Ana Sayfa Havacılık ve Uzay Tasarla Yap Uçur İnsansız Hava Araçları Yarışması

Tasarla Yap Uçur İnsansız Hava Araçları Yarışması

9 min read
0
4
3,081

Merhabalar, ben Oğuzhan Alasulu. Bugün size 28 Haziran 2018’de temelini attığımız kulübümüzden ve bu hafta sonu katılacağımız Liselerarası Tasarla Yap Uçur isimli yarışmadan bahsedeceğim.

Öncelikle kulübümüzden (Eskişehir Anadolu Lisesi Uzay ve Havacılık Kulübü[EAL-UHK]) bahsetmek isterim ki kulübümüz bizim göz bebeğimiz denilebilir. Eskişehir Anadolu Lisesi Uzay ve Havacılık Kulübü olarak 28 Haziran 2018’de Eskişehir Özdilek Sanat Merkezinde bulunan Radyo Kontrollü Model Uçak Kulübünde başta İlker Hakan Evrendilek olmak üzere birkaç arkadaşımız ile kulübün yapıtaşlarını ve bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğini çizmiş bulunduk. Hizmete başladığı eğitim yılından itibaren havacılık fabrikalarına geziler (Bknz:Alp Havacılık), okul bahçesinde uzay gözlem günleri düzenleyen kulübümüz bu aktivitelerin yanında üyelerine radyo kontrollü model uçakcılık eğitimi imkanı tanıyor.Bunun dışında kulübümüz farklı yarışmalarda hakemlik görevi de üstlenmektedir.

Nedir Bu RC (Radyo Kontrollü) Araçlar?
RC, radyo kontrolün İngilizce kısaltmasıdır. Arada bir kablo veya herhangi bir fiziksel bağlantı olmadan radyo sistemi ile kontrol edilen araçlara ya da sisteme denir.Lipo diye kısaltılan “lityum polimer” pillere bu alanda sıkça rastlanılabilir.Sebebi diğer pillere nazaran lityum polimer pillerden daha kolay akım çekilebilmesi. Tabi lityum polimer pillerde de sınırsız bir akım çekilmiyor.Aynı şekilde bu pillerden fazla akım çekilirse pilde şişme veya tahriş görülebilir. Bu sayede pilimizin ömrünü yemiş sayılırız aslında.

RC (Radyo Kontrollü) Bir Araç İçin Gerekli Olan Temel Birkaç Malzeme
Servolar
:Yardımcı motor diye adlandırılır. Kumandadan gelen sinyali hareket enerjisine dönüştüren parçalardır. Ayrıca dönüş açısını ayarlar. Servolar  180 ve 270 derece açı yapabilen motorlardır. Servolar kumandadan gelen radyo sinyaline göre açısını değistirir. İçerisinde bir “DC Motor” bir “potansiyometre” ve bir “mikrodenetleyici” vardır. Servonun harekete geçme aşamaşı sırası ile şöyledir :
1- Önce sig pininden bir servo palsı verilir ve mikrodenetleyici bunun konum karşılığını anlar.
2- Potansiyometre sayeninde şu anda olduğu konumu okur ve gitmek istediği derece  ne ise motoru alınan komuttaki açı kadar çevirir.
3- Potansiyometre istediği dereceye geldiği zaman motoru durdurur ve istediğin açı derecesine ulaşmış olur.

ESC:Elektronik Hız Kontrolcüsüdür. Kendine gelen sinyalleri cevaplayıp motorun ne kadar süratle döneceğini hesaplar. Elektronik hız kontrolcüleri servo palsleri ile kontrol edilerek tek yöne veya çift yöne dönebildikleri anlaşılabilir. Aynı zamanda fırçalı ve fırçasız motor olmak üzere de “ESC”ler ikiye ayrılır (bu ayrım sürdüğü motor  tipine göre yapılır). Sensörlu ve sensörsuz “ESC”ler vardır (Bunlar sadece fırçasız ”ESC”nin, Fırçalı “ESC” de boyle bir şey yoktur.)  sensorlüler,  sensorlü fırçasız motor sürebilirken sensorsüzler iki fırçasız motor tipini de sürebilir.

Alıcı -Verici:  Alıcı-verici ise kumanda joysticklerinin konumunu alıcıya verir. Alıcıdan da servo sinyali olarak çıkış verir. Vericinin üstündeki potansiyometre (kullanılan kumandanın joystickleri birer potansiyometreye bağlı) verilerini alıcıya gönderir. Alıcı ise bu veriyi servo sinyallerine dönüştürerek  “ESC” ve “Servo”lara  iletir.

Kulübümüze bağlı alt gruplardan biri olan EAL-UHK Hezârfen ekibi ise bu hafta sonu Bursa’da 5.si düzenlenecek olan Liselerarası Tasarla Yap Uçur yarışmalarına son gaz hazırlanıyor. 25 okul 38 takım olması planlanan turnuvada uçaklar 90×30 luk kapalı alanda 2 görev uçuşu yapacak. Görev uçuşlarından biri kurallara uygun bir şekilde yapılan uçağın üzerinde mini planör taşımak iken diğer görev bu mini planörleri uçuş esnasında havadan fırlatmak. Kulübümüzün öğrencilerin de yarışacağı bu etkinlik Bursa Tüyap Fuar Alanında gerçekleşecek.

Kulübümüz ile iletişime geçmek isterseniz:

Facebook:
https://www.facebook.com/groups/1823548704408831
Instagram:
https://www.instagram.com/ealuhk/
Youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCwlwOsjS7c0HKMd5dxnjA4g
https://www.youtube.com/channel/UC6-oSi0e9-JpqKrSCxoCklg
Sitemiz:
https://ealuhk.wordpress.com [beta aşamasındadır]

Tasarla Yap Uçur etkinliği ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz:
http://basvuru.bursabilimsenligi.org/turkiye_5_liseler_arasi_tasarla_yap_ucur-iha_yarismasi.pdf
https://www.facebook.com/groups/583235665111649/

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Muhammet Özcan
Daha Fazla Göster -  Havacılık ve Uzay

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

IEEE YTÜ 16. İLTEK Günleri

“Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz!” sloganı ile yıllardır profesyonel işle…