB çizimi programıdır. Mikroişlemcilere yüklenen .HEX dosyalarını da çalışabilmekdir. Proteus her geçen gün genişleyen bir bir kütüphaneye sahiptir. Proteus programı sanal bir laboratuvar gibidir. Her türlü elektrik/elektronik devre şemasını Proteus yardımıyla bilgisayar ortamında deneyebilirsiniz. Devredeki elemanların değerlerini değiştirip yeniden çalıştırır ve sonucu gözlemleyebilirsiniz. Bu program, binlerce elektronik eleman içeren devre tasarımlarının üretiminde bile kullanılabilmektedir. Proteus programı ISIS ve ARES olmak üzere iki alt programdan oluşur.

ISIS

ISIS’ta,Elektronik devre çizimi gerçekleştirebiliriz.Bunu yaparken bir çok elektronik devre elemanından faydalanabiliriz. Direnç,Kondansatör,Transitör,Diyak,Triyak,Diyot,Lamba,Bobib,Trafo gibi bir çok eleman ISIS’ın kütüphanesinde mevcuttur.Bu elemanların değerleriyle istedğimiz gibi oynayabiliriz. Devremizi çizdikten sonra akım ve gerilim değerlerini ölçebiliriz. Osilaskop ile dalga şekillerini, frekansını ve genliğini görebiliriz.

ısıs_proteus

ARES

ISIS’ta çizmiş olduğumuz devreleri olan  ARES ortamına aktararak baskı devre çizimi işlemimizi gerçekleştirebiliriz. Ares ortamında baskı devremizi yaparken, yolların kalınlığını,elemanların gireceği noktaların şeklini (Kare,yuvarlak) istediğimiz şekilde ayarlıyabiliyoruz. Kütüphane de kullanacağımız elemanın baskı devre kılıfı yoksa kendimiz özel olarak kılıf hazırlayabiliyoruz.Baskı devremizi Tek taraflı ve Çift taraflı olarak çizebiliyoruz.

ares_proteus

ISIS’ta devremizi çizip,ARES ortamında baskı devre işlemlerimizi yaptıktan sonra yapmış olduğumuz devrenin 3 boyutlu görüntüsünü program üzerinden gerçeğe yakın bir şekilde görebiliriz.

pcb_proteus

I2C, SPI, Ethernet ve hatta USB gibi modern iletişim protokollerinin simülasyonunu tamamen destekler. I2C haberleşme protokolüne sahip olan sıcaklık sensörlerinden ,LCD / TFT ekranlara kadar şematik olarak yerleştirip bağlayabilirler. Anahtarlar, düğmeler, potansiyometre ve tuş takımı gibi aktüatörler gibi bir çok eleman mevcuttur.8,16,32 bit tabanlı işlemciler ile  ARM , Atmel , Microcip gibi bir çok mikroişlemci ile uygulama yapmamıza olanak sağlar.

proteus_kart

Bu yazıda kullanılan baskı devrenin çıktısını almak için PCBWAY’i kullanabilirsiniz. Oldukça uygun fiyatlara, hızlı ve kaliteli çözüm 🙂 5$ ödeyip 10 PCB alabiliyorsunuz. Her yeni üye de 5$ bonus kazanıyor. Hızlı gönderi seçeneği ile 1-2 güç içerisinde PCB’niz hazır olabiliyor.

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Muhammet Özcan
Daha Fazla Göster -  Temel Elektronik

1 Yorum

  1. Gültekin Aslan

    9 Eylül 2017 at 21:24

    Merhaba,
    iki evde bir işyerinde bilgisayarım var. oluşturduğum entegre ve kılıflarını bilgisayarlar arası nasıl taşıyabilirim?
    devreleri power plan ile yapıyorum. devreyi 2-3 kez yan yana kopyaladığımda yazıcıdan sadece ilkinin pover planı çıkıyor. aynı görüntüyü kağıda birden fazla nasıl çıkarırım?
    selamlar.

    Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

IEEE YTÜ 16. İLTEK Günleri

“Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz!” sloganı ile yıllardır profesyonel işle…