Ana Sayfa Matlab MATLAB Simulink’de STM32F4 İle Dc Motor Hız Kontrolü

MATLAB Simulink’de STM32F4 İle Dc Motor Hız Kontrolü

5 min read
1
0
7,290

Simulink bize karmaşık sistemleri tasarlama ve simülasyon yapma olanağı vermektedir. Mühendislik sistemlerinde simülasyonun önemi gün geçtikçe artmaktadır. Sistemlerin tasarımında büyük oranda bilgisayar simülasyonlarından faydalanmakta, mümkün olduğunda tasarımın test aşamaları da bilgisayarlar yardımıyla yapılmaktadır. Günümüzde mühendislik alanında en çok kullanılan programlardan birisi MATLAB’dir. Simulink, MATLAB ile birlikte bütünleşik olarak çalışan bir simülasyon ortamıdır. Sürekli zamanlı ve ayrık zamanlı sistemleri veya her ikisini de içeren hibrit sistemleri desteklemektedir. İçinde birçok alt sistemi blok olarak barındırdığından sürükle-bırak yöntemiyle birçok sistemi bir-kaç dakikada kurarak simule edebilir, değişik durumlardaki cevabını test edebilirsiniz. Bunun için Simulink bizlere zengin bir blok kütüphanesi sunmaktadır.

Matlab  Simulink , “Toolbox” ve “Blockset” uygulamaları ile bizlere elektronik devrelerimizin gerçekleştirmesini yapmamıza yardımcı olur. Simulink kütüphanesine ekleyeceğimiz “Blockset” ler ile ADC , UART , SPI .. çevre birimlerini kullanarak uygulamalarımızı yapabiliriz. Bu uygulamada -STM32F4 Target- ile  Simulink ‘ te bir uygulama yapacağız.

Önce Matlab’a “Blockset” yapımımızı yüklememiz gerekli, https://www.aimagin.com/download/ adresinden kütüphaneyi indirebilirsiniz.

İndirdiğimiz dosyada bulunan .m uzantılı “install” dosyasını açıyoruz ve matlab  editörde run sekmesine tıklıyoruz, yüklenmesini bekliyoruz. Yükledikten sonra işlemcimizi takıp ST link sürücüsünü http://www.st.com/en/embedded-software/stsw-link009.html adresinden indirip kuruyoruz. Yüklendikten sonra aygıt yöneticisinde şu şekilde görünmesi gerekiyor.

 

Şekil 1

 

Şimdi işlemcimiz ile Simulink üzerinden bir uygulama yapalım ;

Uygulamaya geçmeden önce hangi malzemeleri kullandık onlardan bahsedelim biraz.

Bu uygulamayı yapmak için VNH5019 Motor Shield, 1k’lık potansiyometre, güç kaynağı, stm32f4 ve jumper kablolar yeterli olacaktır. Şekil 2’ de VNH5019’un devreye nasıl bağlanacağı gösterilmiştir.

Daha fazla bilgi için https://www.pololu.com/file/0J504/VNH5019A-E.pdf adresini ziyaret edebilirsiniz.

Şekil 2

Stm32f4’ün digital pinleri olan D13 ve D14 pinini INA veINB’ye bağlıyoruz. PWM ucunu Stm’nin E9 pinine, VDD ve GND uçlarını mikroişmecimizin VDD ve GND uçlarına bağlıyoruz. DC motor uçları ve GND,VIN bağlantılarını da yaptıktan sonra şimdi Matlab’i açalım.

 

Matlab araç çubuğunda bulunan Simulink ‘ i açıyoruz ve yeni proje oluşturuyoruz.

Şekil 3

 

Yukarıdaki kütüphanede ve simulink kütüphanesinde bulunan “Blockset” lerden Target Setup, Regular ADC, Basic PWM, Digital Output, Gain ve Const bloklarını simulink projemize ekliyoruz. Gerekli olan pin bağlantılarını yaptıktan sonra  build modele tıklayarak modelimizi çalıştırıyoruz.

Şekil 4

Şekil 5

Şekil 6

Şekil 7

 

Kaynakça

  1. http://web.firat.edu.tr/iaydin/MATLAB%20SIMULINK_Hafta_4.pdf
  2. http://www.mcu-turkey.com/matlab-simulink-stm32f4-target/

 Matlab Simulink Videosu;

Çalışma Videosu;

Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle…

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Ekrem Keleş
Daha Fazla Göster -  Matlab

1 Yorum

  1. Mehmet

    6 Temmuz 2019 at 22:50

    Waijung Blockset verdiğiniz adresten inmiyor. 502 Gateway hatası veriyor. Acaba kütüphane sizde varsa paylaşabilir misiniz?

    Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Matlab Simulink ile STM32F4 Servo Motor Kontrolü

Bu uygulamada STM32F4 ve MATLAB & Simulink kullanılarak Servo Motor kontrolü gerçekleş…