Ana Sayfa Gömülü Sistem MBED LPC1768 ile 16*2 Lcd Kullanımı

MBED LPC1768 ile 16*2 Lcd Kullanımı

7 min read
0
1
2,042

Mbed Lpc1768

Mbed, temel olarak ARM Cortex M serisi mikrodenetleyiciler üzerinde hızlı protoipleme ve ürün geliştirme amaçlı geliştirilmiş bir platform. Başlangıçta NXP firmasının LPC1768 mikrodenetleyicisini içeren kartlar üzerine çalışacak şekilde ve kapalı kodlu yayınlanmış Mbed, bugün birçok farklı mikrodenetleyici modelini destekliyor ve açık kaynaklı bir proje haline gelmiş durumda. ARM firması tarafından desteklenen projede web üzerinden kullanılabilen bir geliştirme ortamı ve derleyici bulunuyor. Programı internet üzerinden yazıyor ve derliyorsunuz. Bu sistemlere bulut sistemler(cloud) deniliyor.

Mbed’in  eksi yönü olarak internet olmadığında program yazamıyoruz. Artı yönü olarak işletim sistemi ayırt etmeden program yazabilirsiniz ve yazdığınız programa internet olduğu sürece her yerden ulaşabilirsiniz. Derlediğiniz programın çıktısı .bin uzantılı, mbed in içine atılacak dosyayı direk indiriyorsunuz ve mbed’e yüklüyorsunuz. Mbed USB, SPI, I2C, CAN, Ethernet ve Uart bağlantı arayüzlerine sahiptir.

Mbed Lpc1768

Lpc1768 Pin Bağlantıları

CAN: Controller Area Network

PWM: Pulse Width Modulation

SPI: Serial Perhipheral Interface

I2C: Inter Integrated Circuit

USB: Universal Serial Bus

16*2 Display

LCD, Liquid Crystal Display yani Sıvı Kristal Ekran elektrikle kutuplanan sıvının ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir.

LCD lerde bulunan sıvı kristaller sıcaklığa ve madde yapısına göre termotropik ve liyotropik fazlarda bulunabilirler. Termotropik fazlı sıvı kristallerin bir alt grubu olan nematik likit kristallerin, kıvrık nematikler (twisted nematics – TN) adı verilen çeşidi uygulanan akımın gerilimine bağlı olarak düz konuma yani kıvrık olmayan nematikler haline gelir. Nematik sıvı kristaller, LCD lerin yapılmasını mümkün kılan sıvı kristal fazıdır. LCD lerin yapılabilmesi için ışık polarize edilebilmeli, sıvı kristaller polarize edilmiş ışığı geçirebilmeli, sıvı kristallerin molekül dizilimi elektrik akımı ile değiştirilebilmeli ve elektriği ileten bir yapıya sahip olunmalıdır.

Lcd Pin Fonksiyonları

VEE : Kontrast girişine bağlanan direnç ile LCD panelin kontrastı ayarlanabilir. Direnç değeri yükseldikçe kontrast düşer, azaldıkça ise kontrast yükselir.

RS : Lcd ye komut mu yoksa data mı gönderileceğini belirler. RS girişi “0” (ground) durumundayken komut saklayıcısı, +5V oldugundaysa veri saklayıcısı seçilmiş olur.

RW : Lcd den okuma mı yoksa lcd ye yazma yapılacağını belirler. RW girişi toprağa bağlandığında yani “0” durumundayken LCD yazma modundadır.

E : Enable ucu LCD ve pinler arasındaki gerçek veri alışverişini sağlayan bacaktır. Bu girişi mikrodenetleyiciye program aracılığıyla tanıttıktan sonra PIC kendisi veri gönderileceği zaman bu bacaga enable pulsu gönderir.

D0 – D7 : Data hattı olan bu pinler doğrudan mikrodenetleyicinin bir portuna bağlanır. Veri 4 ya da 8 bitlik veri yolu ile gönderilebilir.

Devre Şeması ve Bağlantılar

LCD Ekran bağlantıları  şu şekildedir:

LCD’nin RS pini ->LPC’NİN 24. Pini

LCD’nin Enable (E) pini -> LPC’NİN 25. pini

LCD’nin D4 pini -> LPC’NİN 26.Pini

LCD’nin D5 pini -> LPC’NİN 27. pini

LCD’nin D6 pini -> LPC’NİN 28. pini

LCD’nin D7 pini -> LPC’NİN 29. pini

LCD’nin R/W pini -> toprağa

LCD’nin R0 pini -> potansiyometre çıkışına

LCD VDD -> LPC’NİN 5 Voltuna

LCD VSS -> toprağa

Program

[php]#include "mbed.h"
#include "TextLCD.h"
TextLCD lcd(p24,p25,p26,p27,p28,p29);
const char *yazi="HELLO MBED LPC1768";
int main(){ while(1){
int i ;
for(i=0;yazi[i];i++){
lcd.locate(0,0);
int j,k=i;
for(j=0;j<16;j++){
if(yazi[k+j]){
lcd.putc(yazi[k+j]);}
else{
lcd.putc(‘ ‘);
k–; }}
wait_ms(500);
}}}
[/php]

Çalışma Videosu

EKREM KELEŞ

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Ekrem Keleş
Daha Fazla Göster -  Gömülü Sistem

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Matlab Simulink ile STM32F4 Servo Motor Kontrolü

Bu uygulamada STM32F4 ve MATLAB & Simulink kullanılarak Servo Motor kontrolü gerçekleş…