Ana Sayfa Arduino LabVIEW ile Arduino’da IMU Kullanımı

LabVIEW ile Arduino’da IMU Kullanımı

4 min read
0
0
2,420

Merhaba Arkadaşlar bu yazımızda LabVIEW ile Arduino’da  IMU kullanımını anlatacağız. LabVIEW ile Arduino programlamaya giriş yazımızda gerekli olan programların kurulumu hakkında bilgi vermiştik. Yazıya buradan ulaşabilir ve gerekli olan başlangıç kurulumlarını yapabilirsiniz.

Kullanılan Malzemeler

  • Arduino Uno
  • MPU-6050 IMU Sensörü
  • Breadboard
  • Jumper Kablolar

IMU (Inertial Measurement Unit) , açısal hız ve doğrusal ivme verisini tek bir modül de toplayan elektronik bir birimdir. IMU temelde iki ayrı sensör içerir. Bunlardan biri ivmeölçer, diğeri ise jiroskoptur. Bu uygulamamızda IMU sensörü olan  MPU-6050 kartını kullanacağız.

MPU-6050 IMU Sensörü

Üzerinde 3 eksenli bir gyro ve 3 eksenli bir açısal ivme ölçer bulunduran 6 eksenli bir kart olan MPU-6050 , akıllı telefonlar , tabletler , giyilebilir teknoloji , hava araçları ve çeşitli robotik projeler olmak üzere bir çok projede sıklıkla kullanılmaktadır. Kart üzerinde voltaj regulatörü bulunduğundan 3 ile 5 V arası bir besleme voltajı ile çalıştırılabilir. Açısal ivme ölçer aralığı ± 2 ± 4 ± 8 ± 16 g, Gyro ölçüm aralağı ise + 250 500 1000 2000 ° / s ‘dir. I2C haberleşme protokolünü desteklemektedir. Kartın , I2C haberleşme adresi 0x68’dir. Ayrıca , kart sıcaklık ölçümü de yapabilmektedir.

 

Örnek uygulamamızda LabVIEW ile Arduino’da  MPU-6050 IMU kartının üzerinde bulunan sensörler ile sıcaklık , ivme ve gyro değerlerini ölçeceğiz. İvme ve gyro değerlerini grafikte göstereceğiz. Örnek uygulamamızın Arduino bağlantısı aşağıda görülmektedir. Arduino Uno I2C pinleri (scl ve sda) sırayla A5 ve A4 olduğundan o pinlere takılmalıdır.

LabVIEW programının ön paneli ve blok diyagramı aşağıda gösterilmektedir. Grafik olan çıkışlara istersek Nümeric İndikatör bağlayarak değerleri sayısal olarak da görebiliriz.

MPU60X0 Fonksiyonları

Programming > Makerhub > LINX > Sensors > Accelerometer > MPU60X0 yolunu izleyerek kullanacak olduğumuz  fonksiyonlara ulaşabilirsiniz.

MPU60X0 Open : I2C kanalı ve haberleşme adresi , ölçüm aralığının belirlenmesi ile iletişim başladığını kontrol eden fonksiyondur.

MPU60X0 Read : I2C kanalı ve haberleşme adresinin belirlenmesi ile İvme , Gyro ve Sıcaklık değerlerinin okunduğu fonksiyondur.

MPU60X0 Close : I2C kanalı belirlenmesi ile iletişimin bitişini kontrol eder.

Örnek programa buradan ulaşabilirsiniz.

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Muhammet Özcan
Daha Fazla Göster -  Arduino

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

IEEE YTÜ 16. İLTEK Günleri

“Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz!” sloganı ile yıllardır profesyonel işle…