Ana Sayfa STM32F4 Discovery STM32F4 Discovery Hidrolik/Pnomatik Sistem Kontrolü

STM32F4 Discovery Hidrolik/Pnomatik Sistem Kontrolü

6 min read
0
0
4,334

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte doğru orantılı olarak insan hayatı da gittikçe kolaylaşmaktadır.Buldukları buluşlarla yetinmeyen insanoğlu, daima en yenisini ve en iyisini bulmak istemektedir. En iyisi ve en yenisi araştırılırken de sistemlerin yapısını iyileştirecek uygulamalar ortaya çıkmasına neden olmaktadır.Birçok alanda aktif olarak kullanılan Pnömatik, Yunanca bir kelime olan pneuma(hava,rüzgar) kelimesinden türetilmiştir. Önceleri sadece havanın basıncından yararlanılarak çalışan birçok makine,araç ve gereç vardı. Diğer enerji çeşitlerine göre dar ve kısa alanda daha hızlı, kolay elde edilen, ucuz olan hava enerjisi son zamanlarda durumu değiştirilerek kullanılmaya başlamıştır. Özellikle otomasyon ile üretimde durum değişikliğinden fazlaca yararlanılmaktadır.

Optokuplör Devresi: Optokuplör Devresi, sistemimizde oluşabilecek herhangi arızadan dolayı oluşabilecek kısa devreleri önlemek amacıyla kullanılmıştır. İki sistemi birbirinden izole ederek işlevini gerçekleştirmektedir. Tasarımda kullanılan 4N25 Optokuplörünün yapısı aşağıda gösterilmiştir.

4N25

 

STM32F4 Discovery çıkış pinlerinden 3.3 Volt alınır. Fakat tasarımımızda kullanılan valfi kontrol etmek için 24Volt’a ihtiyaç vardır. Optokuplör devremize bu kısımda ihtiyaç duyulur. Çünkü dışarıdan 24Volt bir gerilim verilmektedir. Bu kısımda tasarımımızın beyni olan STM32F4 Discovery kartımızın zarar görmesini engellemek amacıyla kullanılır.Optokuplör devresi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Pnömatik Tasarım

Bu bölümde STM32F4 Discovery üzerinde bulunan user butonuyla tek etkili silindir kontrol edilecektir.Selonoid valf aracılığı ile de tek etkili silindiri kontrol etmek amaçlanmıştır. İleri-Geri yöndeki hızı kontrol edebilmek amacıyla akış kontrol valfi kullanılmıştır. Tasarımda kullanılan elemanlar aşağıdaki kısımlarda anlatılmıştır. 3/2 elektriksel kontrollü yay geri getirmeli valf: Bu tasarımda kullanılan valfi aktif/pasif hale getirebilmek için 24Volt’a ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durumun detayları bildirinin Elektronik Tasarım kısmında anlatılmıştır. Valf elektriklendiğinde piston ileri yönde hareket etmektedir. Elektrik kesildiği anda yay etkisiyle piston geri yönde hareket etmektedir. Sistemde kullanılan 3/2 Elektriksel Kontrollü Yay Geri Getirmeli Valf aşağıda gösterilmiştir.

selonoid valf

Ayarlanabilir çek valfli akış kontrol valfi: Bu tasarımda kullanılan akış kontrol valfi pistonun yaptığı ileri ve geri hareketi istenilen hızda yavaşlatılmasını sağlamaktadır.Ayarlanabilir Çek Valfli Akış Kontrol Valfi aşağıda gösterilmiştir.

Tek Etkili Silindir: Sistemde doğrusal yönde ileri ve geri hareket elde edilmek amaçlanmaktadır.

tek etkili silindir

Buraya kadar sistemde kullanılan elemanların hepsi tanıtılmıştır. Elemanların bir araya gelerek bir sistemi oluşturduğu tasarımın bütünü aşağıda gösterilmiştir.

pnomatik tasarım

 

Yazılımı incelediğimizde user butonuyla led kontrolü yapmaktan farksız birşey değildir.Buradan STM32F4 Discovery Buton uygulamasını inceleyebilirsiniz…

Proje dosyalarına buradan ulaşabilirsiniz..

 

Buna Benzer Yazılar Göster !
Daha Fazlasını Yükle - Konuk Yazar
Daha Fazla Göster -  STM32F4 Discovery

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bak Bakalım ?

Lazer İşleme Makinesi Yapımı

Merhaba arkadaşlar,bu projemizde sizlerle birlikte lazer işleme makinesi yapımını göreceği…