Ana Sayfa Gömülü Sistem NATO : Robotlar Artık Su Altında da İletişim Kurabilir !

NATO : Robotlar Artık Su Altında da İletişim Kurabilir !

3 min read
0
0
2,355

Tüm cihazlarımız, belirli frekanslarda radyo sinyalleri alıp gönderir ancak neden cep telefonu aramaları Wi-Fi sinyalleriyle çarpışmıyor?

Çoğunlukla, hangi cihazların hangi frekansta hangi cihazlara ulaşacağı konusunda anlaşmaya varılmış standartlar olması nedeniyle olur. Radyo tayfı çok bölümlüdür, böylece farklı trafik türleri kendi şeritlerinde kalır ve tüm veriler gitmesi gereken yere gider.

Benzer bir durum su altında oluyor. Denizin altında, hayvanlar üzerinde denizaltılar, araştırma gemileri, robotlar, şamandıralar ve izleme etiketleri vardır ve hepsinin iletişim kurması gerekiyor. Ancak radyo sinyalleri su altında çalışmaz, bu nedenle kurulan radyo iletişim standartları işe yaramaz. Bunun yerine, su altı sinyalleri akustik dalgalar yoluyla gönderilir, ancak son zamanlara kadar hangi frekansların kullanılacağına dair bir standart yoktu.

NATO’nun öncülüğünde yeni bir standart oluşturuldu. JANUS olarak adlandırılan yeni sistem, olası su altında iletişim frekanslarını parçalara ayırıyor ve her şeyin her şeyle iletişim kurmasına izin veriyor.

su altı robotu

JANUS Nedir?

JANUS protokolü, iki sistem arasındaki ilk iletişim için ve ayrıca bir sistemin varlığını herkese duyurmak için kullanılan frekanslar için ayrılmış olan 11.5 kilohertz tek bir frekansta kuruluyor. İki robot birbirleriyle temasa geçtiğinde, uzun süreli iletişim için farklı bir frekansa geçebilirler. JANUS, su altında iletişim kurmanın daha iyi bir yolunu bulmak için kapı açıyor. Bu yeni standart sayesinde, artık her türlü yeni işbirliği mümkün. Robotlar tüm filolar ile uzaktan iletişim kurabilir, havadan suya sinyaller gönderebilir ve sonunda herkes birbirleriyle konuşabilir.

 

Daha Fazla Bilgi İçin :

http://nato.trendolizer.com/2017/07/robots-finally-have-a-good-way-to-communicate-underwater.html

 

 

 

  • LabVIEW İle Sinyal Jenaratörü Yapma

    Merhaba Arkadaşlar bu yazımızda LabVIEW’De basit bir  Sinyal Jenaratörü yapacağız. Sinyal …
  • RFID Teknolojisi Nedir ?

    RFID (Radyo Frekansı ile Kimlik Tanımlama) Teknolojisi her türlü ürünü RFID okuyucunun mes…
Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Buğra Unutmaz
Daha Fazla Göster -  Gömülü Sistem

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Düşen Notlarınızı Yükseltmenin 9 Yolu

En parlak öğrenciler bile bazen hata kendilerinde olmasa bile notlarında düşüler gösterebi…