Ana Sayfa 3D Yazıcı 3D Printer Çeşitleri

3D Printer Çeşitleri

8 min read
1
0
12,964

3D printer, hammaddelerin üst üste tabakalanmasıyla 3D nesne oluşturma teknolojisidir. Bu kullanılan hammaddeler çok çeşitli türlerde olabilir sıvı, plastik, filament(bir çeşit organik bileşik) gibi… Ayrıca 3D printer’ların çalışması için yazılıma ihtiyaç vardır. Baskı alınacak olan nesneler bilgisayar destekli tasarım programlarıyla oluşturuluyor. 3D printer’lar kullanılan hammadde, eksen sayısı, yazıcı şase yapısı ve hammadde eriticisi gibi birçok faktörlerden dolayı ortaya farklı 3D yazıcı tipleri ortaya çıkmıştır. 3D yazıcıları 7 çeşide ayıracağım. Bu çeşitleri tek tek açıklayalım.

Stereolithography (SLA)

Tam Türkçe karşılığı olmasa da üç eksenli taşbaskısı diye çevirebiliriz. Lazer ışını ile teması üzerine sertleşen bir sıvı polimerden istenen yapıyı tabaka bazında oluşturmak için bilgisayar kontrollü bir hareketli lazer ışınının kullanıldığı 3D printer çeşididir.

sla

Dijital Işık İşleme (DLP)

Optik biliminin yardımıyla mercek ve prizma sistemi ile bir kap içinde bulunan plastik sıvı reçinenin yüzeyinden başlanılarak katman katman sertleşerek nesnenin baskısı alınır. Baskı işlemleri muazzam biçimde hızlıdır. Sonuç sağlam ve mükemmeldir. Detaylı baskı işlemlerinde kullanılır. İşlemler daha az malzeme, daha düşük maliyet ve daha az atık madde ile sonuçlanır.

Digital-Light-Processing-Diagram

Erimiş Birikim Modelleme (FDM)

En çok tanıdığımız 3D printer çeşidir. Günümüzde bu tip yazıcılarından baskı alabileceğimiz birçok platform bulunmaktadır. Aynı şekilde kendi kendimize yapabileceğimiz en basit tipteki 3D printer’dır. Bu tipteki yazıcıları tanıyalım şimdi. Bu tip yazıcılarda hammadde bir ısıtıcı vasıtasıyla eritilir ve yazılım kontrolüyle katman katman biriktirilerek baskı alınır. Bu tip yazıcılarda kendi içinde kullanılan hammaddeye göre çeşitlere ayrılır. Kullanılan bazı hammaddelerin isimlerinden de bahsetmek istiyorum. ABS (akrilonitril bütadien stiren), polikarbonat, PPSF (polifenilsülfon) suda çözünebilen bir çeşit balmumu ve en yaygın kullanılan FLA filament… Ülkemizde en yaygın olarak kullanılan 3D printer çeşididir ve hammadde olarak da FLA filament kullanılmaktadır.

types-of-3d-printers-3d-printing-technologies-07

Seçici Lazer Sinterleme (SLS)

Seçici Lazer Sinterleme (SLS) katı 3D nesneler oluşturmak için güç kaynağı olarak lazer kullanan bir tekniktir. Hammadde olarak sıvı reçine içinde toz malzeme kullanır.  Şimdi de bu kullanılan toz malzemenin hangi maddelerin kullanıldığından bahsetmek istiyorum. Naylon, alüminyum, çelik, gümüş, metaller, cam ve seramik … gibi birçok farklı maddenin toz halini kullanarak 3D baskı alınır.

types-of-3d-printers-3d-printing-technologies-09

Seçici Lazer Eritme (SLM)

Bu tip yazıcı çeşidi farklı platformlarda da seçici lazer sinterlemenin bir alt çeşidi olduğu da geçmektedir. Bu tip yazıcılarda toz haldeki metaller kullanılır. Lazer, toz haldeki metalleri yazılım vasıtasıyla katman katman eritip, katılaştırarak baskı alabilmemizi sağlar. Kullanılan metal çeşitlerine değinmek istiyorum. Paslanmaz çelik, titanyum, kobalt krom ve alüminyum… gibi metalleri baskı almak için kullanabiliriz.

types-of-3d-printers-3d-printing-technologies-11

Elektronik Işın Erime (EBM)

Hammaddesi metal olan başka bir 3D printer türüdür. Elektron ışını kullanılararak tozun bulunduğu yatak içinde bir nevi füzyon reaksiyonu yaratarak maddenin eritilerek katman katman sertleşmesiyle baskı alınır. Bu erime işlemi yaklaşık olarak 1000 C° ‘ye yakın aşırı yüksek sıcaklıkta gerçekleşir.Fakat baskının alınma süresi uzun ve maliyetlidir. Kullanılan hammaddenin tedariği de oldukça meşakkatlidir. En aygın kullanılan hammadde saf titanyumdur. Bu tip yazıcılar ağırlıklı olarak tıbbi implantlar ve havacılık alanında kullanılmaktadır.

types-of-3d-printers-3d-printing-technologies-12

Lamine Nesne İmalatı (LOM)

Bu tip yazıcılarda hammadde olarak ısı ve basınç kullanılarak birbiriyle birleştirilmiş yüzeyi yapışkan kaplı kağıt, plastik veya metal laminat tabakaları kullanılır. Daha sonra bilgisayar kontrollü lazer veya bıçak ile kesilerek baskı alınır. Bu tip yazıcılar genelikle sanatçılar, mimarlar ve ürün geliştiricileri… tarafından kullanılır.

types-of-3d-printers-3d-printing-technologies-13

Buna Benzer Yazılar Göster !
  • PHP Dersleri #6

    Diziler Diziler birer değişkendir. Diziler bir kerede birden fazla değer tutabilirler. Diz…
  • Elon Musk : Geleceğin Hava Trafiği

    İnterneti evimize gelen telefon kablosu dışında lmb ev tipi uydu çanaklarımızla ya da daha…
  • PHP Dersleri #5

    Do While Loop Durumu do{….}while(…); şeklinde kullanılır. Bu durumun anlamı ov…
Daha Fazlasını Yükle - M. Atakan Şentürk
Daha Fazla Göster -  3D Yazıcı

1 Yorum

  1. tahir

    19 Ekim 2019 at 01:37

    SLS Printer lar hakkında bilgi almak istiyorum.

    Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

PHP Dersleri #6

Diziler Diziler birer değişkendir. Diziler bir kerede birden fazla değer tutabilirler. Diz…