Ana Sayfa PLC Yeni Başlayanlar İçin PLC
PLC

Yeni Başlayanlar İçin PLC

6 min read
0
8
6,153

PLC, programlanabilir lojik kontrol  (Programmable Logic Controller) açılımı ile bilinir. Tarihte PLC’nin ilk icadı 1969 yılında MODICON firmasıyla gerçekleşmiştir. PLC’nin endüstri sektöründe büyük rağbet görmesi sonucunda Allen-Bradley, General Electric, GEC, Siemens ve Westinghouse gibi firmalar orta maliyetle yüksek performanslı PLC’ler üretmişler, daha sonra Mitsubishi, Omron ve Toshiba gibi firmaların ucuz maliyette yüksek performanslı PLC’ler üretmeleriyle birlikte artık PLC’ler endüstri sektörünün bir vazgeçilmezi haline gelmiştir.

Peki PLC Nedir ve Nerelerde Kullanılır ?

PLC öncelikle iş gücümüzü yarıya indiren bir o kadar da güvenli bir kontrol elemanıdır. Hemen hemen hayatımızın her alanında baktığımız her sistemde karşımıza çıkar.  PLC, fabrikalardaki üretim bölümlerinde, makinelerin kontrolünde kullanılan otomasyon adı altında geçen bir cihazdır.  Girişleri lojik, veri işleme, sayma, karşılaştırma, aritmetik gibi bir veya birkaç işlem yaptıktan sonra çıkışa atayan, programlama desteği olan entegre bir cihazdır. Örneğin; bir trafik lambasında sırasıyla yeşil sarı ve kırmızı yanması, bunu  PLC dilinde söylemek istersek şu şekilde yapabiliriz; yeşil yan, 30 saniye bekle, yeşil sön, sarı yan, 5 saniye bekle, sarı sön, kırmızı yan, 20 saniye bekle, kırmızı sön. Programı baştan başlat. Elektriği kesene kadar programı sürdür.

Aynı zamanda PLC sayesinde binlerce röleli devre hayatımızdan çıktı. Endüstrinin birçok alanında bize eşlik eder.

Plc’ lerin tavsiye edilme nedenlerinden bazıları ise:

  • Hazırlanmış fonksiyonları direk olarak kullanabiliriz.
  • Kolaydırlar. Az yer tutarlar, daha az kablo bağlantısı vardır.
  • Dayanıklıdır, çevre koşullarından kolay etkilenmezler.
  • Giriş ve çıkışların durumlarını izleyebiliriz.
  •  Az arıza yaparlar, güvenilirdir, bakımları kolaydır.

 

Plc’lerin genel kullanım alanları:

1) Sıra Kontrol: Plc’ nin en çok kullanılan özelliğidir. Bu özellik paketlemeden başlayarak asansör endüstrilerinde bile kullanılmaktadır.

2) Hareket Kontrol: Adımları takip eden sonsuz makinelerde kullanılır. Örneğin; kauçuk, film ve kartezyen robot endüstrilerinde kullanılır.

3) Süreç Denetimi: Makineler çalışır durumda olduğunda makinelerin hız ayarlarını, ağırlıklarını, debisini, basıncını, sıcaklığını kontrol eder.

4) Veri Yönetimi: Burada çoğu Plc’ ler algılama (sensör) kavramıyla çalışır. Örneğin; aydınlatma, havandırma ( klima), çimento, tekstil, robot vb. sanayilerde kullanılır.

PLC’ler 4 aksandan oluşur;

  • Merkezi İşlem Ünitesi (CPU)
  • Bellek Ünitesi
  • Giriş Ünitesi
  • Çıkış Ünitesi

Merkezi İşlem Ünitesi

Merkezi işlem ünitesi PLC’nin bir nevi beynidir.Tüm aritmetik ve mantıksal işlemlerin hepsi  timer, counter, comparator (zamanlama,sayma,karşılaştırma) işlemleri burada gerçekleşmektedir.

 

Bellek Ünitesi

PLC’lerin kendine özgü programları vardır. Bellek Ünitesi ise PLC’nin hafızasıdır. Buradaki verileri CPU’ya gönderir. PLC’ ler de kullanılan hafıza EPROM (Eresable Programmable Read Only Memory)’dur. Yani silinebilir tekrar yazılabilir programlanabilir salt okunur bellek.

Giriş Ünitesi

Giriş Ünitesi PLC’nin girişine uygulanan analog işaretleri dijital işaretlere çeviren bölümdür. Genellikle giriş elemanlar olarak anahtarlar, röle kontakları ve motor kontaktörleri kullanılır.

Çıkış Ünitesi

PLC’de işlenen dijital verileri röle, kontaktör, selenoid gibi kumanda elemanlarını sürmek için üretilen elektriksel işaretlere dönüştüren birimdir.

 

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Reyhan Dursun
Daha Fazla Göster -  PLC

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Alimex’te Staj Projesi

Merhaba Arkadaşlar, Bu yazımda size Alimex adlı İsviçre kökenli bir firmada yaptığım staj …