Ana Sayfa Robotik Makeblock – Codey Rocky ve mBlock 5 İncelemesi

Makeblock – Codey Rocky ve mBlock 5 İncelemesi

13 min read
0
2
3,391

Merhabalar,

Bugünkü içeriğimizde Makeblock tarafından bize gönderilen( çok teşekkür ederiz ! 🙂  ) Codey Rocky STEM kitinden ve bu kiti programlayabileceğimiz mBlock 5 isimli yazılımdan bahsetmeye çalışacağım. Öyleyse başlayalım 🙂

Öncelikle bazı terimsel kısımların anlaşılması için küçük bilgilendirici notlar yazmak istiyorum. İlk olarak STEM nedir ? STEM dediğimiz kavram Science, Technology, Engineering , Mathematics kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelerek oluşturduğu bir kısaltmadır. Aslında bu kısaltmanın açılmasıyla ortaya çıkan kelimeler içeriği hakkında çok şey anlatmaktadır. Amerika ve Avrupa’da moda bir konu olan STEM, Türkiye’de de zamanla yerini bulmuş ve ilerleyerek devam etmektedir.

İşin özü, STEM için yeni bir eğitim sistemi, eğitim yöntemi diyebiliriz. Türkiye’deki okullar da bu eğitim yöntemine yavaş yavaş geçmeye başlamışlardır. Eğitimcilerimiz okullarda maker atölyeleri kurarak, STEM eğitim yönteminin bir ucundan tutmuşlardır. Maker atölyeleri dediğimiz kavram ise, Bir sınıf, bina vb. yapının içerisinde 7’den 70’e bilim, teknoloji, mühendislik, matematik gibi konuları barındıran alanlarda insanlara bazı şeyleri aşılamak amacıyla kurulmuş, içerisinde birçoğu teknik sayılabilecek alet edevatın bulunduğu yapılardır. Bu yapılar içerisinde de insanlar yeni teknolojileri öğrenip, el becerilerini geliştirerek kendi kişisel gelişimlerine katkı sağlamaktadırlar. Ağaç yaşken eğilir mottosu ile atılan bu adımla da, küçük yaşta bu tip eğitimlere başlayarak üreten bir nesil yetiştirilmesi konusunda eğitimcilerimiz çaba sarf etmektedirler.

Tabi siz de takdir edersiniz ki el becerilerinin gelişmesi için bir takım pratik uygulamalar yapmak gerekir. Bu STEM eğitimi için binbir türlü yerli ve yabancı eğitim setleri bulunmaktadır. Bunlar her yaşa hitap eden seviyede olmaktadır. Fakat gördüğüm kadarıyla, hitap edilen kesim daha çok çocuk sayabileceğimiz bir yaş kitlesine indirgenmiştir. Bu yazıda da çocuklar için kodlamayı öğretebilecek, çocukların elektronik modüllerle, programlanabilir bir eğitim robotuyla haşır neşir olabileceği Makeblock firmasının üretmiş olduğu Codey Rocky ürününü kendi yorumumla incelemeye çalışacağım. Şimdiden sürç-ü lisan edersem, affedin. Yazıda gözünüze takılan yanlış bir teknik bilgi olsun, yazım hatası olsun, yorum yazarak belirtirseniz düzeltmekten memnuniyet duyarım.

Codey Rocky Nedir ?

Codey Rocky, donanım ve yazılım özelliklerini kendi içerisinde iyi harmanlamış, çocukların oynarken öğrenmesine ve bir şeyler oluşturmasına imkan sağlayan programlanabilir bir eğitim robotu’dur. mBlock 5  programı kullanılarak oluşturulan blok tabanlı bir yazılım ya da python programlama dili , Codey Rocky programlanabilir eğitim robotunun içerisine yüklenebilmektedir. Program içerisinde yer alan blok tabanlı yazılım parçacıkları ile birlikte Internet of Things(nesnelerin interneti) ve AI(yapay zeka) konularını da içeren uygulamalar yapılabilmektedir. Böylece çocuklar güncel ve gelecekte kullanılan/kullanılacak teknoloji konularıyla da haşır neşir olmaktadırlar.

