Günümüz petrol kaynaklarının hızla tükenmesine bağlı olarak artan fiyatlar insanoğlunu farklı seçeneklere yönlendiriyor ki keşke bu geçişin sebebi tamamıyla sıfır karbon salınımına verilen önem olsaydı. Ama kendimizi kandırmayalım tabi ki de bu değil. Asıl sebep fiyatların  yüksek olması.

Ülkemizin şarj istasyonları olarak tam yaygınlaşmaması, şarj etme süresinin uzunluğu, mevcut batarya teknolojisinin tam güven kazanamaması gibi sebeplerden ötürü elektrikli araçlar için biraz daha sabretmemiz gerekiyor maalesef. İçten yanmalı elektrikli otomobillerin arası bir nevi geçiş segmenti olan hem tasarruflu hem sessiz hybrid araçlar burada yardımımıza koşuyor. Ülkemizde akaryakıt litre fiyatlarının 5,00 (1) civarında olması ülkemizi hybrid otomobiller konusunda bir cennet haline getiriyor.

Bu bağlamda 20 yıldır hybrid teknolojisiyle üretim yapan Toyota için uygun yatırım zemini oluşmuş oluyor. Biraz Toyota’dan bahsetmek gerekirse 1937 yılında kurulmuş olup, şu an dünya da 160 ülkede, 340.000 çalışanla 69 adet üretim fabrikasına sahip dev bir Japon otomobil şirketi (2) . Biz daha çok, az bozulan ve ürünün arkasında olan güvenilir marka olarak biliriz. Türkiye deki ‘Benim Babam Toyota Gibi Adam’ şeklindeki reklamı bilmeyenimiz yoktur (3).

Toyota Türkiye olarak Temmuz 1990 yılında ilk kurduğu Toyota Sakarya fabrikasıyla bu ihtiyacı erkenden okumuş dünya genelinde 97 ülkeye ihracat yaptığı bir merkez haline dönüşmüştür (4). Toyota Sakarya fabrikasında Ekim 2016 tarihinden itibaren C-HR modeli üretime başladı ki, mevcut fabrika da sadece bu model üretilmiyor. 27 yıllık süre içinde birçok modeli Türkiye’de üreterek iç pazara sunmuştur (5) . Hatta C-HR modelini Türkiye’de üretip Amerika ve Kanada’ya göndermeyi planlıyor.

C-HR modeline dönmek gerekirse ülkemizde adından çok bahsedilmiş bir araç olup, piyasaya çıkması için adeta gün sayılmış bir araçtır. Neden bu kadar önemli diye sorarsanız? Araç Türkiye de üretilmiş ilk crossover aracı olmasının yanı sıra ilk hybrid araç. Crossover tam Türkçesi olmasa da şehir jipi demek daha doğru olur diye düşünüyorum. Hybrid İngilizceden Türkçeye çeviride ‘Melez’ olarak bilinse de modern İngilizce de içten yanmalı motorun yanında elektik motorunun da bulunması (6) . Yani araç içinde birbirini destekleyen hem içten yanmalı motor hem de elektrik motoru mevcut.

Aracın içinde 1,8 lt (98 beygir) içten yanmalı motora ek olarak 53 KW gücünde elektrik motoru eşlik ediyor. Otomobilden az da olsa anlayan arkadaşlarımızın ilk sorusu 1,8 lt motordan nasıl bu kadar az güç çıkacağı olacağına eminim. Onun sebebi ise motor şeklinin günlük bildiğimiz Otto döngüsüyle değil de Atkinson döngüsüyle çalışmasıdır. Aralarındaki farkla ilgili yedi numaralı kaynakça videosun da ‘Otomobilin Mesut abisi’ adlı otomobil youtuber’ı (7) açıklamış olsa da bende size dilim döndüğünce bilgi vermek istiyorum.

Atkinson döngüsü 1887 (8) yılında icat edilmiş olup, Otto döngüsü prensibine göre daha geniş yanma odasına rağmen daha az yakıt ile daha çok havayı karıştırarak yakma prensibine dayanır. Bir nevi fakir karışımla aracı çalıştırır.  Bu döngü sonucunda daha az yakıt yakılır ancak daha da düşük güç üretimi meydana gelir. Tek başına kullanımında araç için yeterli olmasa da hybrid bir otomobil için biçilmiş kaftandır. Çünkü hybrid otomobillerin amacı az yakıtla çok yol kat etmektir. Performans aracı istiyorsanız maalesef hybrid sizin için uygun bir araç değildir. Bmw i8’deki hybrid mantık çok çok farklıdır.

Aracın e-broşür (9) bilgilerine baktığımızda 3 çeşit seçenekle satış yapılacağı yazıyor. Size burada nelerin olup olmadığı tek tek belirtmeyeceğim. Dokuz numaraları kaynakça linkinden sizde bakabilirsiniz. Benim daha çok amacım aracın ne kadar yakıt yaktığı, bakımların maliyeti ve motorun garantisi. Bunun için İzmir Toyota Tokullar (10) bayisinde yaptığım deneme sürüşü ve Satış Danışmanı ‘Burak İldemir’ beyle ayrıntılı görüşmem sonucu, aracın toplamda 122 beygir güçle sakin kullanmada 100 km 3,5-4,0 litre yakıt tükettiği (Agresif 6,0 lt). Şehir trafiği gibi dur kalklı yollarda elektrik motoru devreye girerek hiç yakıt yakmadığını birebir deneyimlemiş bulunmaktayım. Aracın en güzel yanı ise ivmelenme dışında içten yanmalı motorun gerek olmaması durumu. Ek olarak diyelim ki uzun yoldasınız ve ortalama bir suratınız var ise aynı ortalama ile devam etme durumunuzda aracın sadece elektrikli motoru sayesinde hiç yakıt tüketmeden devam edebiliyor olmanız.

