Ana Sayfa 3D Tasarım Alimex’te Staj Projesi

Alimex’te Staj Projesi

7 min read
0
0
2,425

Merhaba Arkadaşlar,

Bu yazımda size Alimex adlı İsviçre kökenli bir firmada yaptığım staj projemden bahsedeceğim. Alimex İsviçre’ ye  bağlı bir alüminyum firmasıdır. Etrafınızda gördüğünüz kapı-pencere sistemlerinden , sürgülü sistemlere, kış bahçesi dediğimiz kaplamalara kadar her türlü ev sahipliği yapmaktadır.15 günlük staj deneyimimde İsa Bey (İş sağlığı ve güvenliği uzmanı) tarafından verilen projeyi kendim tasarladım. Bu tarz tasarımlar sizin ufkunuzu açabiliyor, üretimci,araştırmacı kimliğinizi ortaya çıkarıyor ve mühendisliğe farklı bir açıdan bakıyorsunuz.

Öncelikle size problemimizden bahsedeyim.Alüminyumdan oluşan çerçeve profillerini depo ettiğimiz bir birimimiz var.Profillerin ayakta durduğu sehpalar da içerisinde. Ayakta durmasının sebebi yerden kazanç sağlamaktır.Sonuçta burası  bir depo.Problemimiz bu fabrika Sakarya’da ve 1999 depremi ile tekrar karşılaşırsa bu profiller yerinde sabit durmayacaktır.Bu hem işçinin hemde işin sağlığını etkilemektedir.Bu yüzden profillerin sabitlenmesi için basit, maliyeti az ve çok az yer kaplayan bir çözüm tasarlamam istendi.

İşe öncelikle örnek bir proje varsa bunu araştırarak başladım.Ancak depo  edilme şekilleri farklı olduğu için araştırmaktan vazgeçtim ve tasarlamaya başladım.İkinci düşüncem sehpaları  3 boyutlu bir programda çizerek neler yapacağımı hayal etmek oldu.Program olarak firma Inventor Professional 2016 kullanıyor. Ben öğrenme aşamasında olduğum için Catia V5R20 programını kullandım.Aşağıda sehpanın dik duruşunu görüyorsunuz. 

Yaklaşık 2 tasarımdan sonra sonuncuda karar kılındı . Çünkü problemlerin çözümüne en çok uygun ve maliyet olarak en az ihtiyaç isteyen sistem oldu.

Sistem toplamda 3 parçadan oluşuyor . Adet olarak bakarsak 2 adet kaynak kılavuzu, bir adet tasarım kolu, 2 adet de oturtma ay parçası olacaktır. Parçalar tamamen alüminyumdan oluşup hafifliği istenen düzeyde olacaktır.Bu şekilde hem çalışan zorluk çekmeyecek hemde sehpanın torkunu çok fazla değiştirmeyeceğiz.

İlk tasarlanan sistem genellikle tarımda ve hayvancılıkta kullanılan yukarıdaki çizilen sistemdir.Sistem büyük ve küçük baş farketmeksizin hayvanların yemlenmesi için kullanılan bir tasarımdır.Yüzüklü kol tasmasına göre derecelendirecek ve istediği yerde sabitleyecektir. Daha sonra yüzükte hayvanın başını sabitlemiş olacaktır.Bizim burada hayvanımız aslında profillerimiz olacaktır. Bu yüzden bu sistem çok işe yarayacaktır . Ancak profillerin boyu 3 m-6.800 m arasında değiştiği için bu sistemden iki tarafa alt ve üst olarak monte etmemiz gerekir.Ayrıca çalışanında derecelendirmesi için boyu yetmeyecektir.Bu yüzden yeni bir tasarıma yol için daha derin düşünmeliyiz.

 

Bu sonuncu ve kesin çözüm olacak tasarımım oldu.Tasarım yukarıda bahsettiğim parçalardan oluşmakta ve kullanımı oldukça basit ve hafif olacaktır.Ayrıca çalışanın boyu ile de orantılıdır. Çalışan için bir kol tasarlanmış ve sabitlenmesi için sadece kolu çevirmesi yeterli olacaktır.Kol çevrildikten sonra serbest kalacak tekrar kapanmak isterse ise kol tersi yönde çevrilerek oturtma ay dediğimiz parçalara oturtulacaktır. Böylece iş ve işçinin sağlığı düşünülmüş olup aynı zamanda istenilmeyen problem ortadan kalkacaktır.Böyle bir projede bulunduğum için zevk aldım ve stajımın değerlendirilmesinde büyük önem taşıdığını düşünüyorum.

 

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Reyhan Dursun
  • Laser Cnc Kazıma Makinası Yapımı 2

    Son çizdiğim versiyonda x köprüsüne harici bir destek atmadan 2 mil ile rijitliği sağladım…
  • Fikir ve Tasarım : Cam Filament

    Merhaba arkadaşlar bu yazımda Fikir ve Tasarım yarışmasına katıldığım projemden size bahse…
Daha Fazla Göster -  3D Tasarım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Yeni Başlayanlar İçin PLC

PLC, programlanabilir lojik kontrol  (Programmable Logic Controller) açılımı ile bilinir. …