Ana Sayfa Bilişim Yapay Zeka Sahte Videolar Üretmeye Başladı !

Yapay Zeka Sahte Videolar Üretmeye Başladı !

3 min read
0
1
2,253

Sahte yazılı haberlerin olabildiğince kötü olduğunu hepimiz biliyoruz. Şimdi ise daha da kötüsü yayılabilir. Gerçek olanlardan ayırt edilemeyen sahte haber videoları üretmek gün geçtikçe daha da gelişiyor.

Washington Üniversitesi’ndeki bilgisayar bilimcilerinden oluşan bir ekip, daha önce söylenen şeyleri fakat tamamen yeni mimiklerle söyleyerek Barack Obama’nın görsel olarak inandırıcı videolarını sunmak için yapay zekayı kullandı.


Araştırmacılar, yazdıklarında, işitme özürlü kişilerin bir telefon görüşmesi sırasında sesleri okumak ya da film ve oyun endüstrisinde gerçekçi dijital karakterler oluşturmalarına yardımcı olmak da dahil olmak üzere sesden yüksek kalitede video üretebilmenin pek çok pratik uygulamasına işaret etti. Fakat böyle bir teknolojinin daha rahatsız edici sonucu, video temelli sahte haberleri yayılma potansiyelidir. Araştırmacılar çalışma için yalnızca gerçek ses kullanmasına rağmen, Obama’nın cümlelerini sorunsuz bir şekilde atlayıp yeniden sıralamışlar.  Ses sentez yazılımının hızla gelişmesi, zorlayıcı, saptırılmış ses için kolay ve hazır çözümler sunuyor.

Bazı iyi haberlerimiz de var. Şu anda, bu video sentez tekniğinin etkinliği, belirli bir kişi için mevcut çekimlerin miktarı ve kalitesi ile sınırlıdır. Araştırmacılar, Obama’yı ilk vaka incelemesi olarak seçti çünkü  kameraya doğrudan bakması , tutarlı bir ses tonunu kullanması ve  yüksek çözünürlüklü kamuya açık görüntü bolluğunun olması işi kolaylaştırdı. Bu koşulları yerine getirmeyen diğer halk figürlerinin videolarını sentezlemek daha zorlayıcı ve teknolojik ilerlemeyi gerektiriyor.
Bu tip gelişmeleri bilmeniz gelecekte doğacak sahte videoları yaymanızı engelleyebilir.

Bu konu hakkındaki düşünceleri öğrenmek için :

http://spectrum.ieee.org/tech-talk/robotics/artificial-intelligence/ai-creates-fake-obama

 

Buğra UNUTMAZ

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Buğra Unutmaz
Daha Fazla Göster -  Bilişim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Düşen Notlarınızı Yükseltmenin 9 Yolu

En parlak öğrenciler bile bazen hata kendilerinde olmasa bile notlarında düşüler gösterebi…