Ana Sayfa 3D Yazıcı 3D Yazıcı – Mekanik Parçaları

3D Yazıcı – Mekanik Parçaları

14 min read
0
0
9,354

Arkadaşlar tekrar merhaba 🙂

Söz verdiğimiz üzere sözümüzde durmaya devam ediyoruz umarız ki yazılarımız sizin için faydalı oluyordur. Bu yazıda 3 boyutlu yazıcı olan “Prusa i3” yapımı için gerekli olan malzemelerden bahsedeceğiz. Şimdi ilk olarak rulman ve mil takımından başlayacağız…

Mil ve Rulman Takımı

mil_rulman_takımı

 

Arkadaşlar resimde görüldüğü üzere 6 adet krom kaplı M8 mil ve 2 adet de M5’lik gijonlar bulunmaktadır. Burada bulunan millerin ölçüsü hemen hemen aynı olmaktadır. 2 adet M8 330mm, 2 adet M8 350 mm ve 2 adette M8 350 mm lik krom kaplı miller gerekmektedir. Z eksende ki hareket için de 350 mmlik m5’lik gijonlar gereklidir. Z eksen için mil ölçüleri 350mm Y için 350mm ve X eksen için ise 330 mm dir.

Polimer Parçalar

polimer_parcalar

 

Burada olmazsa olmazlarımız olan polimer parçalarımız bulunmaktadır. Aslında başka bir 3 boyutlu yazıcıdan basılmış parçalarla yeni bir 3 boyutlu cihaz yapacağız. 🙂 Hadi parçalarımızı  isimlendirerek sırayla gidelim. En büyük olan extruder blok ve belki size montajı en çok karışık gelecek olan kısım ama aslında o kadar değil görüntü itabariyle size negativ düşünmeye sebeb olabilir ki ilk seferinde bana oldu herneyse yanında ki ise filament tutucu filamentin akışını Hobbed Bolt a doğru giderken içerisine sıkışan rulman”608z” sayesinde filament hareket eder.

Bir yanındaki olan ters C harfine benzeyen y motor tutucu buraya y ekseninde hareketi sağlayacak motoru sabitliyoruz. Alt kısımda 2 adet dişli var birisi hobbed bolt a takılıyor ve diğer küçük olanda motorun miline takılıyor.

Hemen dişlilerin solunda olan tablaya monte edilerek kayışın bağlanabilmesi için gerekli olan parça ve ayrıca dişlilerin altında olanlarda kayışı şıkıştırmak için kullanılan diğer aparatlar. Sol tarafta Endstop tutucucular var bunlar Y ve Z için kullanılıyor.

Üst kısımda ise hot end i soğutmak için kullanılan fanı takacak olduğumuz  parçamız var. Dikkat eğer bu fan olmazsa sürekli filamentiniz tıkanacaktır ve asla baskı alamazsınız.

Fan soğutucunun solunda bulunan küçük parçamız ise X end stoptur. Sol altta bulunan 4 adet aynı parçadan oluşan grup ise tablamızın LM8UU lineer rulmanlara bağlamak için bulunan yardımcı parçalardır.

4 adet grubun hemen yanında tek adet bulunan bir parçamız var o ise Y eksendeki hareket için kasnak tutucu içerisine rulman”” takılarak kayışın kolayca kaymasını sağlar.

Son olarak büyük olan parçamız ise Extruder bloğu taşıyan ve bize doğru bakan kısımda 4 adet LM8UU rulman yuvaları bulunmaktadır. Rulmanlar millere takıldıktan sonra rulmanlar blok boşluklarına yerleştirilir. Sabitlemek için plastik kelepçeler yani klipsler kullanılarak sıkıca sabitlenebilir.

Metal Çerçeve

3d_yazici_şase

Reprap sitesinde temin edebileceğiniz Prusa i3 Steel diye geçiyor arkadaşlar dış çerçeve ve z motor tutucu ayrıca filament tutucu bulunmaktadır. Ayrıca  pleksi de temin edebilirsiniz ki o göze daha çok hitap eder ayrıca metal biraz daha hantal oluyor.

Yardımcı Malzemeler

3d_yazici_yardımcı_malzemeler

 

Yıldız tornavida olmazsa olmazlarımız, karga burnu, yan keski klemens tornavidası, kapton bant ve tornavida takımı bu resimde mevcut. Eğer bizim gibi metal çerçeve toplayacaksanız millerin oturması gereken delilere sıkı geçme metodu uygulandığı için çekiç size lazım olacaktır. Ayrıca kaplinleri ve kasnakları sabitlerken gerekli olan alyan anahtarını da unutmamak gerek.