Codey Rocky – Programlanabilir Eğitim Robotu

Yenilikçi tasarımıyla dikkat çeken Codey Rocky, içerisinde 10’dan fazla elektronik modülü barındıran bir yapıya sahip. mBlock 5 programının gücünü kullanarak, çocukların dot matrix yapısı denilen noktasal bir matris düzeni ile animasyonlar yapmayı, oyunlar tasarlamayı, AI(yapay zeka) ve IoT(nesnelerin interneti) gibi uygulamalar da gerçekleşmesini sağlamaktadır. Ayrıca çocukların bu modüler eğitim robotunu programlamayı öğrenmeleri ile donanım ile de zamanda içli dışlı olacaklardır. Küçük bir tanıtıcı video göstermek gerekirse;

Codey Rocky ve mBlock 5 ikilisi programlamayı blok-tabanlı bir yapıya indirgeyerek çocukların anlayabileceği bir formatta sunuyor. Böylece çocuklar yazılım dünyasına blok-tabanlı bir programlama tarzını öğrenerek başlıyorlar. Bu blok-tabanlı bir programlama tarzını da okuyan herhangi bir kişi rahatlıkla anlayabilir. Puzzle gibi blokların birbirlerine geçirilerek oluşturulduğu bu yöntemde şiirsel bir anlatım kullanılarak donanımsal modüllere hükmediliyor. Örneğin; when button B is pressed, play sound “hello” gibi cümleler tarzında programlama yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda çocukların yabancı dil öğrenimlerine de katkı sağlıyor.

Codey Rocky ürünü için teknik özelliklere gelirsek;

Kızılötesi alıcı/verici: birden fazla codey rocky veya uygun elektronik modüllerle iletişime geçebilirsiniz. Kızılötesi verici özelliği sayesinde elektriksel uygulamaları kontrol edebilirsiniz. Hatta uygun konfigürasyonu yaptığınız takdirde evinizdeki televizyon kumandası yerine bu minik robot ile televizyonunuzu kontrol edebilirsiniz 🙂

Ses açma/kapama vb.: Sol tarafta bulunan ayarlı düğme ile ses açma, kapama, azaltma gibi işlemleri yapabilirsiniz. Ve bir takım değişkenleri de kontrol edebilmeniz mümkün.

LED Ekran: RGB ışık efektleri ve programladığınız blokların çıktılarını bu ekranda görebiliyorsunuz.

6-eksen Jiroskop: İçerisinde bulunan gyro ile sarsıntıları algılayabilir. Tabiri uygunsa bu elektronik modül minik robotunuzun çocuğunuza şebeklikler yapması için kullanılmış bu robotta.

RGB Durum göstergesi: Codey Rocky minik programlanabilir eğitim robotunu daha çekici bir hale getirebilmek için bu ışıklı göstergelerin renklerini özgürce değiştirebilirsiniz.

Ses sensörü: Ortamdaki sesleri algılayan bir sensör de içerisine eklenmiş. Böylece robotunuzu seslenerek çağırabilirsiniz 🙂

Işık sensörü: Ortamdaki ışığın yoğunluğu ölçen bir sensörü de unutmamışlar. Bu sayede robotunuz akşam olunca uyku moduna geçebilir, sabah olunca sizi uyandırabilir, ışığı takip etmesini sağlayabilirsiniz.

Butonlar: Programlamanıza bağlı olarak işlevi değişebilen butonlar da robotun üzerinde yer almaktadır. Mesela B butonuna basınca bir kelimeyi seslendirebilir A butonuna basınca kendi etrafında dönmesini sağlayabilirsiniz.

Kızılötesi yakınlık sensörü: Engelleri algılayarak bir labirent içerisinden robotunuzu çıkarabilirsiniz. Ya da karşısına bir engel çıkarınca durabilir ve başka bir yöne götürebilirsiniz. Robot ile karşısındaki bir cisim arasındaki mesafeyi hesaplayabilirsiniz.

Çocuğunuzun veya sizin yapabilecekleriniz tamamen hayal gücünüz ile sınırlı. Youtube üzerinde bolca video bulabilirsiniz. Ürünün kutu açılış ve küçük bir inceleme videosunu aşağıda bulabilirsiniz.

Bizim hızlıca giriş yaptığımız inceleme videosunu aşağıdaki kısımda izleyebilirsiniz.

Bu ürünü programlayabilmek için mBlock isimli yazılımın da hızlıca tanıtıldığı video’yu aşağıda bulabilirsiniz.

 

Ürünü piyasaya çıkaran Makeblock firmasının sosyal hesaplarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz. Böylece ürün ile alakalı değerlendirmeleri, dokümanları, paylaşımları takip edebilirsiniz.

Makeblock Twitter

Makeblock Instagram

Makeblock Youtube

Makeblock Facebook

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Yücel Yılmaz
Daha Fazla Göster -  Robotik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

EcubMaker TOYDIY 4in1 3D Yazıcı İncelemesi

Merhabalar, Bugün sizlerle beraber EcubMaker firmasının üretmiş olduğu 4’ü 1 arada (…