Ana Sayfa Arduino ROVER 54 Yapımı #Bölüm1

ROVER 54 Yapımı #Bölüm1

6 min read
1
1
501

Şase ve Modüllerin Konumu

Merhaba

İnternette benzerlerini görebileceğiniz bu projenini türkiyede yapılmadığını gördüm. Daha önceden de lazım olur diye aldığım neo 6m v2 gps modülünü bir deneyeyim dedim ve bir türlü çalıştıramadım. GPS modül uydulara bağlanmaya çalışırken bununla nasıl bir proje yapsam diye epeyce düşündüm. Kafamda bir şeyler şekillendi. Resimlerle size bu robotun yapılışını göstermeye çalışacağım:

 

Test:

 

GTPA010 GPS – MTK3339 modülünü direk robotunuzda kullanmak mümkün ancak datasheetindeki referans devre ile kullanırsanız daha da sağlıklı olacaktır. referans devrenin pcbsini yapacaktım ki bi ustam uğraşma bende var deyip yolladı. siz direk hazır olarak alabilirsiniz. Çünkü smd lehim işleri gerçekten el becerisi ve sabır istiyor.

Hurdalığımdan bulduğum saç parçasına çif taraflı bir bant ve silikon ile motorları yapıştırdım. motorların kablolarını da delik açıp üst kata çıkardım.

yine saca dört köşeden delik açıp gijonu 15cm kesip somun yardımı ile taktım.

Bir adaptör ile motorların yönlerine göre kablo renklerini belirleyip lehimledim.

Reklamcılardan temin edebileceğiniz dekotaya da delik açıp 2. katı yaptım. İsterseniz tahta yada plastik de kullanabilirsiniz ama metal kullanmayın çünkü kullandığınız modüller kısa devre yapabilir. Daha sonra kullanacağım shieldların yerlerini belirledim ve motor driver da test ettim. Driver robot ağır olduğu için fazla ısınıyordu bende fan ile soğutucusunu güçlendirdim.

Jumper kablolar en ufak titreşim de yerinden çıktıkları için delikli plakete header lehimleyip arduino megaya shield gibi birşey yaptım ve kobloları lehimledim. zaten ı2c ve spi haberleşme jumper kullanımını pek sevmez.

Sd card ı da nereye koysam diye düşünürken plakete silikonladım.

İlk testte araç takla attı:) ön redüktörün bazı dişleri kırılmış, yenisi ile değiştirdim.

Taklaya geldikten sonra, lazım olur diye alıp kenara koyduğum rf remote controller(50mt) vardı. arduino mega external interruptlarını kullanarak dur fonksiyonuna ekledim.  birde buzzer ile uzaktan korna ekledim. Memeleket de korna önemli, test ederken birisi görmez üstüne basabilir (:

Eğer akü veya pil kullanacaksanız şarj aleti de kesinlikle alın. çünkü 4 motor çok akım çekiyor yarım saatte bitiyor batarya. sık sık şarj etmeniz gerekebilir.

 

ROVER 54 ü tekrar gözden geçirelim:

ön tarafa ekledğimiz mesafe sensörleri ile engellere çarpmadan etrafından dolaşma özelliği ekledik. sd card modülü ekleyip harici bir belleğe data logger ve rota izleme özelliği ekledik. Motor sürücümüzü de fan ile güçlendirdik. uzaktan kumanda ve buzzer ekledik. yer sıkıntısından dolayı gps modülümüzü biraz üste taşıdık. en üst kata da dijital pusulamızı ekledik. pusula en ufak gürültüden ve manyetik alandan etkileniyor. onun için kablolarını alüminyum ile motorun parazitine karşı yalıttık ve modülü diğerlerinden uzaklaştırdık. Aküyü sürekli tak çıkar yapmamak için de bir anahtar ekledik. Nodemcu ile de arduinoyu seri haberleştirdik ve internetten konum alcak hale getirdik.

“Projede her türlü yardımını esirgemeyen çok değerli İdris ustama ve Ahmet abime teşekkür ederim.”

Bir sonraki bölüm de kodları paylaşacağım..

iletişim için:

instagram: fatihmehmetyy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Fatih Mehmet Yılmaz
Daha Fazla Göster -  Arduino

1 Yorum

  1. Özgün Bilgi

    20 Eylül 2018 at 14:04

    Merhabalar, harici olarak bu projenin satışını yapıyor musunuz ?

    Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

EAGLE Programı ile DC Motor Sürücü Tasarımı

Devrede kullanılan malzemeler BTS7960B x8 7.5mm Klemens x5 SNx4AHC244 x2 1k direnç x16 100…