Ana Sayfa Genel OPTİMAK İle Staj Tecrübesi

OPTİMAK İle Staj Tecrübesi

6 min read
1
0
3,875

Merhaba Arkadaşlar,

Bir bayan olarak otomasyon sistemi sağlam olan bir firma da yaptığım stajı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Öncelikle şunu söylemeliyim ki mesleğin cinsiyeti yoktur sadece güç gerektiren bazı görevlerde zorlanırsınız,  kendinize güvenmeniz   gereken yerdir staj…

12 günlük yapmış olduğum stajda çeşitli projelerde bulundum. Öncelikle projelerde bulunmak için proje    elemanlarını tanımam gerekti bu yüzden ilk iki gün proje elemanlarını tanıyarak ve test ederek geçirdim.

En    sevdiğim yanı elektrik motorlarının pano kontrolü ile testiydi. Çünkü motorun çalışıp bir şeylere enerji        verdiğini, fanı çalıştırdığını görmek kadar güzel bir şey yok. Tabi test ederken aldığımız 380 volt’unda aktifken        artısını eksisine değmesi kadar değil 🙂 Siz ne olursanız olun iş güvenliğine dikkat edin 380 volt 24 volt kadar  güldürücü olmuyor maalesef.

Bu yüzden elinizden geldiğince iş anında prizi kontrol ederek ve iş güvenliğinizi artırarak görevinizi tamamlayın.

 

ELEKTRİK MOTOR BAĞLANTISI VE  TESTİ

Görev; pano kablolama olduğunda ise sistemin nasıl çalıştığını daha iyi anlıyorsunuz.Öncelikle projenin nasıl okunduğunu öğrendim.Çünkü kabloların bağlantısı projeye bağlı. Sistemin panosunun içerisinde PLC, sigorta , klemenslerden oluşan kablo bağlantıları, motor sürücüleri, motor korumaları ve fazlaca kablo bulunuyor. Tabi bu sizin yapacağınız sisteme de bağlı olarak değişiyor. Benim üzerinde bulunduğum sistem SAM (Streç Sarma Makinesi) olarak adlandırılıyor.

SLİPRİNG BAĞLANTISI

IMG_20170118_200827Sistem malzemenin üzerinde bulunarak malzemenin boyutuna bağlı olarak streç sarıyor tek yönde. Projeden bahsetmek gerekirse Gövde, Pano, Slipring ve 3 adet motordan oluşuyor. Motorlar kule kontrolü, alıcı ve sarıcı olarak ayrılıyor kullandığımız sistemde.Slipring’e gelirsek tamamen gövdeye kule motoruyla bağlı olmakla beraber tamamen elektrik iletimi ve motorun çevirmesinde etkili olmak için zahmeti zor bir yapıdır. Slipringin bağlantısı, kule motoru ve 12’li dişi fişlerle yapıldıktan sonra test aşamasına geçiliyor.Aynı zamanda iki adet sensör bağlantısı bulunup hepsi beraber test ediliyor.Projeler okunarak yapılan bu proje bir hafta sonunda tamamlanıyor.

IMG_20170120_181520                                   3A  (KOLİ AÇMA) COFASO İLE PROJE ÇİZİMİ

Diğer bir görevim 3A ve 1A adlı; koli açma ve koli kulağını kapama projesini, bizim tarafımızdan geliştirilen COFASO adlı program ile çizmek oldu. Projede az da olsa hidrolik ve pnömatik sistem hakkında bilginizin olması gerekiyor.Projede her bir elemanın adlandırılması , kabloların bağlantısı ve düzeni size kalmış oluyor. Proje elinizden çıktıktan sonra bütün sorumluluk sizden çıkmıyor. Yapılan her yanlış bağlantı size soruluyor.

Evet arkadaşlar stajda öğrendiklerimin bir kısmını size aktarmaya çalıştım. Eğer gerçekten mühendislik yolunda ilerliyorsanız staj yaptığınız yerden ne alırsanız kardır! düşüncesiyle hareket etmelisiniz. Sahada ne kadar bulunursanız o kadar kazançtır sizin için.Kısacası naylon staja hayır 🙂

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Reyhan Dursun
Daha Fazla Göster -  Genel

1 Yorum

  1. Büşra Cantürk

    5 Ocak 2018 at 00:30

    Optimak robotik otomasyon konusunda kendini geliştirmek isteyen tüm başarılı ve istekli arkadaşlara kapısını açıyor. Teşekkür ederiz güzel düşünceleriniz için

    Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Alimex’te Staj Projesi

Merhaba Arkadaşlar, Bu yazımda size Alimex adlı İsviçre kökenli bir firmada yaptığım staj …