Burak beyle görüşmemde ise sakin kullanımla aracın 100 km de 2,8 lt ye kadar yakıt tüketimini azaltılabileceği yönde. Nasıl derseniz ki? Araç hybrid olmasından dolayı mevcut bataryayı içten yanmalı motorla sağlıyor. Sakin kullanımda araç elektrikle gidecek olmasından dolayı, içten yanmalı motorun tek görevi bitmekte olan bataryayı doldurmak olacak, doldurma işlemi ise minimum devirde gerçekleştiriyor. Benim o kadar uzun süre deneme şansım olmasa da yapılabileceği kanısındayım.

Aracın fiyatlarını burada değinmek istemiyorum ancak ÖTV indirimi( %45) sonrasında muadillerine göre iyi bir fiyat da olduğu kanısındayım. Her ne kadar o kadar param olmasa da. Maalesef bu indirim sadece satın almada geçerli olup, yıllık vergi bazın da 1,8’lik motor olarak değerlendiriliyor (1827 TL) (11). Ülkemizde en çok bel büken kısım bakım fiyatlarına gelince aracın Türkiye de üretilmiş olması ve parçalarının %72’lik kısmı yerli üretimden elde edilmesi sebebiyle yedek parça maliyetlerini düşük olmasına olanak sağlıyor(12). İçten yanmalı Toyotaların bakımı 10.000 km de iken, hybrid otomobilin bakımı 15.000 km de olması sevindirici bir haber. Bakım fiyatları ise her ne kadar bölgeye göre değişse de İzmir Tokullar da 700 TL olup, ağır bakımın ise 90.000 km de iken olup 900 TL civarında yer almaktadır. Araçta Triger (13) kayışı yerine zincir sistemi olması da ağır bakım maliyetini azaltan bir unsur olarak biz sürücüleri sevindiren bir ayrıntı.

Garanti sürecinde ise Toyota batarya için 5 yıl süre verip her yıl 27 avro (KDV dâhil değil) vererek sürenin 10 yıla uzatılmasına olanak sağlıyor. Otomobil ise 5 yıl/100.000 km garantili. Bu garantiyi sınırsız kilometre yapmak içinse 650 TL’lik bir ödeme yapmak gerekiyor. Ve aracın mevcut aküsü start-stop özelliği bulunan arabalardaki gibi yüksek maliyetle olmayıp, standart binek otomobillerdekiyle aynı tip olması maliyeti azaltan bir unsur.

Sonuç olarak akaryakıtlı araçlardan elektrikli araçlara geçiş döneminde hybrid teknolojisi sunduğu hem sessiz hem yakıt tasarrufu ile akılları kurcalıyor. Tasarruf olarak bir dizel araçla aynı özelliğe sahip bir hybrid aracı, dizel araca göre hem daha sessiz hem de daha konforlu oluşu aynı zamanda daha çevreci olması elektrikli otomobillere geçiş döneminde başarılı bir girişim olarak değerlendiriyorum. Ve ülkemizdeki teşviklerle beraber sokaklarda bolca rastlayacağımızı düşünüyorum. Hatta şimdiden ‘Boğaz Köprülerinde Devriye Görevi Toyota C-HR Hybrid ‘in’ (14) şeklinde haberlerini görmeye başladık. Haber linkini on dört numaralı linkte bulabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için www.toyota.com.tr sitesini takip edebilirsiniz.

Saygılarımla;

 

Kısaltmalar

KDV: Katma Değer Vergisi

ÖTV: Özel Tüketici Vergisi

KW: KiloWatt

BP: British Petrol

Kaynakça

  1. http://www.epdk.org.tr/TR/Petrol/Veri/PompaFiyatlari
  2. https://www.toyota.com.tr/world-of-toyota/this-is-toyota/toyota-in-the-world.json
  3. https://www.youtube.com/watch?v=slpwrsoxOjM
  4. http://www.toyotatr.com/?m=p&pid=6
  5. http://www.toyotatr.com/?m=p&pid=6
  6. https://www.turkcebilgi.com/hybrid
  7. https://www.youtube.com/watch?v=EYa4xOU1Ym8
  8. https://en.wikipedia.org/wiki/Atkinson_cycle
  9. https://www.toyota.com.tr/download/cms/trtr/Toyota-C-HR_tcm-3043-861803.pdf
  10. http://www.toyotatokullar.com.tr/
  11. http://www.verginet.net/dtt/1/Motorlu-Tasitlar-Vergisi-Odeme-Tutarlari.aspx
  12. http://www.hurriyet.com.tr/toyota-c-hrin-fiyati-dudak-ucuklatiyor-40277062
  13. http://www.sekizsilindir.com/2016/03/triger-kayisi-neye-yarar-koparsa-ne-olur.html
  14. http://beyazgazete.com/haber/2017/4/28/bogaz-koprulerinde-devriye-gorevi-toyota-c-hr-hybrid-in-3851467.html

 

 

 

 

 

  • Toyopuc PLC

    Toyota Otomotiv Fabrikasının kalbini oluşturan Toyopuc PLC’ler , çoğunlukla Toyota Fabrika…
Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Tunc Yenihayat
Daha Fazla Göster -  Otomotiv

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Uzaktan Eğitimde Son Nokta : Youtube

Her şey CERN bilim merkezindeki bilim adamlarının birbiri arasındaki iletişimi kolaylaştır…