Birde burada kapton bant denilen yüksek ısılarda erimeyen bant bulunmaktadır. Burada tabla üzerindeki cama yapıştırmada ve nozzle ile termistörümüzü birbirine bantlamada kullanıyoruz. Tabla üzerine maske bantı olarak kullanırken eni daha kalın bant kullanmanızı öneririm işinizi daha kolaylaştırmak için. :)(ben çok uğraştım  siz uğraşmayın :D)

 

Kaplin

kaplin

 

5×5 mm lik kaplinler burada motordaki dairesel hareketi “Z” eksenindeki gijon denilen sonsuz vidali millere taşımaya yardımcı olurlar.

 

Dişli Kasnak

disli_kasnak

 

 

Step Motordaki lineer hareketi kayışa aktararak kayışın lineer harekete geçmesinde kullanılan ara elemandır. Genellikle 5mm iç çapa sahip olan bu kasnaklar 20 diş ve 16 diş olarak piyasada yaygındır. Diş aralığınıza göre Marlin yazılımında değişiklik yaparak kendi sisteminize uygun hale getirebilirsiniz. Biz burada 20 diş ve 5mm’ lik iç çapa sahip dişli kasnakları tercih ettik.

Kayış

kayis

 

Dişli kayış vasıtasıyla harekete geçen kayışlar bulunduğu eksende lineer harekete sebeb olurlar. “X” ve “Y” eksenlerinde kayış kasnak sistemi kullanılarak lineer hareket sağlanmaktadır.

 Hobbed Bolt

hottend

 

Extruder blok içerisine monte edilir ve vida ucu bulunmayan tarafıda Extruder blok üzerinde bulunan büyük dişliye takılarak step motor dahilinde gelen yönlere göre hareket ederek orta kısmında bulunan çöküntüye sıkışan filamentin hareket etmesini sağlar.

Rulman

rulman

 

 

 

 

608Z rulmanlar ile extruder kısmında ki “hobbed bolt” montajında 2 adet kullanıcağız ve bir adette “hobbed bolt” un karşısına takarak filamenti sıkıştırmanısı sağlayacağız.  624z’ yi de x eksende kayışın dönme hareketini sağlamak amacıyla kullanacağız ve diğeri 623z rulmanımızıda “Y” ekseninde kullanacağız.LM8UU

LM8UU olan lineer rulmanlarımızın 4 tanesini x eksende kayma hareketini sağlamak amacıyla extruder kısmına sabiltleyeceğiz, 4 adette y eksenindeki tabla için gerekli burada lineer hareket yine rulmanlarla sağlanmaktadır. Ayrıca 4 adet de z ekseninde ki hareket için gerekli bunlarıda ikişer ikişer olmak üzere polimer parçalara sıkı geçme ile çekiç yardımıyla çakacağız bu esnada dikkat etmemiz gerekiyor çünkü lineer rulmanlar çok daha çabuk parçalanabiliyor bunun için dikkatle çakılması öneriliyor tecrübeyle sabit 1 tane patlattım..:)

Somun,Vida,Yay,Pul

somun_vida_yay_pul

 

Arkadaşlar bu fotoğrafta gerekli vida, pul, somun takımı hakkında bilgi vereceğim. vida olarak sık kullanılan M3 ve M4 var. M4x 25mm M3x30 mm, M3x20mm ve M3x15mm sizin işinizin çoğunu halledecektir ve bu sayılara uygun somun ve pullarada ihtiyaç duyduğunuzu unutmamız gerek. Zaten maliyeti çok yüksek olmadığı için kolayca hemen hemen her yerden temin edebilirsiniz. M5 somun da gerekli arkadaşlar z eksende M5mil kullandık  burada min 2 adet gerekli.(NOT: fazla somun ve vida alın küçük olduklarında kolay kaybolabiliyorlar.)

Min 4 adet yay lazım size eğer 6 tane alırsanız 2 adetini extruder kısmında filamenti sıkıştırma esnasında kullanabilirsiniz.

 

 

Ataç 

ataç

 

Eğer ısıtıcı tabla kullanıyorsanız genellikle çin menşeili olduklarından dolayı orta kısmı biraz aşağı doğru çökük gelmektedir. Bundan dolayı baskı almak istediğinde tablanın uç kısmıyla orta kısmı arasında ölçü farklılıkları yaşanmaktadır.

Bu problemi halletmek için 19×19 cm^2 lik cam veya ayna kestirirseniz bu problem ortadan kalkmış olur ki bu sayede tabla yüzeyiniz her noktada eşit ve pürüzsüz olmuş olur.

Ataçlar ise bu nokta da cam veya ayna ile ısıtıcı tablayı birbirine sabitleme elemanı olarak kullanılmaktadır.

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - İsmet Ünallı
Daha Fazla Göster -  3D Yazıcı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Mikroakışkanlar Nedir?

Mikro ve nano hacimlere sahip tek ya da çok evreli sistemlerdeki sıvıları mikrometre boyut…