Ana Sayfa Otomotiv Bir Devrin Sonu mu?

Bir Devrin Sonu mu?

9 min read
0
0
4,820

Otomobillerin kalbini oluşturan motor sistemi yıllardır aynı mantık üzerinden çalışmaya devam ediyor. Kısaca ısı enerjisinin mekanik enerjiye çevrilmesi olarak açıklanabilir. Aynı şekilde yıllardır devam eden bir gelenekte bu güzel makineleri insanların kullanması. Herhalde sokaktan geçen 100 kişiye sorsak en az 90 tanesi bu devranın böyle sürüp gideceğini söyler. Ancak geri kalan 10 kişi birleşip bir şeyler yapmak istemiş ve Tesla Motors’u kurmuş. Ne yapmak istemiş bu insanlar; çevreyi korumak istemiş, insanların ölmemesini istemiş yani dünyayı daha iyi yaşam koşullarına kavuşturmak istemiş.

Bu amaç uğrunda öncelikle karbon salınımına sebep olan içten yanmalı motorları tamamen kullanım dışı bırakmaya karar vermişler. Dünyada daha önce örnekleri Toyota Prius ile görülen Hibrit otomobil kavramını daha da geliştirerek tamamen elektrikli çevreyi kirletmeyen otomobiller yapmak istemişler. Hibrit (melez) otomobillerde hem elektrikli hem de benzinli motor bir arada bulunur. Otomobil ihtiyaç ve şarj durumuna göre iki motordan birini kullanarak yol alır. Bu çevreye zararı azaltsa da tam bir verim sağlamaz. Zamanla tam elektrikli otomobile geçilmeye çalışılsa da hem pil ömrü yetersiz kaldığı için hem de pili şarj etme süresi uzun olduğu için buna cesaret edilemedi.

Sonra Tesla Motors yetkilileri Tesla Roadster adını verdikleri projeyi başlattılar. İlk başlarda hiç şans verilmeyen bu proje bir adamın aklına yattı. Bu adam Elon Musk’tan başkası değildi. Tesla’nın amacı tavizsiz elektrikli otomobil üretmekti ve Roadster modeliyle ve 320 km’lik menziliyle bunu başaran ilk şirket oldular. Lotus Elise modelinin “glider” adı verilen tam bitmemiş hali(güç, hareket mekanizmaları olmayan)  ilk Roadster’ın temellerini oluşturdu. Evet bir etki yaratmayı başardılar. Ancak ilk başlarda gelen destekler yerini yavaş yavaş eleştirilere bırakıyordu ve bir şeyler yapmaları gerekti.

TESLA MODEL S

En iyi elektrikli otomobil değil, en iyi otomobil ödülünü rekorlar kırarak kazanan bir makineden bahsedeceğiz. Roadster’ın aksine şirketin tamamen kendi içerisinde ürettiği ilk otomobil olan Model S otomotiv sektörünü tamamen alt üst etti. Tavizsiz Elektrikli Araba fikrine sadık kalınarak dizayn edildi. Geliştirilen pil teknolojisi sayesinde hayatımıza akıllı telefonlarla giren Lithium-İon bataryaların en üst versiyonları kullanılarak ortalama 330 ile 450 km’lik bir menzil uzunluğu yakalandı. Bununla beraber tek şarjla en uzun mesafe rekoru da 728 km ile Tesla tarafından kırıldı. Elektrik ve yazılım sistemiyle ilgili vereceğim tek bir bilginin otomobilin nasıl bir teknoloji barındırdığını anlamanıza yardımcı olacağını düşünüyorum. Tıpkı akıllı telefonunuz gibi Tesla Model S’lere de güncelleme geliyor. Evet yanlış okumadınız bir gün gece eve geldiğinizde otomobilinizin menzil uzunluğu 330 km iken sabah uyandığınızda gelen bir güncellemeyle 450 km’ye çıkabiliyor. Şimdi yavaş yavaş yazının başında bahsettiğim otomobilleri insanların kullanması durumuna geçelim.

Dünyada ki trafik kazalarının %85′ i insan hatalarından kaynaklanıyor. Bu durumun önüne geçmek için şirketler bilgisayarların kullandığı otomobiller yapmaya çalışıyordu. Özellikle Google’ ın desteklediği bu teknoloji yine Tesla tarafından en iyi şekilde hayata geçiriliyor. Eğer bir Tesla Model S’ iniz varsa yan koltukta işlerinizi hallederken yolculuk yapabilme şansına sahip olacaksınız. Ancak üzücü haber şu ki sistem tam bir sürüme kavuştuğunda insanların araba kullanmasının yasaklanmasına kadar varacak ihtimalleri ortaya çıkarıyor. Belki çok kısa bir sürede değil ancak bir gün zorunlu haller dışında tamamen yapay zekanın kullanacağı otomobiller göreceğiz.

Ancak bu kadar gelişme bir devri değiştirmeye yeterli mi derseniz şuan için değil. Hala oldukça fazla tehlikesi bulunmakta. Şirketin sistemin henüz deneme aşamasında olduğunu söylediği halde direksiyon başında olmayan insanların araçlarının karıştığı kazalar internet üzerinde yayınlanmakta. Bir diğer tehlikeyse Lithuim- Ion pillerle gelen yangın tehlikesi ve sonrası. İçinde bulunan kimyasallardan dolayı özel bir yangın söndürme ürünüyle müdahale edilmesi gereken Lithuim-Ion piller yüzünden yanan bir Tesla Model S’e müdahale edilememiş ve araç komple yanmıştı.

On sene önce hayal gibi gözüken tüm bu ihtimaller Tesla tarafından uygulanmaya başladı ve bir çok büyük otomotiv şirketi de bu rüzgarın akımına kapıldı. Sadece otomotiv şirketleri değil sanayi alanında gelişmiş devletlerde elektrikli otomobil olayını inanılmaz bir şekilde destekliyor. Bir çok devlet yasa düzenlemelerine giderek 2050 yılından sonra otomobil fabrikalarında içten yanmalı motor üretimini yasaklamayı planlıyor. Bizde heyecanla gelişmeleri takip etmeyi sürdüreceğiz.

Doğukan Kurban 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Konuk Yazar
Daha Fazla Göster -  Otomotiv

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Lazer İşleme Makinesi Yapımı

Merhaba arkadaşlar,bu projemizde sizlerle birlikte lazer işleme makinesi yapımını göreceği…