Ana Sayfa Mitsubishi PLC Mitsubishi PLC Programlama : Proje Oluşturma

Mitsubishi PLC Programlama : Proje Oluşturma

5 min read
0
1
5,611

Merhaba Arkadaşlar bu yazı ile birlikte Mitsubishi PLC kullanımı ile ilgili yazılar yazmaya çalışacağım.Daha önce site de Mitsubishi PLC ile ilgili 4-5 yazı daha bulunmaktadır.Temel olarak yazılarımda PLC Programlama kullanılan program,proje oluşturma,giriş ve çıkış komutları,zamanlayıcılar,sayıcılar gibi temel komutları anlatmaya çalışacağım.

Mitsubishi PLC piyasada çok fazla kullanılan , özellikle Japon malı olmasıyla Japon firmaların tercih ettiği bir markadır. Mitsubishi PLC’yi programlarken GX WORKS2 programını kullanacağız.Programın arayüze baktğımız zaman kolay ve kullanışlı bir programdır.Programı açtığımız zaman aşağıdaki gibi boş bir sayfa çıkmaktadır.Yeni bir proje oluşturmak için Sol üst köşede imleç ile de gösterildiği gibi New(Ctrl+n) tıklamamız gerekmektedir.

New project dediğimiz zaman aşağıdaki gibi bir seçenek çıkmaktadır.Projeye başlamadan önce bu sayfadan PLC projemizde de kullanacak olduğumuz PLC Serisi ve Modelini seçmemiz gerekmektedir.Piyasada FX,Q ve A serisi PLC’ler oldukça sık kullanılmaktadır.PLC’mızın modelini seçtikten sonra PLC Programlarken kullanacak olduğumuz dili seçmemiz gerekmektedir.Dil olarak Ladder ve SFC dilleri mevcuttur.Ladder dili , merdiven diyagramı yapısıyla açık kontak ,kapalı kontak veya bobin gibi gibi simgeler kullanılarak lojik ilişkiler ile yazılan programlama dilidir.SFC dili ise , Ardışık sıralı işlemlerin yapıldığı  yazılımlar daha uygun olucak ve takibini kolaylaştıracak grafik bir arayüze sahip  programlama dilidir.

Tüm bu ayarlamaları yaptığımız zaman OK diyoruz ve yeni bir proje sayfası oluşturmuş oluyoruz.

Program yazmaya başlamadan önce Ladder Araç Çubuğunda bulunan Write Modunun(F2) seçili olması gerekmektedir.Read Mode(Shift+F2) programın değişkenlerini görebiliriz.Monitor Mode(F3) programın akışını anlık olarak görebiliriz.Monitor(Write Mode)(Shift+F3) ise programı online olarak müdahale edebiliriz.Write Mode seçtikten sonra Ladder Araç Çubuğunda bulunan komutlar ile programımızı yazmaya başlayabiliriz.Komutları üzerlerinde kısayol tuşlarıda gösterilmiştir.

Örneğin,basit olarak X0 butonuna bastığımız zaman Y0 Lambasını yakan bir uygulama yapalım.Seçtiğimiz Giriş ve Çıkış elemanlarına isim vermek için Ladder Araç Çubuğunda bulunan Device Comment seçeneğini seçerek isimlendirebiliriz.En sonunda ise programımızı Build(F4) yaparak derlememiz gerekmektedir.

Bu yazımda Genel anlamıyla Mitsubishi PLC’de nasıl program oluşturacağımızdan bahsettim.Bir başka yazıda görüşmek üzere !

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Muhammet Özcan
Daha Fazla Göster -  Mitsubishi PLC

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

IEEE YTÜ 16. İLTEK Günleri

“Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz!” sloganı ile yıllardır profesyonel işle…