Ana Sayfa Otomotiv Toyota Üretim Sistemi

Toyota Üretim Sistemi

5 min read
0
1
3,418

Toyota Üretim Sistemi(TPS),Toyota tarafından geliştirilmiş yönetim felsefesi ve uygulamalarını içerir.TPS,otomobil üreticileri için tedarikçi ve müşterilerin de etkileşim halinde olduğu üretim ve lojistiği organize eder.Sistem,daha genel itibariyle yalın üretimin büyük öncüsüdür.Japon endüstri mühendisleri  Taiichi Ohno and Eiji Toyoda tarafından 1948 ve 1975 yılları arasında geliştirilmiştir.

Amaçları:TPS’in ana hedefi,Muda,Muri ve Mura’ları ortadan kaldırmaktır diyebiliriz.

Muda (değer katmayan) – En tanıdık israf tipi diyebiliriz. İş bitim sürelerini uzatan, bir malzemeyi ya da aleti almak için gereksiz hareketler yapmaya neden olan, stok fazlalığı yaratan ya da sonuçta her tür beklemeye yol açan fire niteliğindeki hareketlerdir.

Muri (aşırı yük) – Insanlara ayda donanıma aşırı yük bindiren. Bir bakıma Muri, Muda nın tam karşısındadır. Muri bir makineyi yada kişiyi doğal sınırlarının ötesinde zorlar. Insanlara aşırı yük bindirmek emniyet ve kalite sorunları üretir. Makinelere aşırı yük bindirmek ise arızalara ve ürün kusurlarına yol açar.

Mura (düzensizlik, dengesiz yüklenme) – Bunu diğer iki israfın sonucu olarak görebilirsiniz. Normal üretim sistemlerinde kimi zaman insanlarla makinelerin kaldırabileceğinden fazla iş yükü olur, kimi zaman da iş olmaz. Düzensizlik gitgelli bir üretim programından yada zaman kaybı ve parça yokluğu veya hatası gibi iç nedenlere bağlı olarak bir inip bir çıkan üretim hacminden kaynaklanır. Mura’nın sonucu Muda olabilir.

Toyota Üretim Sisteminde,7 çeşit muda vardır.

İhtiyaç Fazlası Üretim,Stoklar,Hatalı Ürünler,Gereksiz Taşıma,Gereksiz Hareket,Gereksiz Beklemeler,Gereksiz Yapılan İşlemler

TPS,2 ana kavramsal sütün üzerine kurulmuştur.

Just-in-time: İhtiyaç kadar talebi, mükemmel kalite ile artıksız olarak bir an önce üretmek ve istendiği zamanda doğru yere nakletmektir.

Jidoka: Makine ve/ya operatörler için anormal bir durum oluştuğu zaman otomatik olarak bunu fark edilebilir hale getirip hatanın tespitini ve üretimi/makinayı durdurma imkanını sağlayan sistemin adıdır.Endüstrilerde, poka yoke ile karıştırılan bir kavramdır. jidoka hatayı yakalar ve durdurur. Poka yoke ise hata yapılmasına izin vermez.

Toyota,şirket içerisinde belirli gereksinimleri ve koşulları uygulamak ve bu konseptleri uygulamaya dönüştürmek için çeşitli araçlar geliştirmiştir.

Sürekli İyileştirme

-Challenge(Uzun vadeli bir vizyon oluşturup,hayalleri gerçekleştirmek için cesaret ve yaratıcılıkla başa çıkmak)

-Kaizen(Öncelikli amacı üretimdeki süreci küçük ama etkili değişikler ile daha iyi hale getirmektir. )

-Genchi Genbutsu(Her ne olursa olsun, olay yerine gidip, konunun gerçekleştiği koşulları yorumlayarak, eyleme geçme)

 

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Konuk Yazar
Daha Fazla Göster -  Otomotiv

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Lazer İşleme Makinesi Yapımı

Merhaba arkadaşlar,bu projemizde sizlerle birlikte lazer işleme makinesi yapımını göreceği…