Ana Sayfa Temel Elektronik Tam Dalga Doğrultma Devresi Yapımı

Tam Dalga Doğrultma Devresi Yapımı

4 min read
2
3
22,342

Selam Arkadaşlar,

Bu sefer sizinle bir elektronik devre projesi paylaşacağım. Proje toplamda 5 adet devreden oluşmaktadır. Bölüm bölüm olarak anlatacağım için ilk devremiz Tam Dalga Doğrultma Devresi olacak.Devreler genel itibariyle basit olmakla beraber hepsi birleştiğinde aslında karmaşık bir hal alıyor. Devre baskı devre üzerine yapılmıştır.Bildiğiniz gibi baskı devresi için yazılım programı kullanılmalıdır. Ben program olarak  Proteus 8.0 Professional kullandım.Öncelikle bu programı orta seviyede olsa bilmeniz gerekebilir. Çünkü baskı devre için çizimi Ares adı verilen ayrı bir bölümden kuşe kağıdına çıkarmamız gerekecek. Asıl çizim ise İsis adını verdiğimiz bölümde kalacaktır. Proteus çizimi şu şekilde olacaktır.

devre1

Devre 1  diye adlandırdığımız bölümden bahsetmek gerekirse devremiz bir tam dalga doğrultmaç devresidir.Şehir şebekesinden gelen AC  220V daha düşük bir seviyeye düşürülür. AC olarak azaltılan gerilim, doğrultucu devresi çıkışında sadece pozitif ya da sadece negatif alternans kalacak şekilde elde edilir. Şehir şebekesi 220V. Alternatif gerilimdir. Bir çok elektronik cihaz ise DC  besleme gerilimi ile çalışmaktadır. DC  gerilim elde etmek amacıyla Doğrultucu devreler kullanılır. AC  gerilimi DC’ ye çeviren devreye doğrultma devresi denir. Diyot ile oluşturulan doğrultucu devreleri, girişindeki alternatif akımın bir alternansını kırparak çıkışa verirler. Çıkışta tek yönlü dalgalı bir akım elde edilir.

Devremizin 220 V ‘u düşürebilmek için bir trafomuzun olması gerekiyor. 15 W olması yeterli oluyor. Köprü tipi diyotlarla tam dalganın anlamını buluyoruz aslında.

Devrenin tamamı bittikten sonra Trafodan 220 V alırken kondansatörlerimizden iki ayrı değer alacağız birisi -12 V iken diğeri +12 V değerinde olacaktır.Grafikteki değişim ise şu şekilde olacaktır.

tamdalgadoğrultucu

Bu yazıda kullanılan baskı devrenin çıktısını almak için PCBWAY’i kullanabilirsiniz. Oldukça uygun fiyatlara, hızlı ve kaliteli çözüm 🙂 5$ ödeyip 10 PCB alabiliyorsunuz. Her yeni üye de 5$ bonus kazanıyor. Hızlı gönderi seçeneği ile 1-2 güç içerisinde PCB’niz hazır olabiliyor.

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Reyhan Dursun
Daha Fazla Göster -  Temel Elektronik

2 Yorumlar

  1. Veycell

    23 Temmuz 2018 at 12:15

    Rica etsem kullandığınız diyotların,direncin ve kondansatörün değerini söyleyebilir misiniz??

    Reply

  2. Nuri ÖZMUTLU

    19 Ekim 2021 at 14:24

    Arkadaşlar köprü diyot olarak 4 farklı diyot yerine tek entegre olan MB10F, FL4010 gibi köprü diyot entegrelerini amper ve voltaj değerlerini dikkate alarak araştırabilirsiniz. Fiyat olarak yaklaşık aynı hesaba gelebilir ekstra olarak size devre şeması düzeni ve kolay montaj avantajı sağlar.

    Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Alimex’te Staj Projesi

Merhaba Arkadaşlar, Bu yazımda size Alimex adlı İsviçre kökenli bir firmada yaptığım staj …